vrijdag 10 februari 2017

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
10 MAART 2017


We hebben er even op moeten wachten, maar op de valreep
werd het toch nog winter. Behalve kou en gladheid levert dat 
ook mooie plaatjes op. Kijk: op de beijsde boom, rechtsboven
op de achtergrond, valt het zonlicht. Nog even en het is weer
voorjaar. Rood blijft rood, maar het wit op deze foto zal gauw
weer groen kleuren: van fris nieuw blad, in het VOORJAAR!


Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

GEWOON GEWOON

In míjn tuin ...

… spiegelt zich de wereld. Nou ja, een beetje dan. Alles wordt anders en dat valt op mijn leeftijd niet altijd mee. Op andere leeftijden trouwens ook niet. Erben Wennemars schuift nog steeds aan bij De Wereld Draait Door zodra de thermometer op één graad onder nul springt, terwijl we allemaal weten dat het er niet meer van gaat komen: een Elfstedentocht.
En al de hele ‘winter’ springt er een kikker rond in mijn achtertuin, nog steeds niet ‘grabbed by the pussy’, wat je tegenwoordig zo vaak hoort, en ook dat is nieuw. Vroeger vonden wij alleen in de zomer halve kikkerlijkjes in het gras. (Katten schijnen de voorkeur te geven aan kikkerbílletjes, net als veel mensen trouwens.)


Deze winter..
... in mijn bevroren tuin:
'The Icefrog'
Zou het alleen aan mijn leeftijd liggen, vroeg ik me af. Of is het toch gewoon een teken des tijds? Vroeger was 'nieuw'! een toverwoord, tegenwoordig neemt men niet eens meer de tijd om 'nieuw!' te roepen. Nieuw is 'gewoon' geworden in de versnelling waarin we nu leven.
En om dit alles ben ik zo blij dat het eindelijk weer gewoon februari is. Ook lekker kort, deze maand. Zeg maar: een sprintje naar het voorjaar, naar leven in de brouwerij van mijn tuin! In het najaar heb ik mij stilletjes teruggetrokken en alles laten liggen en hangen hoe het was. Dat helpt de planten, en niet te vergeten de beestjes, te overleven in koude periodes. Het is dus in de afgelopen maanden een treurige boel geworden, met veel omgewaaide stengels en door de merels overhoop gegooide bladeren. Maar nu mag dat allemaal weg en kan ik weer als vanouds buiten aan de slag. Terug naar míjn ‘gewoon’!

Kijk nou toch: de kerstrozen, Helleborus, komen eraan! Voor de kerst zijn deze 'rozen' altijd te laat. Misschien heten ze daarom ook wel 'nieskruid': een koutje is nu in de tuin zó gevat. Het oude blad kan weg, zodat alle aandacht naar de bloemen gaat. Die zijn van zichzelf toch al zo bescheiden: je moet de bloem echt even optillen om de fraaie tekening erin te zien. Het merelnest dat met het vallen van de bladeren zichtbaar werd in de klimhortensia laat ik zitten; ze hebben er veel werk aan gehad. 
Koekoek!
Onze laatste aanwinst op nestkastgebied, met maar liefst twee hokjes en een vak voor stengelstukjes, is in de afgelopen maanden bijna letterlijk gekraakt door een opgewonden pimpelmees, die de vliegopening rondom vertimmerd heeft. Het schijnt een markering te zijn: bezet!
Ach, oude gewoonten, nieuwe tijden - ik doe gewoon méé, in mijn tuin!

Februari 2017

FEBRUA, DE GROTE REINIGING

Heggenmussen 

Het is nog steeds geen lente, maar we zijn op de goede weg. Ooit begon de telling van een nieuw jaar met de maand maart. De maanden tussen december en maart hadden eenvoudigweg geen naam en heel lang had niemand daar last van. In de zevende eeuw voor Christus veranderde dat - misschien kwam er wat meer systeem in het leven. Twee nieuwe maanden, januari en februari, sloten netjes aan achteraan in de rij en zo begon het nieuwe jaar dus met de maand maart. Dat verklaart waarom de schrikkeldag, die er toen ook al was, aan februari werd vastgeplakt: de laatste maand van het jaar. Heel logisch dus. Pas in 456 na Christus besloot men van januari de eerste maand te maken: in die maand werden, na de winter, de dagen weer langer. Ook goed.

De naam februari danken we aan de Romeinse god Februus, die behalve over de onderwereld ook over purificatie ging: de grote reiniging én de boetedoening (de februa). Dat laatste zijn we tegenwoordig een beetje uit het oog verloren, maar wie hoe dan ook boete wil doen mag natuurlijk nog steeds zijn gang gaan. Zelf ga ik deze maand voor de grote reiniging! Want februari werd door het volk ook wel regenmaand en slijkmaand genoemd. De grote schoonmaak in huis is weliswaar al lang uit de mode, maar in de tuin kunnen we onze energie nog steeds goed kwijt!
Begin met het opruimen van dood hout en afgevallen bladeren. Het blad kun je composteren, maar afvoeren in de groene container is ook prima: dan maakt iemand anders er compost van. Dat laatste geldt ook voor de afgevallen takken. Knip de uitgebloeide vaste planten kort af: je loopt daarbij nu minder risico om ook de nieuwe groeipunten te onthoofden. Eenjarige planten worden met wortel en al verwijderd, net als het onkruid trouwens.
Het is nu ook tijd om, waar nodig, fruitbomen te snoeien. Doe dat liefst vóór eind februari. Ook hagen kun je snoeien, als dat gewenst is. Snoeien is tenslotte ook een manier om planten te verjongen.

En binnenkort gaat het gras weer groeien, behalve op de kale plekken. Die kun je nu inzaaien - maar straks wel even uitkijken bij het maaien. Als het vriest moet je trouwens van het gazon afblijven. En wateroverlast bij overvloedige regen kun je oplossen door diepe gaten te prikken in de grasmat, bijvoorbeeld met een riek.
En als dat allemaal klaar is, zijn de tegels aan de beurt. Groene aanslag ga je met een harde bezem te lijf, maar bij grote oppervlakken gaat het sneller met een hogedrukreiniger. Vind ik zelf een bijzonder vervelende klus, maar na een jaar overslaan is de oprit wel erg glibberig en groen, ofwel bemost, geworden. En veiligheid is ook een ding. Nu alleen nog even de tuinmeubels schrobben … het heeft tóch wel iets van boetedoening, alles bij elkaar …
Daarom mag je jezelf nu trakteren op kant en klare voorjaarsbloemen in potjes!
Om februa, de grote reiniging en zo nodig: boetedoening, te vieren!

Februari 2017

TUINKALENDER FEBRUARI 2017

TUINKALENDER

Pimpelmees is begonnen
met de verbouwing ...
 Beleef je ook zoveel plezier aan de vogels in je tuin? Hang nu nestkasten op: voor nóg meer vogels en kijkplezier!

 Maak de nestkasten die je al hebt schoon.

 Loop zo weinig mogelijk over het gazon, maar strooi wel kalk: tegen mos.

 Het is nog wat vroeg om binnen vóór te zaaien, maar zaden uitzoeken geeft alvast voorpret.

 Lathyrus kan nu wél gezaaid worden. Neem daarvoor diepe potten en zet ze in de kas of in een koele kamer op een zonnige vensterbank.

 Hoe staat het met de voorraad tuin- en potgrond, mest en wat dies meer zij?

 Schrob stenen bloempotten alvast schoon: klaar voor gebruik.


Een waterhoentje!
 Een rondje door de tuin kan je op heel andere ideeën brengen. Die kun je om te beginnen noteren.

 Geniet van de bloembollenbloei; haal dorre bladeren eromheen even weg, zodat deze vroege bloeiers goed te zien zijn.

 De oude stengels van siergrassen diep wegknippen nu er nog geen nieuwe groei is.


 Vergeten bloembollen te planten? Sneeuwklokjes kun je ook met bol en al kopen.

 En veel sneeuwklokjes op een kluitje kun je delen en opnieuw planten: tot de hele tuin er wit van ziet!

 Als het niet meer vriest pot- en kuipplanten die buiten overwinteren water geven.

 Aan het eind van de maand, zo nodig, fruitbomen snoeien.

 Is het buiten te koud, kijk dan binnen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl

Februari 2017


TUINFOTO'S JANUARI 2017

TUINFOTO’S


7 januari 2017: een bescheiden laagje sneeuw


Een spreeuw zint op een manier om bij het voer in de pot te komen -
hij is er nog niet uit.
Maar gelukkig is daar de 'vogelsmultaart':
frituurvet, wat olijfolie en heel veel zaden!
Netjes met vetbollen hangen in de 'taxusspiraal'
waar ook de mussen er goed bij kunnen
Een vink kijkt het nog even aan ...

16 januari 2017: de kikker die in de zomer onder de vlonder huist is
daar nu enigszins bevroren onder vandaan gekomen; we hopen dat
hij deze escapade overleefd heeft
19 januari 2017: het vogelhokje is gekraakt! door een
pimpelmees! Nu hopen op een nestje in het voorjaar!
27 januari 2017: nieuw in deze tuin: een waterhoen!
Gelukkig is er ook een vettaartje op de grond gevallen!