vrijdag 12 mei 2017

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
9 JUNI 2017

Rosa Bonica: een sterke trosroos uit de groep van floribundarozen 
waar je van juni tot november plezier van hebt. Ik heb slechts één 
exemplaar, maar omdat deze roos wel een hoogte van anderhalve 
meter kan bereiken, is hij beslist 'aanwezig' in mijn tuin. Geen roos 
met veel geur, maar dus wel maandenlang een mooie binnenkomer 
bij mijn tuinhekje.


HOLBEWONER

In míjn tuin ...

… leggen óók alle vogeltjes hun ei in mei. En daar is dan soms een lange periode van voorbereiding aan vooraf gegaan. Op 9 maart noteerde ik op mijn kalender: ‘een winterkoninkje begint aan een nestje in de klimop, voor op het terras’. Dat is niet voor het eerst, maar altijd leuk, zo vlak voor je neus.
Op 11 maart is het mooi weer en besluiten we buiten te eten, zij het na enige aarzeling, omdat we de winterkoning niet van zijn werkzaamheden willen afhouden. We hebben hem trouwens al twee dagen niet meer gezien. Maar dat zegt niks, want ik zit natuurlijk niet de héle dag naar buiten te koekeloeren.


Troglodytes troglodytes,
holbewoner welles/nietes!
De Latijnse naam voor dit minivogeltje van 9,5 cm is Troglodytes troglodytes. Dat betekent ‘holbewoner’. En dat dan twee keer: beetje overdreven voor zo’n ieniemienie-vogeltje.
Pas op 20 maart meldt mijn kalender, waarop ik ons hele leven bijhoud, behalve ‘regen, regen, regen’ ook: ‘het winterkoninkje bouwt dapper voort aan zijn nest. De aardbeienpot op de hoge standaard is zijn tussenstop’. Toch schiet het niet erg op. Ik durf er ook niet van heel dichtbij naar te kijken, buiten in de klimop, want dat zou onze holbewoner wel eens kunnen afschrikken. Gelukkig zijn wij thuis behalve van volgekrabbelde kalenders ook voorzien van naslagwerken; ik heb dan ook twéé boeken van Richard Burton in de kast staan. Zijn boek ‘Vogels over de vloer’ uit 1991 laat een foto zien van een ‘met veren gevoerd bolletje van mos en gras dat vaak gevonden wordt in een holte in een muur of schuurtje’. Het tweede boek, ‘Mijn Vogeltuin’, uit 1998, noemt ook wallen en bomen en zelfs open nestkasten als onderkomen voor het holbewonertje. De winterkoning neemt het dus kennelijk niet zo nauw met zijn verblijfplaats. In dit laatste boek wordt hij overigens aangemerkt als ‘zeldzame bezoeker’. Dat valt hier reuze mee. Want dat we hem niet dagelijks zien kan ook te maken hebben met drukke bezigheden elders. Net als zijn soortgenoten zal ook dit koninkje geen genoegen nemen met slechts één armzalig paleisje: hij bouwt meerdere nestjes. Omdat hij ook een beetje huichelachtig is, jawel. Hij bezingt zijn nestje uit volle borst om een vrouwtje te lokken en is dat eenmaal gelukt, dan zal hij, bij voldoende voedselaanbod, dat wel, in de omgeving nog meer vrouwtjes naar andere nestjes proberen te lokken! We moeten het hem maar niet kwalijk nemen: strenge winters maken veel slachtoffertjes onder zijn soortgenootjes.
Ik gun hem zijn nestjes, deze holbewoner, in mijn tuin, in mei!                                                    

UITHANGEN!

Heggenmussen

 Hoera! De zomer komt eraan: tijd voor een hang out! Oeps, dit is tegen mijn gewoonte in: zomaar een Engelse term gebruiken. Maar ja, ‘hang uit’ is niks en als ik ‘uithang’ zou schrijven denkt iedereen dat ik het woord ‘bord’ vergeten ben en ik wil het helemaal niet over een uithangbord hebben. Want tegenwoordig bedoelt men met een hang out gewoon een plek waar je lekker ongecompliceerd wat kunt rondhangen, vrienden ontmoeten, nou ja, gewoon ‘chillen’, weet je wel. Relaxen, nee, dat is ook geen goed Nederlands. Rustig aan doen! Dát is het! Waar hang jíj vandaag uit?!

Waar kan dat beter dan in de tuin? Lekker op een overdekt terras omdat het natuurlijk toch zo weer gaat regenen. En daar dan overal planten ophangen. Hangplanten. De meeste bloeiende hangplanten zijn eenjarig, maar dat geeft nieuwe mogelijkheden voor het volgende jaar.

Begonia's in roze en wit
Raad eens welke plant is verkozen tot balkonplant van 2017? De hangbegonia! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit een begonia in mijn tuin heb neergezet of opgehangen. Om de een of andere reden heeft deze plant een ‘wat ouderwets imago’. En de kleuren, vaak rood, oranje en geel, vragen ook wel om een eigen omgeving. Ofwel: ze zijn niet overal gemakkelijk in te passen. Maar er is ook een witte variant. En kies je Begonia grandis, roze bloemen, dan heb je ook nog een winterharde variant.

Maar dit is ook mooi: roze/witte begonia's!
Begonia’s gaan al een tijdje mee: de naam ‘begonia’ kreeg de plant in 1690 en wel van een Franse monnik, tevens botanicus, die hiermee zijn beschermheer Michel Bégon vernoemde. De begonia bloeit de hele zomer, van juni tot in de herfst. Bovendien valt er wat te kiezen, want het geslacht begonia telt meer dan duizend soorten. Daaronder horen ook de bladbegonia’s. Deze dragen geen bloemen, maar wel mooi getekend blad in diverse kleurschakeringen. De meeste houden niet van zon en zijn dus zeer geschikt voor een overdekt terras. De bloeiende soorten geuren niet allemaal, maar het loont zeker de moeite om bij het maken van een keuze ook je neus te betrekken.

'Ouderwetse' begonia!
En tot slot hoef je je natuurlijk niet persé iets aan te trekken van de door de branche (Bloemen Bureau Holland) gemaakte keuze. Er zijn meer hangplanten.
Petunia’s, eenjarig, willen ook best hangen. En dat terwijl ze familie zijn van de aardappel, uit het geslacht ‘nachtschade’: bepaald geen hangplantje. Toch een leuk plantje, Petunia, die overigens geen bezwaar heeft tegen een buitje op zijn tijd, want petunia’s houden van vochtige voetjes.
Er is ook nog een hangpetunia, maar die noemen ze dan weer Surfinia.
Nog een leuk hangertje is Campanula portenschlagiana, een klokjesbloem. Eigenlijk een vaste kruipplant, (contradictio in terminis!) maar bij gebrek aan vaste grond onder de voeten wordt het vanzelf een hangplant. In mooie kleuren verkrijgbaar: van wit via roze naar paars, blauw en zelfs indigo.
op tafel ... óf bij de voordeur!

Op mijn tuintafels heb ik al sinds jaren in de zomer een pot met Bacopa ofwel Sutera cordata staan: kleine groene blaadjes met kleine witte bloemetjes. Uiteindelijk bedekken ze het grootste deel van de tafel en dat geeft al aan dat het eigenlijk heel goede hangplanten zijn. Er is ook een roze en een blauwe variant. Maar ik houd het bij wit. Op de tafel!
En nu naar buiten: lekker in je tuin uithangen!

TUINKALENDER MEI

TUINKALENDER

 De kuipplanten mogen nu overdag naar buiten. Na de IJsheiligen, 11 tot en met 14 mei, overnachten ze daar ook weer.

 Net als de slakken. Leg koffiedik rond kwetsbare planten. En ga in de schemering met een zaklantaarn op pad om ze te verzamelen en elders los te laten.

 Want: slakken ruimen veel voor ons op, zoals rottende bladeren en dode beestjes. Én ze dienen als maaltijd voor vogels en egels, dus ...

Pulmonaria
 Het gras groeit er weer vrolijk op los en kan daarom wel wat mest gebruiken. Gelijkmatig verspreiden. Maai het gazon in het begin van het seizoen niet te kort.

 Beluchten: daar houdt een gazon ook van. Een klein gazon is goed te doen met een greep of hooivork.

 Uitgebloeid longkruid, Pulmonaria, met blad en al afknippen. Knip ook het blad van de kerstrozen, Helleborus, weg: voor fris nieuw blad.

 Uitgebloeid bolgoed koppen.

 Hoog opgroeiende ‘zwabberplanten’ nú voorzien van steunstokken en aanbinden. Eenmaal verwaaid komt het vaak niet meer goed.
Phlox

 Of vóór de langste dag terugknippen, zodat ze lager blijven. Phloxen bijvoorbeeld reageren heel goed op zo’n behandeling. Kan ook om-en-om: voor een gespreide bloeiperiode.

 Bind ook klimplanten regelmatig aan.

 Wie nog buxus heeft kan deze nu snoeien, tenzij de zon schijnt, want dan zullen de geknipte blaadjes verbranden.

Ilex crenata
 Ilex crenata, Japanse hulst, is een goede vervanger voor aangetaste buxus. Ook deze hulst wordt nu gesnoeid en ook liefst op een bewolkte dag.

 Snoeien helpt om mooi vertakte struiken te krijgen - elk jaar een beetje hoger.

 Wees bedacht op nestelende vogels en stel zo nodig het knippen van de bewoonde haag nog even uit.

 Voorjaarsbuien zijn er om binnen tuinverhalen te lezen, bijvoorbeeld die van mij op dit blog.

TUINFOTO'S APRIL 2017

TUINFOTO’S


Fritillaria persicaria: kievitsbloemen
Een opgewekt bosje narcissen




Helleborus, kerstrozen, nu op hun best

Acer pseudoplatanus brillantissimum, hèhè, kleuren alvast oranje

Het jonge krentenboompje krijgt al een kroon


Een blik door de voordeurruit

Dit ziet er veelbelovend uit - wat is het ook al weer?!