vrijdag 13 mei 2016

NIEUWE ARTIKELEN
NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
10 JUNI 2016
Witte kievitsbloemen in het frisse voorjaarsgroen: een winter lang
wacht je erop en als het dan eindelijk zover is, dendert het voorjaar
in volle vaart voorbij. In hoog tempo maken de bolgewassen plaats
voor de in het voorjaar bloeiende vaste planten.
Gelukkig hebben we de foto's nog ....


Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

NIET MEER DOEN

In míjn tuin ...

Mansoren ...
... waren toch wat aanpassingen nodig, nadat de stratenmakers de tegels afgestrooid en de tuin verlaten hadden. Met een rij tegels minder voor het terras kwam er een extra randje ‘tuin’ vrij. Mijn met mansoren omzoomde blok Ilex crenata Dark Green (dezelfde vervanger voor buxus als bij Paleis Het Loo: goedgekeurd voor ‘Het Hof’!) miste plotseling de aansluiting op de bestrating. Aan de mansoren viel nog wel wat te trekken en te rekken, maar de Ilex moest echt met nieuwe struikjes worden aangevuld: eerste gang naar het tuincentrum.


... omlijsting voor Ilex Crenata Dark Green
En o ja, die aangetaste buxushaagjes en -blokken uit de achtertuin, die ik in de grijze container heb afgevoerd: is taxus daarvoor niet een goede vervanger? Nog eens naar het tuincentrum: voor twee korte en één wat langer haagje. O kijk! ook een taxusstruikje op maat: om het kleine compostvat te verhullen.
Manlief voorzag de buitenmuurtjes in de achtertuin tussendoor van een verse laag witte verf; wat steekt de donkergroene taxus daar mooi tegen af! En wat stond er ook alweer op die hoek? Och ja natuurlijk: een buxusblok. Daar planten we dan nu pachysandra terminalis - omdat het zonder toch wat kaal is. Het tuincentrum had ze gelukkig op voorraad.


En nu snel tot een overhangend tapijtje groeien!
Ook veel zaaigoed, in weinig ruimte innemende kleine zakjes! Cosmea, klaprozen en lage afrikaantjes voor de bijen en nog biologische radijzen, zonnehoed en kattensnorren voor mezelf. En kijk eens wat mooi: donkerbladige basilicum! Hoe heet dat ook alweer: het oog is groter dan de maag? In ieder geval dan mijn tuin!
Enfin, dit alles slingert voorlopig nog rond in huis, want zóveel voorzaaien is op de vensterbank niet te doen. Bovendien moest ik wéér naar het tuincentrum, want de witte vaste lathyrus bij het hekje kwam niet op en ik kan niet zonder. Maar “... vaste witte lathyrus, nee, die hebben we helaas niet.” Dus dat werd een witte clematis. En twee zwarte stokrozen en een roze malva - gut wat mooi allemaal!


Daar komt de engelwortel aan ...
Bij het hekje heeft de engelwortel besloten om dit jaar nu eens wél te gaan bloeien en er groeit alvast veel groot blad. Daar wordt het planten van de nieuwe clematis niet gemakkelijker op, maar ik doe mijn best. Al gravend zie ik, een centimeter onder het grondoppervlak, een groen puntje dat best eens van de verloren gewaande lathyrus zou kunnen zijn!
En eindelijk dringt er iets tot me door, nu zelfs het voorjaar nog amper op stoom is. Uitstapjes naar het tuincentrum: niet meer doen!!

Mei 2016
PS Bij het aanklikken van de pachysandra-foto zag ik worteltjes boven de grond, oeps!
Het plantje is direct herplant, met een fijne scheut regenwater!


REGEN

Heggenmussen

‘Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam’ zong Rob de Nijs in 1969, en even later: ‘de regen valt bij stromen’. Niets nieuws onder de zon dus in de afgelopen maanden, zou je denken. Maar het staat vast dat de hoeveelheid neerslag in ons land per jaar gestaag toeneemt.

Bewolking: avondrood
Verdeeld over het land zijn er wel verschillen. De oplopende temperatuur van het zeewater geeft meer neerslag in de kustgebieden en omdat Nederland niet helemáál vlak is moet de vochtige lucht uit het westen stijgen boven (iets) hoger gelegen gebieden als de Hondsrug, de Veluwe en de Vaalserberg. Dat geeft wolken en meer kans op regen, waarna het vervolgens in het oosten van het land gemiddeld weer iets minder regent. Voor grote steden moet landelijk een uitzondering gemaakt worden: die produceren  meer warmte, waardoor letterlijk plaatselijk meer regen kan vallen. In de afgelopen honderd jaar is de gemiddelde neerslag in Nederland met 27% toegenomen, met dus de aantekening dat het oosten minder nat is dan het westen en de grote steden. Deze waarnemingen zijn allemaal terug te vinden in het ‘Dossier klimaatverandering in Nederland’.
Behalve natter wordt ons klimaat ook warmer. In 1906 telde men gemiddeld per jaar veertien zomerse dagen: met een temperatuur van meer dan 25ºC. In 2008 waren dat er maar liefst eenendertig. Het gaat dus om gemiddelden: zoveel hete dagen komen niet standaard elk jaar voor, maar er zijn dus ook jaren met meer dan eenendertig hete dagen. Die veroorzaken we deels zelf, met de uitstoot van broeikasgassen, maar het is ook een gevolg van natuurlijke processen als zonnestraling, vulkaanuitbarstingen, het klimaat of El Niño, een sterke opwarming in de oostelijke Grote Oceaan ter hoogte van de evenaar, die zich eens in de drie tot zeven jaar voordoet.

