vrijdag 6 februari 2015

NIEUWE ARTIKELENNIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
6 MAART 2015
Mijn Aucuba japonica is een vrouwelijke, want
alleen díe Aucuba's dragen bessen in de winter.
Kennelijk hebben ze met het naar rood kleuren
gewacht tot het echt winter werd, met echte vorst.Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

DIE GROTE TUIN

In míjn tuin ...


... heeft notabene in het weekend van de vogeltelling en ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch weer een kat kans gezien een vogeltje te snaaien. Ik had het slachtoffertje kunnen tellen noch redden, want we waren niet thuis. Uit de achtergebleven donsveertjes is niet op te maken of het om een van de talrijke mussen ging, de winnaars van de vogeltelling, of om een koolmees, goede tweede.


nr. 1: de mus!


nr. 3: de merel!

nr. 2: de koolmees!

Zeer waarschijnlijk geen merel, met zijn donkere verenpak derde op de ranglijst. Misschien een ongelukkige pimpelmees, met hier en daar een plukje grijs. Hoe dan ook: ik zal meer gaas moeten uitrollen om de lustmoordenaars voor te blijven.
Bij het fotograferen van plaats delict ontdekte ik en passant al veel uitgelopen bolgoed. Sneeuwklokjes, maar ook allium ‘Purple Sensation’. Even kwam de gedachte bij me op om alvast wat op te ruimen. Want na storm en regen in januari is de tuin natuurlijk alsnog ingestort. Toch besloot ik tot een winter‘uit’slaap, op geleide van de Enkhuizer Almanak. Die voorziet voor de tweede week van februari kouder en mistig weer, voor de derde week onbestendig winterweer en de vierde week tenslotte wordt zachter, wat in deze tijd van het jaar betekent: buien. De vooruitzichten voor maart wijken nauwelijks af, dus hebben we nog even tijd om binnenshuis plannen te smeden.
Zelf zagen wij ons plotseling geconfronteerd met een weids uitzicht richting de lucht, nu ook de berken bij de achterburen, na zo’n veertig jaar, zijn neergehaald. Dat hebben we met onze eigen berken ook gedaan: de kruik gaat zo lang te water tot hij barst, maar dat hoef je niet af te wachten. En onze nieuwe krentenboom staat nog steeds in een kuip te wachten op een definitieve plek. Daar kunnen we in de komende tijd dus eens mee gaan schuiven. Bovendien is het uitzoeken van een nieuwe boom een prima bezigheid voor de winter.
Net als bezinning: óók nuttig voor tuincolumnisten. Mijn slotsom: vrijheid van meningsuiting, die uiteraard/helaas (doorhalen wat niet van toepassing is) ook geldt voor de tegenpartij, moet gepaard gaan met respect. Respect in de betekenis die het woord had vóór het, na veel “Respéct, man!”-geroep, ook uit onze taal verdween. Daarnaast moeten kennis en welvaart wereldwijd gedeeld worden. In goed Frans uit 1789: ‘liberté, égalité, fraternité’ (vrijheid, gelijkheid, broederschap). En in 1759 al schreef Voltaire in ‘Candide’ zíjn aansporing om ‘onze wereld goed te onderhouden’: “Il faut cultiver notre jardin.”
Laten we dat doen: zorgdragen voor die grote ‘tuin’.

C'est ça!


Februari 2015


GEK OP DE TUIN

Heggenmussen


Onze overburen, aan de overkant van de Noordzee, dát zijn pas tuingekken! Ook midden in de winter zendt BBC 2 tuinprogramma’s uit die allemaal een uur duren, zonder ook maar één enkele onderbreking met stupide reclameblokken! Engelsen zijn hartstochtelijke tuiniers - wij zijn liefhebbers.

Eh ... witte tulpen!
Op 9 januari werd aandacht besteed aan geur in de tuin, waarna in het tweede deel van het programma tulpen aan bod kwamen: nota bene óns exportprodukt. Maar ook in Engeland weten ze er raad mee. Presentator Tom Hart Dyke ging helemaal uit zijn dak: nooit eerder zag of hoorde ik iemand zo lyrisch over de tulp! Hart Dyke is een ‘plant hunter’: een plantenjager. Die zijn hier, op Brian Kabbes na, uitgestorven. Tijdens een expeditie in 2000 werd Hart Dyke in de Columbiaanse jungle samen met zijn reisgenoot Paul Winder gekidnapped en negen maanden gevangen gehouden. Als afleiding in deze stressvolle periode ontwierp hij een ‘wereldtuin’, die hij na zijn vrijlating met meer dan achtduizend verschillende planten verwezenlijkte in een tuin van twee hectare op het landgoed van zijn ouders. Alle planten werden op een ‘plattegrond’ in hun land van oorsprong aangeplant.
In de uitzending van 20 januari brak Joe Swift een lans voor moerastuinen: met een bijzondere aantrekkingskracht op wilde dieren, waarna Alys Fowler vanuit een gespecialiseerde kwekerij zeldzame en interessante fruitsoorten aanprees.
Voor het planten van tulpenbollen is het nu te laat, maar fruit aanplanten: dat moet kunnen.

Groninger Kroon!
Een fruitboom is een fraai ornament in de tuin, maar vraagt wel ruimte, vooral als de soort niet zelfbestuivend is. Dan zijn er twee bomen nodig. Fruitbomen kun je ook plat tegen een muur leiden, of zelfs als een haag aanplanten, waarbij de takken langs spandraden geleid worden. Dat kan ook met bramen, Japanse wijnbessen en frambozen. Zon erop is fijn, maar mijn bramen op het oosten zijn ook zoet. Na de oogst snoeien en de nieuwe takken aanbinden. Dat is dus niet ingewikkeld. Beschik je over een muur op het zuiden, dan kun je ook abrikozen en/of perziken planten. Die moeten met hun vroege bloei wel beschermd worden tegen nachtvorst.

Blauwe druifjes!
Druiven kunnen zowel langs een muur als boven een terras geleid worden. Er is tegenwoordig een ruime keus in rassen, zelfs pitloze, maar die zijn niet altijd winterhard. De takken moeten aangebonden en geleid worden. In de tweede helft van december, vóór de sapstroom op gang komt, worden de zijscheuten gesnoeid op twee tot drie ‘ogen’.

Kruisbessen!
Bessenstruiken horen er ook bij. Rode, witte, blauwe, zwarte en natuurlijk ook kruisbessen. Een bron van vitamine C, in je toetje, zo uit de hand of als jam op je brood. Bessensap is ook lekker. Rode en witte bessen smaken hetzelfde; de rode worden door vogels eerder opgemerkt. De verschillende rassen hebben verschillende oogsttijden: daarmee kun je het ‘bessenseizoen’ spreiden. Zwarte bessen hebben behalve een hoog vitamine-C gehalte ook een wat zure smaak en worden daarom meestal niet zó gegeten. Maar je kunt er gezond sap en jam van maken.

Blauwe bessen!
Bessen zijn niet moeilijk te kweken. Knip de scheuten na het planten terug tot 25 cm en halveer de takken aan het eind van het eerste jaar. De jaren daarop mag je na de oogst snoeien tot op de gewenste hoogte, maar altijd vlak boven een zijtakje. Heel lekker zijn blauwe bessen. Plant deze struiken in de zon en zorg dat ze niet uitdrogen. In het voorjaar het teveel aan takken snoeien. Een handje mest, eenmaal per jaar, wordt op prijs gesteld.

Liefde gaat ook door de maag: gek op fruit, gek op je tuin!

Februari 2015TUINKALENDER

TUINKALENDER

 Controleer de overwinteraars binnen: laat ze niet uitdrogen.

 De moestuin kan nog bemest en gespit worden, zo nodig.

 Op een lichte en vorstvrije plek, bijvoorbeeld voor het raam in de schuur, kunnen pootaardappelen gelegd worden om te ‘spruiten’.

 Spruitjes, maar natuurlijk ook allerlei andere groenten, kunnen in de loop van de maand binnen voorgezaaid worden.

 Ook alvast binnen zaaien: eenjarige geurende lathyrus. Die heeft een wat langere aanlooptijd.


 Vroegbloeiende clematis (bloeit vóór eind juni) uiterlijk begin maart licht snoeien; deze clematissen bloeien op tweejarig hout.

 Laatbloeiende clematissen, die op het nieuwe hout bloeien, zoals Étoile Violette en Hagley Hybrid, terugsnoeien tot op
1.20 m of zelfs nog dieper. Komt helemaal goed.


 Clematis montana, C. macropetala, C. alpina en groenblijvende clematis worden alleen direct ná de bloei gesnoeid: voor verjonging. Niets aan doen nu.

 Appel- en perenbomen kunnen deze en volgende maand gesnoeid (uitgedund) worden.

 Ook nuttig ‘buitenwerk’: terras en paden schoonschrobben en natuurlijk ook de nestkasten.

 Geniet van sneeuwklokjes en andere vroege voorjaarsbloeiers, zoals Iris reticulata.

Februari 2015

TUINFOTO'S JANUARI


TUINFOTO’S

Duiven, vinken, mussen, winterkoning, mezen en
het roodborstje: ze komen allemaal!


14 januari 2015: houtduiven 'op het eten'
20 januari 2015: slagveld
Een al jaren oud pompoentje is 'opengebroken':
de zaden liggen er nog in
Daar zijn de bloemknoppen van Helleborus!
23 januari 2015: doorkijkje
Bevroren rozentakken
Rododendron: goede barometer
Zo'n mooi spinnenweb:
altijd prijs!


Een bevroren en benevelde tuin
24 januari 2015: sneeuw, toch nog.
En wel hierom:
niets afknippen vóór de winter!


Het roodborstje: een opgeblazen bolletje in de sneeuw

26 januari 2015: oeps! Stormschade ...
werk aan de winkel
Rosa Albéric Barbier trotseert ondertussen álles.
29 januari 2015: alweer winter!
Besuikerde mansoren!