vrijdag 29 juni 2012

VIA WITTEWIERUM NAAR HOEKSMEER ZOMER 2012

ANDERE TUINEN

Op de fiets van Ten Boer naar Woltersum en van daar naar Wittewierum. Altijd even over de 'hof' van het kerkje met z'n bijzondere grafzerken - zie Groninger Kerkhoven 2, een uitgave van de Stichting Oude Groninger Kerken: 'Hier rust o wandelaar', door Reint Wobbes.


















De oudste grafzerk dateert uit 1669; al eeuwen vrij spel hier voor pauwen en bomen ...
Over het pad langs een paar huizen terug naar de weg en dan direct rechtsaf, richting Hoeksmeer. De molen is al van verre te zien.

27 mei 2012

Hoeksmeer is in trek bij vogels:aangetrokken
door de houten vogel op de balk?

Ook deze molen heeft een
lange geschiedenis


Grazende koeien maken het 'hollandse' plaatje áf.
Een toepasselijke naam voor deze mooie molen


In mei bloeit hier de gele lis
en in juni kun je madeliefjes plukken.
In juli treffen wij meeuwen aan en
op de terugweg via Garrelsweer
bloeien papavers, in de berm van het agrarisch land.



JULI 2012

TUINFOTO’S




Clematis viticella 'Étoile violette'


24 juli 2012: eerst cirkelden er meeuwen hoog in de lucht; even later kraaien.
Waren er gevleugelde mieren opgestegen?


'Harlekijn' heet deze vlinder, die slechts zelden
overdag vliegt. Zomaar op de muur!
Latijnse naam: Abraxas grossulariata

Bijtje op Kitaibelia




... van voren ...
... van achteren ...





Een bont gezelschap met op de voorgrond
eenjarige Salpiglossis 'Kew Blue'

Mijn russische boerenkool, geflankeerd door een
courgetteplant en een aardappelplant.
Alle drie groot, maar de kool wint!

Cleome 'Violet Queen', kattensnor, eenjarig en her en der
geplant: blikvangers
Clematis Negritjanka

Zó bloeit Ophiopogon niger!
Tabakje: Nicotiana langsdorffii

Onvolprezen Persicaria Firetail

Hortensia 'Annabelle' en Campanula 'Prichard's Variety'

         
... en één op de tuinstoel voor het raam

7 juli 2012: een nestvliedertje
uit het merelnest in de berk

Helaas heeft een van de vier mereltjes zich later te pletter gevlogen tegen het raam.

JULI/AUGUSTUS

TUINKALENDER

Hoera, mijn hekje hangt weer!

JULI/AUGUSTUS

 Verwijderen: onkruid, bedorven aardbeien, slakken, oranje vlaggetjes, uitgebloeide bloemen, zieke rozenblaadjes, boventallige zaaddoosjes en ‘roestig’ stokrozenblad.


 Bemest rozen, gras, potplanten, uitgebloeide pioenen, gesnoeide hagen en struiken; ieder op zijn tijd. Zie de verpakking!

Paeonia Sarah Bernhardt
 Geef op tijd water en liever lang dan kort.


 Op warme dagen willen sommige potplanten wel twee keer een gietertje.

 Zaaien in de moestuin: radijs, sla, maar ook nog bietjes en sperziebonen.


Courgettes
 Oogst courgettes als ze 15 tot 20 cm lang zijn: lekker en de plant blijft produceren. Invriezen: blancheer de schijven of blokjes een minuut. Maar uitdelen is ook prima.


 Maak aantekeningen van wat er anders moet volgend jaar.


 Knip na de bloei planten als (tuin!)geraniums, vrouwenmantel, kattenkruid (nepeta), riddersporen, margriet, lupine en salvia tot op een paar centimeter terug en ze zullen nieuw blad maken en mogelijk nog een keer bloeien.
Geranium Orion


 Steun hoge planten discreet, met niet te lange, donker gekleurde stokken.


 Houd tijdens je vakantie het tuinwerk overzichtelijk voor de tuinoppas, dan blijft het leuk.


Houd na de vakantie het tuinwerk overzichtelijk voor jezelf: het hoeft niet altijd zo precies en wat is er nou leuker dan een ‘natuurlijke’ tuin, met vlinders, vogels, bijtjes en hommels.


Voor straks, als het winter is: stamppot van aardappel
en boerenkool, uit eigen moestuin!
(De (russische) boerenkool komt uit de moestuin van Borg
Ewsum in Middelstum: daar zijn nu ook planten te koop!)



Een fijne zomer met veel te zien, ook in je eigen tuin!