Goed bolgoed - ál goed!
Tot zover oorzaak en gevolg. Ook in de tuin hebben we er last van. Onze Groninger klei is van zichzelf al niet erg doorlatend en nu bleef de grond dan ook wekenlang te nat en onbegaanbaar. Met elke stap werd de grond vaster aangetrapt. Maar het bolgoed leek er niet erg onder te lijden en uiteindelijk ging de temperatuur toch omhoog: tijd om de grond weer wat los te maken en te beluchten. Wie weet hoe droog het nog wordt, als deze zomer de temperatuur onverhoopt hoog oploopt. En dan snakken we weer naar wat regenwater. 

Een 'groene' regenton
Gelukkig is er nog tijd om maatregelen te nemen! Maak van de nood een deugd en vang het regenwater op in een of meer regentonnen. Tot 1 oktober 2016 zijn die voor inwoners van de gemeente Ten Boer verkrijgbaar met een korting van € 17,50 bij meerdere doe-het-zelfzaken. Het is een groot gemak als je je gieter zo kunt vullen en voor de planten is regenwater ook nog beter dan leidingwater.
Tuingrond neemt gemakkelijker water op dan tegels ;) dus zie af van een betegelde tuin. Uiteindelijk moeten we ook rekening houden met overbelasting van de riolering en blank staande straten of nog erger. Een alternatief was onlangs te zien in het tv programma ‘BinnensteBuiten’. Tuinier Martin Stuger legde een grindpad aan met grindplaten: daarin blijft het grind mooi op zijn plaats liggen. Deze platen zijn ook verkrijgbaar met antiworteldoek. Zo kun je je tuin ‘bestraten’ en kan het regenwater toch in de grond zakken. Dát is wat we willen, met regen!

Mei 2016

TUINKALENDER MEI

TUINKALENDER


 Half mei: de IJsheiligen! Point of no return ’s avonds voor de inmiddels afgeharde kuipplanten! Als er tenminste écht geen nachtvorst meer komt - je weet het tegenwoordig niet meer.

 Ook het zaaigoed mag nu naar buiten.

 Bind de strijd aan met slakken, bijvoorbeeld met koffiedik rond favoriete planten.

 Dat zou ook moeten helpen tegen kattenpoep: grove maling!

 Een mossig gazon, na al die regen in de afgelopen tijd, kun je alsnog verticuteren en beluchten. Bij een klein gazon is dat met een spitvork wel te doen.

 Het regent niet áltijd, dus schaf een regenton aan. Tot 1 oktober met een korting van € 17,50 voor inwoners van de gemeenten Ten Boer en Groningen. De kortingsbon is o.a. verkrijgbaar in de deelnemende doe-het-zelfwinkels.

 Bijen blijven belangrijk voor onze voedselvoorziening en natuurlijk ook de bestuiving van tuinplanten. Pulmonaria, longkruid, is in het voorjaar een belangrijke leverancier van nectar en stuifmeel. Maar na de bloei kun je de plant het best bij de grond afknippen: geen schuilplaats meer voor slakken en vers groen voor de rest van het seizoen.

 Dat geldt ook voor de kerstrozen. Je krijgt er prachtig groen blad voor terug.

 Vlinders leveren ook een bijdrage aan de bestuiving; ze leggen hun eitjes op waardplanten. Klimop is een goede waardplant, bijvoorbeeld voor het boomblauwtje, én een fijne nectarleverancier in de nazomer.

 Snoei buxus met een schone snoeischaar in verband met de zeer besmettelijke buxusziekte. Maak de schaar voor en na het snoeien schoon met dettol of verdund bleekmiddel.

 Taxus is ook mooi.

Mei 2016

TUINFOTO'S APRIL 2016

TUINFOTO’S

5 april 2016: achtertuin met nieuwe bestrating
19 april 2016: voortuin met
kerstrozen, tulpen en kievitsbloemen in paars
en wit
30 april 2016 Pachysandra terminalis:
hier vervanger voor buxus
De klimop tegen de schutting ontdaan van
dood hout en 'groei in de verkeerde richting'
Vroege leverancier voor bijenvoer:
 pulmonaria, longkruid
Blauwe bes in bloei
De mansoren doen hun best!
(Zie de bovenste foto van 5 april!)
In de voortuin komt Thalictrum rochebrunianum, ruit, op!
De engelwortel, Angelica archangelica, doet ook mee