vrijdag 3 juli 2015

TAXUS TEGEN KANKER

EVEN TUSSENDOOR

Al heel lang is bekend dat de jonge twijgen van Taxus baccata een stof bevatten, baccatine, die een belangrijke grondstof is voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën wordt gekozen voor geneesmiddelen op basis van Taxus.


Stichting Vergroot de Hoop heeft op 15 juni jl. een actie gelanceerd: ‘Vergroot de Hoop, verklein de kanker’. Tot en met 31 augustus wordt landelijk taxussnoeisel ingezameld. De gemeente Ten Boer draagt bij aan deze actie door het eigen taxus-snoeisel in deze periode te verzamelen en roept de inwoners van de gemeente op om ook mee te doen.
‘Vergroot de Hoop’ heeft inzamelbakken van 1 m³ ter beschikking gesteld en brengt het snoeisel naar locaties waar het verwerkt wordt. Per volle bak ontvangt de gemeente € 50,- van deze stichting.
Er moet wel zorgvuldig en schoon gesnoeid worden. Alleen eenjarige scheuten van de taxus zijn geschikt voor dit doel. Takken mogen niet langer zijn dan 30 cm en niet dikker dan 0,5 cm. Al het andere materiaal, zoals dikke takken zonder naalden, complete struiken of snoeisel dat vervuild is met bladeren, aarde, gras of iets dergelijks, is onbruikbaar. Alleen jonge scheuten dus!

Wie taxus-snoeisel inlevert mag zijn voorkeur aangeven voor een kanker gerelateerd doel. Aan het eind van de actie maakt de gemeente Ten Boer het ingezamelde bedrag over aan het doel met de meeste stemmen.
De speciale afvalbakken voor de taxus-snoeisels staan tot en met 31 augustus op twee plekken:
-    Gemeentewerf Ten Boer (Boltweg 1, Ten Boer), op werkdagen van 09:45 tot 10:00 uur en van 12:00 tot 12:30 uur of op afspraak.
-    Afvalbrengstation Woldjerspoor (Duinkerkenstraat 99, Groningen), maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Taxus wordt in het groeiseizoen tweemaal gesnoeid: in juni (begin juli kan ook nog!) en nog een keer in augustus/september. Augustus dus! Meteen na het snoeien bemesten, bijvoorbeeld met Hagen-AZ van Ecostyle.
Dan kan er volgend jaar opnieuw taxus-snoeisel worden ingezameld voor kankerbestrijdende geneesmiddelen!

Juli 2015


Geen opmerkingen: