vrijdag 3 juli 2015

BUURCONTACT OP DE STOEP!

Heggenmussen 


Onlangs verscheen een fraai boek: De Stoep, met als ondertitel ‘ontmoetingen tussen huis en straat’. Ik heb het direct aangeschaft: nieuwsgierig naar de vele foto’s en het verhaal over de rol van groene stoepen in de contacten tussen buurtbewoners. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik met lezen nog niet ver gekomen ben. Het is een wetenschappelijk georiënteerd boek, met onder andere een ruimtelijke analyse van de 6.231(!) straten van Rotterdam. En daar is in veel opzichten veel over op te merken! Maar ook stoeptuinen in Antwerpen, Hamburg, Bremen en Londen komen voorbij.

Onderzocht werd, onder andere, het effect van groen op de stoep: voor de beleving van een straat én het effect op het contact tussen de bewoners. De eindconclusie is positief. Want behalve planten worden er ook bankjes en stoelen neergezet, waarop het gezellig babbelen is met buren en voorbijgangers. De mensen leren elkaar beter kennen en weten zo wie er ‘vreemd’ is in de buurt, wat het gevoel van veiligheid vergroot. ‘Gluren bij de buren’ wordt door de beplanting tegengegaan, wat gunstig is voor het gevoel van privacy.
Maar wie denkt dat tuinieren altíjd tot verbroedering leidt, heeft het mis. Dat blijkt uit het onderzoek van Esther Veen, die op 15 juni jl. in Wageningen promoveerde op haar onderzoek naar (verwachte) betere relaties tussen mensen in ‘buurtmoestuinen’. Ook hier ontstaan groepen: sociale structuren worden niet gemakkelijk doorbroken en net als in het ‘echte leven’ ontstaan ook hier problemen. Wel bleek uit het onderzoek dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en makkelijker bij elkaar aankloppen voor hulp. Maar vriendschappen of contacten buiten de tuin kwamen eigenlijk niet voor.


Alcea - stokroos
Klimop bloeit óók!





Een bijtje op de geranium


















Rosa Sander's White

Clematis Negritjanka met
(vaste) witte lathyrus























Tot zover de wetenschap! In ons landelijk gebied zijn veel huizen voorzien van voortuinen, die gelukkig in de meeste gevallen nog als tuin worden ingericht en gebruikt. Maar in de oude dorpskernen treffen we ook vaak pittoreske straatjes aan, met echt geen ruimte voor een voortuintje. Papavertjes willen wel kiemen in de voeg tussen huis en stoep. Als er iets meer ruimte is, één stoeptegel eruit, zijn stokrozen, van wit tot zwart met daar tussenin geel, rood en roze, prachtige stoepbewoners. Ze heten tweejarig, maar dat valt reuze mee. De stokrozen in mijn ‘buitentuintje’ langs de stoep bloeien daar al járen. En ook in wisselende kleuren, dankzij de bestuiving door bijen en hommels. Wat je op statige boerderijen nog wel eens ziet, kan ook op kleinere gevels: (geurende!) klimrozen rond alle ramen! Ga eens kijken bij ‘De Beemd’ in Warffum: daar vind je een geweldig assortiment aan rozen. Ik ben er ooit vertrokken met rosa ‘Sander’s White’, een indrukwekkende rambler boven ons vlonderterras. Klimroos ‘Albéric Barbier’ kocht ik bij De Kleine Plantage in Eenrum, net als ‘Mme. Alfred Carrière’, met een voorspoedige loopbaan boven ons pergolaterrasje. Maar vergeet clematis niet: op zichzelf al mooi, met verschillende bloeitijden, en ook goed te combineren met klimrozen of lathyrus (de eenjarige geurt, de vaste niet). Een gevel op het zuiden is ideaal voor een druivenstok: mooi blad, ook in de herfst, en natuurlijk het feestje van de druivenoogst. Voor een groene gevel in zomer én winter komt klimop in aanmerking; wel regelmatig snoeien en weghouden bij kozijnen.
In zo’n pittoresk straatje zíe je niet alleen schoonheid, je vóelt het ook. Klapstoeltjes erbij: buurcontact op de stoep!

Juli 2015 

Geen opmerkingen: