vrijdag 13 december 2013

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
10 JANUARI 2014


Nadat de bevroren dauw op een fijn web is ontdooid,
blijven nauwelijks zichtbare pareltjes water achter,
als een fijnmazig wit blad.
Vergroot de foto door aan te klikken.


Hier aan te klikken: TITELS HEGGENMUSSEN
Hier aan te klikken: TITELS COLUMNS
Hier aan te klikken: TUINKALENDERS
Hier aan te klikken: TUINFOTO'S
Hier aan te klikken: ANDERE TUINEN

FREQUENTEERDERS

In míjn tuin …


groenling
... is altijd wel wat te beleven. Zo niet voor mij, dan wel voor de horde katten die mijn tuin frequenteren ofwel veelvuldig bezoeken. Ze spelen er tikkertje, boompje verwisselen, sporenzoekertje, bokkiespringen, verstoppertje en uiteindelijk krijgertje. Oudhollands vermaak!
Maar ze zijn niet de enige frequenteerders! Zodra de temperatuur daalt, zoeken kleine beestjes als insecten, slakken en wormen een vorstvrij heenkomen en zijn de vogels aangewezen op de vetbollen en andere geneugten die wij voor ze ophangen. Nestkastjes worden slaaphokjes en al dat goede nieuws over dit ‘gefundenes Fressen’ verspreidt zich fluitend door de tuinen. De belangstelling neemt per dag toe. Vinken, roodborst, winterkoninkje, kool- en pimpelmezen, mussen en merels en zelfs al staartmeesjes: dág allemaal, zijn jullie daar weer?! Ik ben zó blij ze weer te zien! Maar ik ben tegelijk de sukkel, die vergeten is dat katten er óók zo blij mee zijn: ‘gefundenes Fressen’! Op een avond zie ik in de schemering een grote zwarte vlek op de muur, waar ruim twee meter boven de grond een nestkast hangt; zo’n driehoekige, met een smalle punt en een glad leien dakje. Wat denk je: daar had zich een grote zwarte kat overheen gedrapeerd! En waarom kan ik daar nou nooit eens het knappe van inzien? Nee, meteen roepen en tieren, zodat dat beest niet weet hoe gauw hij hals over kop, létterlijk in dit geval, weg moet komen! Die zien we voorlopig niet meer terug, denk ik dan.
De gruzelementen ...
Mispoes. Een week later hangt het hokje bijna ondersteboven aan de muur en op de grond ligt de grote pot, die op een hoge standaard voor de muur stond, aan scherven. Onder het vogelhokje, ja.

L’histoire se répète: vorig jaar is het ook gebeurd. Onze koningin zou zeggen: “Beetje dom.” Tja. Ik heb, net als vorig jaar, een stuk gaas onder het hokje vastgebonden - dat werkt wel, maar het staat ook een beetje dom. En dus zoek ik op internet naar een betere oplossing.
Een apparaat dat met een voor mensen onhoorbaar geluid passerende katten, honden, vossen, konijnen en duiven verjaagt! Bereik: wel tweehonderd vierkante meter! Maar hoe moet dat dan met onze oude buurhond, die een paar keer per dag achter de heg passeert? Dat kan ik hem niet aandoen. En duiven? Dat zijn vógels! Het doel heiligt de middelen, maar je moet het niet voorbij schieten.
Ik frequenteer mijn tuin nu ook en roep met hoge frequentie “boe!” tegen de ongewenste frequenteerders van mijn tuin!
merel met een vlekje

December 2013



FREQUENTEERDERS!



jonge merel
pimpelmees
staartmees
vink

Vlaamse gaai
houtduif
staartmees




Turkse tortel
merel
sijsje
reiger op het dak


reiger op de pergola
poes op de uitkijk!

TUINIEREN = VOORUITZIEN

Heggenmussen



In deze tijd van het jaar staat ‘tuinieren’ op een laag pitje. En dat is maar goed ook, want er zijn andere dingen te doen. Het kerstfeest vraagt een gedegen voorbereiding, want die ene keer in het jaar moet alles uit de kast.

En die maak je dan ook meteen maar even schoon. Het familiezilver wordt gepoetst en de glazen dienen fonkelend op het damast uitgestald te worden. Om nog maar te zwijgen van de capriolen die in de keuken moeten worden uitgehaald, want of je er nou goed in bent of niet: je wilt je van je beste kant laten zien! Inmiddels hebben wij drie kleine kleinkinderen die ook ‘aanzitten’ aan het kerstdiner en daarmee wordt het hele kerstverhaal een stuk meer ontspannen - genoeg afleiding als er iets mis gaat!

Dan nog een rondje oliebollen (de tuinvogels zijn er óók dol op) en iets gemakkelijks als boerenkool op nieuwjaarsdag en er is weer tijd om naar de tuin te kijken. Tenzij daar inmiddels een dikke laag sneeuw ligt, want als ik rondneus in de weersvoorspellingen voor de komende winter, gaat het toch wel vaak over zwaarbesneeuwde vooruitzichten, met bijbehorende kouderecords. Voor hetzelfde geld klopt er niets van, maar je weet het maar nooit.
Wees op het ergste voorbereid en voorzie in tuinlectuur: ruil tuintijdschriften met de buren, haal je oude tuinboeken tevoorschijn of bestel de mooiste nieuwe boeken op dat gebied en maak vooral een fotoalbum met je tuinfoto’s van het afgelopen jaar. Dan nog een potlood, een gummetje, een liniaal en papier en je bent er helemaal klaar voor om je tuin eens grondig om te spitten. In theorie, voorlopig.

Ter ondersteuning een paar inspirerende titels. Het nieuwe boek van wereldvermaard plantenkenner en ontwerper Piet Oudolf, ‘Plannen en planten’ met als ondertitel ‘Een nieuw perspectief’, is niet alleen een leidraad voor grootschalige projecten, maar net zo goed een bron van inspiratie voor onze eigen tuin. Noël Kingsbury heeft bijgedragen aan de beschrijving van ruim tweehonderd ‘bewezen’ planten. Een aanrader dus.
Ook Bert Huls schiet ons te hulp met ‘De tuinontwerpenencyclopedie’. Het boek behandelt in vier delen alles wat je moet/wilt weten over het ontwerpen van een tuin: welke stijl spreekt je aan, hoe maak je het ontwerp, welke planten kies je en tot slot een opsomming van verschillende tuintypes en hun valkuilen. Zodat je niet nóg eens aan de slag hoeft.

Een boek van geheel andere orde, in bescheiden formaat, is het vrolijk ogende ‘Tuinieren voor (wilde) dieren’ van biologe Barbara Rijpkema. Ondertitel: Maak van je tuin een beestenboel. En toch prima te combineren met alle andere tuinboeken! Aan bod komen onder meer een paddenhotel (wie wil dat nu niet!), natuurlijk een bijenflat en een egelhuis. Allemaal zelf te maken. Daarnaast is per maand te lezen welke ‘wilde’ dieren je kunt begroeten in je tuin. Zoals in december de blauwe reiger, als je een zwemvijver voor vissen hebt. En op een zonnige januaridag kan zomaar de winterjuffer passeren, want die overwintert niet zoals de meeste libellen als larve of ei, maar als libel. Libellen lok je met een vijver(tje) zónder vissen, want die eten libellenlarven. Als de blauwe reiger in december de vissen verorberd heeft, zal dat dus de libellenpopulatie ten goede komen. Wilde dieren!


en een vijver vol leven
Over structuur en variatie












Maar ook bomen en planten worden besproken: bloei, groeiomstandigheden én hun functie voor de tuinbeestjes.
Ik vind het een geweldig en zeer compleet boek, zéker met kinderen in je buurt. Als ze ook maar een beetje geïnteresseerd zijn in ‘natuur’, is ‘Tuinieren voor (wilde) dieren’ een uitgelezen kans om die interesse te voeden. Over vooruitzien gesproken: belangstelling voor de natuur in je directe omgeving, dat geeft een levenlang plezier!