 Eind juni 2012

ZOMER

Heggenmussen
Zomer in mijn tuin
De volgende BuurContact verschijnt op 14 september - dat is een hele zomer ver weg, met in de tuin veel te beleven, te genieten en te doen. Over genieten gesproken: we willen toch eigenlijk wel graag weten wat voor weer het wordt. De Enkhuizer Almanak staat goed aangeschreven, dus ik heb even stiekem gekeken! Als het allemaal klopt brengt de eerste helft van juli ‘fraai zomerweer’ met in de tweede week kans op onweer. Maar dat hoort ook zo, bij mooi weer. De tweede helft van juli is aanvankelijk onbestendig (na die onweersbuien natuurlijk, dat klopt ook) en de laatste week blijft het regenachtig maar zacht. Augustus begint met veranderlijk weer, dat vanaf 9 augustus opklaart en naar 15 augustus toe warmer wordt, om tot het eind van de maand mooi te blijven. Zelfs de eerste week van september biedt nog ‘helder zomerweer’, maar tegen de tijd dat de volgende krant uitkomt is het veranderlijk en koeler. Het zij zo, in september.
Alles bij elkaar groeizaam weer en voor de tuinier betekent dat werk aan de winkel.
Dankzij de Enkhuizer Almanak kunnen we dat nu plannen, zodat we in de weken met fraai zomerweer alleen maar hoeven te kijken naar al dat moois.


Laten we om te beginnen de plantensteunen nog eens controleren en de klimplanten nalopen op losse onderdelen. Er is niets zo vervelend als te moeten toekijken hoe in een regenbui je planten heen en weer zwiepen, tot knakkens toe. Natte planten overeind sjorren en opnieuw vastbinden is zo mogelijk nog vervelender en het resultaat is uiteindelijk toch een slordige en verlepte bos. Dat gaan we nú voorkomen! Gebruik donkergroen tomatentouw in plaats van felgroen gekleurd plastic binddraad. Tomatentouw valt niet op en verteert op den duur. Het kan dus zó met de afgestorven planten mee de compostbak in. En, eh, het touw valt nóg minder op als je de losse eindjes even afknipt - voor de fanatici onder ons.
Maar het donkergroen geplastificeerde Peacocksysteem werkt ook heel prettig en is duurzaam; ik gebruik het al jaren.

Alchemilla, vrouwenmantel, hier nog mooi
met glazen pareltjes: guttatie
Terwijl we onze probleemgevallen ondersteunen, zien we ook al welke planten nu (zo goed als) uitgebloeid zijn en misschien wel last hebben van meeldauw. Denk bijvoorbeeld aan longkruid (pulmonaria), vrouwenmantel (alchemilla), vingerhoedskruid (digitalis) en geranium phaeum. Als we ze helemaal terugknippen, staan er na een paar weken weer nieuwe planten, waarvan vrouwenmantel zelfs nog een tweede keer kan bloeien. Bijkomend voordeel van het op tijd terugknippen is dat daarmee overvloedig uitzaaien wordt voorkomen. Dat scheelt een hoop wiedwerk in het voorjaar. Mijn geranium phaeum Samobor heb ik al bij de grond afgeknipt en er meteen (zelfgezaaide) paarse kattensnorren (cleome) tussen geplant. Dat worden flinke planten, die straks mooi zullen kleuren bij het nieuwe geraniumblad: groen met een bijna zwarte 'tekening'.

Cleome, straks tussen het fraai getekende
blad van geranium phaeum Samobor
Van andere planten worden alleen de bloeiwijzen weggeknipt om nog een tweede bloei te krijgen. Dat zijn riddersporen (delphinium), vaste violen en fijnstraal (erigeron). Een beetje bijmesten kan geen kwaad.


Getopte phlox, het onderste blad gehalveerd,
langs de rand in een potje en, vooruit, ook
nog eentje in het midden.
Tot slot kan er geknipt worden in de categorie laatbloeiers. Daaronder vallen phloxen, zonnehoed (helenium), herfstasters (aster novi-belgii) en gulden roede (solidago). Je kunt ze rustig laten groeien en bloeien; dan worden het hoge, misschien windgevoelige, planten. Maar je kunt ze ook terugknippen vlak boven een bladpaar, op één hoogte of op verschillende hoogtes. De ingekorte stengel zal zich gaan vertakken en dus meer bloemen opleveren. Deze zijn mogelijk wat kleiner dan die van de niet geknipte stengels en bloeien later. Knip je om en om, dan spreid je de bloeitijd van de betreffende plant, die van deze ingreep ook steviger wordt. Bovendien zijn de stengeltoppen heel goed te stekken. Zo kun je gemakkelijk en ook nog eens heel goedkoop je favoriete planten vermeerderen.

Loop regelmatig een vaste route door de tuin, met een klein mandje en een snoeischaar, om uitgebloeide bloemen weg te knippen. Niet alleen van de vaste planten, maar ook van de eenjarigen. Zo kan de plant geen zaad zetten, zoals dat heet, en zal blijven doorbloeien. Uiteraard geldt dit ook voor rozen.

