vrijdag 8 mei 2015

NIEUWE ARTIKELENNIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
5 JUNI 2015
Geranium Philippe Vapelle is een van de mooiste geraniums in mijn tuin.
Hij bloeit niet de hele zomer, zoals veel andere geraniums: na ongeveer
een maand houdt hij het voor gezien. Voor het resterende seizoen blijft
 het mooie grijsgroene blad achter.Hier aanklikkenALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN


MUIZENISSEN

In míjn tuin ...


Muizentandjes in verregende grijze pluis ...
...heeft in de es een uil gezeten
en op de bank eronder gescheten.
Op tafel plakt wat grijze pluis
met het karkasje van een muis.
De witte botjes zijn gebroken -
kun je daar muizensoep van koken?
Witte tandjes in een half kaakje -
uil, och uil, wat maak je
in zo’n piepklein muisje los.
Paniek en pijn: “Ik ben de klos!”
Geluidloos laat de uil zich vallen ...
Wat later braakt hij uilenballen:
de muizenissen van zijn lust.
Het muisje heeft voor eeuwig rust.


Tuinieren is niet alléén maar leuk. Planten worden ziek, beestjes gaan dood, nestjes worden leeggeroofd, het is te droog, te nat ... Kortom: ’t is als het leven zelf. En dan toch elk voorjaar blij zijn dat het lieve leven er weer begint! Óók als het leven zelf: we slaan ons er hoopvol doorheen.

Laurier loopt uit!
De kale hagelschot-laurier loopt weer uit, in gelijke tred met de rest van de tuin. En nog net op tijd, vóór de ramblerroos er de pas in zet, zijn we erin geslaagd om de trellischermen boven ons vlonderterrasje te herstellen/vervangen. Manlief heeft het houtwerk weer zwart gekwast en draagt manmoedig voor de rest van zijn leven een litteken mee, bovenop zijn hoofd, waar door mijn onbedoelde toedoen een lat op is gevallen. In de spiegel ziet hij er niks van, maar toch: mea culpa. 

De roos, Sander's White, kan weer uitlopen, maar
 let nog even niet op de rottende vlonderplanken ...
Later ontdekte hij ook nog tientallen schrammen op hand en arm, omdat er natuurlijk ook tussen de roos dóór geverfd moest worden, vond hij. Zelf ben ik ook bekrast, want het opnieuw aanbinden bovenop de schermen kon ik natuurlijk aan niemand anders overlaten. Maar het valt mee, want ik heb ervaring en trek wél tuinhandschoenen aan.
Nu de vlonder nog. Verrotte planken eruit en met nieuwe planken een vlonder timmeren zónder ruimte ertussen, met daaronder dus geen licht meer, met ongewenste plantengroei. Want het klopt: al doende leert men! (Ik wacht dan ook nog even, voor ik mijn man bij deze plannen betrek.)

Miniscule knopjes in de tomatenplantjes op de vensterbank:
die moeten dus binnenkort buiten bestoven worden.
Intussen groeien op de vensterbank de moestuinplantjes de pan uit - als het nog even duurt, kunnen ze er linea recta ín! Veel van die plantjes schijnen in veel huishoudens voortijdig opgedoekt te worden, maar ik ben opgevoed met ‘waar je aan begint, moet je afmaken’, dus dat is hier geen optie. De diverse slasoorten, kruiden en groenten zullen mijn kamerplantengietertje tot de laatste druppel leegdrinken, voor ze eindelijk naar buiten mogen - om groot te worden, in mijn tuin met muizenissen.

Mei 2015

WELLES NIETES

Heggenmussen


Regelmatig krijg ik mail van ‘Tuin en Landschap’, vakblad voor de sector groenvoorziening, met een overzicht van hun artikelen. Zo blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van onder andere neonicotinoïden, de bijensterfte, Roundup van Monsanto en wat onze regering daar wel of niet mee doet.

Hommel op onbehandelde Sedum Spectabile
In april meldde ik dat Roundup na 1 november niet meer aan particulieren verkocht mag worden. In maart 2014 werd daarvoor een motie aangenomen in de Tweede Kamer. Maar toch: nietes!
Op 26 maart 2015 meldde Tuin en Landschap: Glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. In ‘The Lancet Oncology’, een gerenommeerd Brits medisch tijdschrift, is een rapport over dit onderwerp gepubliceerd van het Internationaal kankeronderzoekscentrum IARC.
Hoewel er dus sprake is van ‘waarschijnlijk’ klinkt het toch alarmerend.
Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) kondigt aan vóór 1 juni duidelijkheid te zullen verschaffen over de criteria voor een verbod op chemische onkruidbestrijding.
Over dat laatste wordt nu al zóveel jaren gesteggeld, dat het kennelijk niet meevalt om eindelijk de knoop eens door te hakken: welles!


Wesp op klimop: ook een bestuiver
Op 9 april 2015 las ik onder het kopje ‘Neonicotinoïden schadelijker dan gedacht’ over steeds meer bewijs dat behalve bijen nog veel meer insecten en ook insectenetende vogels te lijden hebben van deze schadelijke stoffen. Voor de wereldwijde voedselvoorziening echter is gewasbescherming noodzakelijk, maar dat geldt net zo goed voor de bestuiving door insecten van veel gewassen. Een gevalletje welles-nietes.
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma heeft op 13 april besloten dat neonicotinoïden opnieuw beoordeeld moeten worden, zowel op nationaal als op Europees niveau. Dit naar aanleiding van een rapport waaruit blijkt dat deze stoffen schadelijker zijn dan gedacht. Daarmee slaat ze een nieuwe weg in, in de goede richting: welles!
16 april 2015: is verstedelijking goed voor de natuur? Een dorp of een stad blijkt een minder negatieve invloed te hebben op de diversiteit aan bestuivers als bijen en wespen dan homogene landbouwgronden: welles!


En ook vlinders horen bij de bestuivers,
zoals deze Kleine Vos
Op 23 april 2015 reageert staatssecretaris Wilma Mansveld op Kamervragen naar aanleiding van een artikel in Tuin en Landschap: ze wil een nationale lijst opstellen met criteria voor ‘laag risico middelen’. Ik vind: nietes! een lijst met ‘géén  risico middelen’ zou er moeten komen!
Maar mevrouw Mansveld had deze dag nog meer te doen. Zij reageerde op Kamervragen naar aanleiding van het artikel in ‘The Lancet Oncology’: er is nu geen aanleiding om de toelating voor glyfosaat (Roundup) in te trekken. Daarmee sluit zij aan bij een onderzoek in Duitsland. Binnen de EU is Duitsland aangesteld als rapporteur en coördinator inzake de (gebruikelijke) periodieke herevaluatie van glyfosaat voor wat betreft veiligheid. En daar wacht de hele EU nu op, al spuitend met Roundup: op de uitkomst van dit welles-nietes onderzoek.


Vergroening!
In ‘Tuin en Landschap’ van 30 april werd gepleit voor vergroening in plaats van betegeling: voor de opvang van extreme regenbuien. Verzekeraars voorzien al een toename van schadeclaims in verband met wateroverlast. Frankrijk stelt groene daken voor nieuwe commerciële gebouwen verplicht. Andere landen gingen al voor. Ook iets voor ons, met een gematigd zeeklimaat, waar de neerslag verspreid over het hele jaar valt. Welles!
Gelukkig zijn we vrij om zélf knopen welles of nietes door te hakken: geen Roundup, wel groen, rond ons huis!

Mei 2015
TUINKALENDER MEI

Bolgewas!
TUINKALENDER Van 11 tot en met 15 mei, de IJsheiligen, is er nog kans op nachtvorst. Maar op 16 mei mogen alle, inmiddels afgeharde, vorstgevoelige planten ook buiten overnachten.


Geranium voor bijen
 Knip de bloemen van uitgebloeide bolgewassen af en vouw het blad voorzichtig onder naburige planten, zodat voedingsstoffen in de bol kunnen worden opgeslagen.


 En wát mevrouw Mansveld ook zegt: laat Roundup staan! De firma Monsanto heeft wel genoeg verdiend met de wereldwijde verspreiding van dit gif = ‘stof met een schadelijke, vaak dodelijke werking’ (Van Dale).
Steun voor de pioen


 Help de bijen het hele jaar aan nectar en plant voor de zomer geraniums (de vaste plant!), voor de herfst asters, voor de winter kerstrozen (helleborus) en voor het voorjaar sneeuwklokjes. Onder andere!

 De grasmaaier moet weer uit het vet: begin met maaien op een iets hogere stand.
Clematis aanbinden


 Wees voorbereid op meer regen in de toekomst en voorkom overbelasting van het riool met meer grond en minder tegels, want ‘tuin’ = stuk grond, meestal bij een huis, waar bloemen, planten en bomen groeien. Hagen en heggen kunnen gesnoeid worden en nog wat mest krijgen; forsythia, ribes en spirea zo nodig uitdunnen.


Vlaamse Gaai
 Plaats op tijd steunen bij planten die dat nodig hebben, zoals pioenen met hun topzware bloemen.


 Klimplanten (Clematis!) groeien nu heel hard: bind ze op tijd aan.


 Geef de vogels een badgelegenheid in je tuin: voor nóg meer kijkplezier!

 Lees álle tuinartikelen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.com, met foto’s.

Mei 2015
TUINFOTO'S APRIL

TUINFOTO’S

1 april 2015: stut de schutting - storm!
Deze merel laat zich niet van de wijs brengen en begint aan een nest
2 april 2015: gaatjes en andere 'schade' in het laurierblad
6 april 2015: we nemen een drastisch besluit
en knippen één voor één de bladeren van de takken
tot enkel nog knoppen overblijven:
nieuwe ronde, nieuwe kansen.
De merel is klaar met haar nest en kijkt nu toe hoe wíj bezig zijn.
10 april 2015: het went nog niet erg, dit nieuwe 'uitzicht'.
12 april 2015: ik plant sla in het moestuintje, afwisselend rode en groene,
diagonaal. Zouden de slakken al actief zijn? Ja dus.
14 april 2015: de kerstrozen bieden troost voor alle ongemakken - prachtig nog steeds
26 april 2015: een verregende braakbal van een uil, met muizentandjes ...
Gelukkig zijn er de kievitsbloemen!