Cleome hassleriana -
kattensnor
Vaste plant: knautia macedonica














Ook heel plezierig: snuffelen in catalogi met vaste planten en eenjarigen, die immers binnenkort alweer voorgezaaid kunnen worden. Mooi aansluitend bij het tuinieren voor (wilde) dieren, is het aanbod van wildeplantenzaden, bloemenweidemengsels, maar ook tuinzaden van De Cruydthoeck (www.cruydthoeck.nl).  Voorheen de ‘Dikke Zadenlijst’, waarvan menig tuinliefhebber nog een exemplaar in de kast zal hebben. Dit ‘naslagwerk’ wordt niet meer uitgegeven, maar op de website van de Cruydthoeck is het nu smullen van de soortenrijkdom, de prachtige foto’s en uitgebreide beschrijvingen. Neem bijvoorbeeld de dropplant, Agastache x hybrida ‘Astello indigo’: een vaste plant in prachtig blauw, die bloeit van juni tot en met oktober en bezocht wordt door vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen. Kan in de volle grond én in een pot en met het aromatische blad met muntachtige geur kun je lekkere thee zetten. Zaaien van april tot augustus. Tot zover de beschrijving! Op de website zijn liefst zeven verschillende foto’s aanklikbaar - en dat is dan nog maar één plant uit het enorme assortiment!

Tot slot nog een vooruitblik op het meinummer van Tuinieren in 2014. In de rubriek ‘Online Geoogst’ zal Kristel Engelen ook míjn blog noemen. Zeer vereerd! Nú al kijken kan ook, op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl. Fijne kerst en een goed (tuin)jaar in 2014!

December 2013



DECEMBER 2013 - JANUARI 2014

TUINKALENDER  



VROLIJK KERSTFEEST EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR!


Volgend jaar wéér ...
 Liefst vóór de jaarwisseling de druif snoeien.

 En controleer dan ook esdoorn, berk en haagbeuk op ongewenste groei. Snoei ze nú of pas wanneer ze weer vol in het blad zitten.

 Denk om de potplanten die buiten overwinteren: ook nu hebben ze water nodig.

 Pak ze bij vorst goed in, zodat de wortelkluit niet bevriest.

'Kuipplanten' in de
(winter)berging
 Groenblijvers in de volle grond hebben in de winter ook behoefte aan water. Bescherm ze bij strenge vorst en harde wind met vliesdoek of iets dergelijks tegen uitdrogen.

 En vergeet de planten die binnen overwinteren niet: afgevallen blad opruimen en (spaarzaam!) water geven.

 Zolang het niet vriest kan er nog geplant worden. Probeer eens een hazelaar: hazelnoten uit eigen tuin! Liefst twee soorten, voor een optimale bestuiving.

Lekkere taart
 Vergeet de vogels niet. Van het aangeboden voer en water maken ze dankbaar gebruik.

 Rijg overgebleven oliebollen (met krenten en rozijnen!) aan een touwtje en hang ze buiten voor de vogels; dat scheelt veel calorieën aan twee kanten ;)

 Kies voor zand bij de gladheidsbestrijding; planten houden niet van zout in het grondwater.

Astrantia, afgelopen zomer
 Laat de feestverlichting buiten niet de hele nacht branden, zodat de buitenbeestjes kunnen slapen.

 En harde knallen vinden ze ook niet leuk. Maar ja, traditie ...

 Tijd om de tuinfoto’s van de afgelopen zomer nog eens kritisch te bekijken en dan in januari een spannend nieuw plan te maken!

 Doe dit, doe dat! Geniet vooral van de feestdagen en hoop op een goed groen 2014!

Tot slot: dank aan alle mannen en vrouwen die ook bij nacht en ontij voor ons werken!


December 2013