... maar nog lang niet voor deze!
Wat in ieder geval elke week moet gebeuren is het maaien van het gras. Maai het niet te kort, dan is er minder water en ook minder mest nodig om het aan de groei te houden. En net als bij vorst in de winter is het ook bij regen beter om niet over het gras te lopen. Tip voor de luie tuinier: slordige borders vallen minder op als de graskantjes netjes afgestoken zijn! Een dankbare klus.

Potplanten hebben elke dag water nodig, weer of geen weer, met eens per week vloeibare mest. Tenzij je langwerkende mestkorrels gebruikt natuurlijk. Bij grote droogte liever een keer lang sproeien dan elke dag een beetje. ’s Ochtends, ’s avonds of in de zon, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Pas aangeplante bomen en struiken mogen in geen geval uitdrogen en ook voor bomen en struiken die er al lang staan, is een flinke watergift bij zomerse hitte geen overbodige luxe. Water uit de regenton is in alle opzichten het beste. Heb je genoeg ruimte, dan kun je meerdere regentonnen met elkaar verbinden, voor een nog grotere watervoorraad. En heb je helemaal geen ruimte, dan is zelfs een emmer regenwater al meegenomen: lekker zacht en op de goede temperatuur én gratis.
Jammer, dit loopt er allemaal naast ...
Als je op vakantie gaat, kan alles wachten behalve het watergeven. Verzamel de potplanten op een paar plaatsen, dan kost het de oppas niet veel tijd.

Op regenachtige dagen is er altijd nog www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl, met heel veel tuinartikelen. En gelukkig hebben we daar ook de foto’s nog!

Een fijne zomer en nu maar hopen dat het klopt: de Enkhuizer Almanak!
augustus

september
juli



















Eind juni 2012

EK: Een Koude kermis

In míjn tuin …

... houd ik vast aan een zelf uitgedachte opstelling van de beplanting. Gelegenheidsspelers, maar stevig geworteld. In het middenveld domineert de veldesdoorn, met op de flanken een snelle berk op links en een gedrongen maar solide taxus op rechts. Geen doorkomen aan.

Frivool, met een draai ...
Voor de uitbraak, middenvoor, beschik ik over een frivool geknipte taxus, spiraalvormig geschoren en honderd procent wendbaar. Spits! Achterin was de verdediging aanvankelijk in handen van brandnetels. Toen daar gaten vielen, heb ik ze gewisseld voor de stekelige roos, die zich zo gretig aanbood.

De alliums behouden overzicht

Publiekslieveling papaver
Vanaf de tuinbank heb ik goed zicht op het spelverloop. In de eerste helft van het groeiseizoen munten vooral de alliums uit in bolbezit; ook na de eerste fase behouden ze overzicht - eersteklas spelverdelers. Aanvoerder en publiekslieveling papaver raakt geblesseerd bij het geven van een voorzet. Hij wordt buiten de lijn verzorgd en keert nog even terug in het veld, maar moet dan toch opgeven. Zijn plaats wordt ingenomen door de nog jonge doch veelbelovende zomeraster, die met een pass op links, gevolgd door een directe aanval, een 1-0 voorsprong neemt op de herfstasters! Fraai positiespel!

Er wordt gezwaaid en gelachen: buurtjes kijken naar het samenspel in de tuin en zien zichzelf levensgroot spiegelen in het raam van de woonkamer.

Geranium phaeum Samobor
geranium Patricia








gaat de strijd aan met

Dan ontstaat een hachelijke situatie tijdens het duel tussen geranium Patricia en tegenstander geranium phaeum Samobor, waarbij Samobor het onderspit delft. Patricia krijgt een geel blad, maar Samobor kan doorspelen en scoort de gelijkmaker: een enorme deceptie voor de ploeg van geranium Patricia! Even later wordt Samobor alsnog gewisseld voor seizoensbloeier Cleome, liefkozend ‘kattensnor’ genoemd. Zal Cleome de wedstrijd in zijn voordeel beslissen?

Cleome vervangt geranium phaeum Samobor
Bij gebrek aan een assistent noteer ik zelf de dieptepunten.
In de rust neem ik dat hele verhaal nog eens met de ploeg door: hoe we ervoor staan en wat daaraan te doen. Ofwel: hoe komen we tot volle bloei in de tweede helft van het groeiseizoen?

Aanvankelijk lijkt een wolkbreuk ons in de kaart te spelen, maar daarna moet ik toch een groot verval constateren. Er kan niet meer gewisseld worden en met stokken en touwtjes probeer ik de samenhang in de ploeg terug te krijgen. Maar de tegenstander is sterker; genadeloos breekt de zon door en de uitputting slaat toe. Passes komen niet meer aan, mijn planten zijn het spoor bijster: eindstand 2-1.


De bal, van cement, ligt naast de paal van de pergola. Een mooi object in mijn speelveld, mijn tuin.

Juni 2012