vrijdag 6 maart 2015

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
10 APRIL 2015



Er is weer iets te knabbelen:
hoera! een maarts viooltje!



Hier aanklikkenALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikkenALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikkenANDERE TUINEN

KLEUREN

In míjn tuin ... 


... doen sneeuwklokjes en kerstrozen hun best om wat kleur te brengen tussen de verregende restanten van de vorige zomer. Het lukt nog niet erg. Voor kleur moet je nu ergens anders zijn: in het Groninger Museum, waar ‘Het geheim van Dresden’ wordt onthuld in kleurrijke schilderijen ‘Van Rembrandt tot Canaletto’. We blijven langer dan we gedacht hadden: er is zóveel te zien. Je zou er iets van mee willen nemen: voor boven de piano, maar de museumwinkel verkoopt geen posters.

Wél een kleurboek: voor creatievelingen en tuinliefhebbers. Ik heb het al vaker gezien, maar nu, met mijn kale tuin in het achterhoofd, neem ik het mee. Johanna Basford heeft fantastische tekeningen gemaakt van tuinen vol bloemen en beestjes, die je naar eigen smaak en genoegen kunt inkleuren: dát ga ik doen!
Thuis heb ik een doos met dikke kleurpotloden, maar die zijn in gebruik bij mijn kleinzoon. En omdat de tekeningen in mijn boek pietepeuterige vakjes hebben, moeten de potloden scherp geslepen worden: ongeschikt voor een vijfjarige. Er staat ook nog een halfvolle doos met kleurpotloden van mijn kinderen. Dat zijn te weinig kleuren voor een vrolijke tuin. Maar wacht! Boven bewaar ik al bijna achttien jaar twee doosjes met kleurpotloden van mijn vader. Het ene is een platte houten sigarendoos van het merk Balmoral. ‘Weekend’ staat erop en ‘Assortiment 14 sigaren’. Op de onderkant de namen van de zeven verschillende soorten, waaronder Coronas en Tuitknaks. Hij heeft ze allemaal opgerookt.

en zijn sigarenkistje ...
De kleurdoos van mijn vader













En daarna het doosje gevuld met kleurpotloden, want mijn vader kon álles en tekende en schilderde ook, voor zijn plezier. Het tweede doosje is een zwart kartonnen soort etui met een opschrift in goud: “Schwan Gold” STABILO en daaronder: der Farbstift der nie bricht! (met uitroepteken dus). Dan volgt een Jugendstil-achtige opdruk van een zwaan en tot slot ‘Nº 8764’. Het etui sloot met een drukker, maar daarvan ontbreekt de bovenste.


Mijn vader was niet van de puntenslijper: aan de meeste potloden is goed te zien dat hij ze met zijn zakmes ‘sleep’. Er zitten ook Caran D’Ache potloden tussen en allemaal hebben ze hun eigen nummer. Op Internet is één afbeelding te vinden van dit etui, compleet met alle originele potloden. Er wordt een fors bedrag voor gevraagd, maar ik wil dit aandenken voor geen prijs kwijt. Ik ga ermee doen wat mijn vader ook gedaan zou hebben: kleuren! Alle bloemen in mijn boek, tot de kleuren terug zijn in mijn tuin ...

(mei 2014)
Maart 2015

KOBUS EN DE FUCHSIA

Heggenmussen 

Thema van de jaarlijkse verkiezing van de boom van het Jaar was voor 2015: ‘een welkome exoot’. Daar kun je gemakkelijk een cynische opmerking over maken, maar dat zal ik niet doen. Want dan blijf je aan de gang, met een winnaar die ‘Magnolia kobus’ heet. Hoe exotisch is ‘kobus’?!

Magnolia kobus      foto: internet
De ‘Magnolia kobus’ komt oorspronkelijk uit Azië, te weten Japan, maar floreert onder verschillende omstandigheden. De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen, die de verkiezing elk jaar organiseert, heeft anno 2015 rekening gehouden met het veranderende klimaat en de conclusie getrokken dat wij in Nederland inmiddels een geschikt klimaat hebben voor exoten. Daarbij past ‘Magnolia kobus’ goed in ons openbaar groen, is hij onderhoudsvriendelijk, gezond en ook nog geschikt voor export naar andere Europese landen. Overigens werd ‘kobus’ al in 1878 in Engeland ingevoerd, maar dit even terzijde.

Behalve een Latijnse naam hebben bomen en planten ook altijd één of meer Nederlandse namen. Nu klinkt ‘kobus’ natuurlijk al heel Nederlands, maar deze boom heet ook nog ‘Beverboom’ en ‘Valse tulpenboom’, terwijl hij nota bene behoort tot de ‘Tulpenboomfamilie’. Een valse neef dus! Maar is deze welkome exoot eenmaal op leeftijd, dan komt in maart en april alles goed, wanneer de boom zich rijkelijk tooit met prachtig openstaande witte magnoliabloemen met een doorsnede van wel 10 cm. Niks ‘vals’ aan. Na de witte bloei volgen donkerrode zaaddozen. Uit wollige knoppen op de takken groeien eironde bladeren, die in de herfst geel verkleuren. Dan draagt de boom ook rode vruchten; een mooi herfstplaatje. ‘Magnolia kobus’ wordt uiteindelijk 8 tot 10 m hoog, met een brede en eironde kroon. Mijn ‘Atrium Tuinplanten Encyclopedie’ meldt ook nog dat de bloemen geuren en de bladeren ‘licht geuren’. Al met al een aanwinst voor de tuin!

Kobus in de Atrium Tuinplanten Encyclopedie
Maar dichter bij huis en laag bij de grond kunnen we ons ook uitleven: het is maart en tijd om op te ruimen. Zelf ben ik geneigd de oude stengels te verdelen over compostvat en groene container, maar beter en ook nog gemakkelijker is het om ze klein te knippen (in vingerlange stukken) en ze ter plekke te laten vallen. Niet op de sneeuwklokjes!! (Daar ligt mijn dilemma!) Het oogt nu rommelig, maar zodra de aanwezige planten uit de startblokken gaan, benemen ze het zicht op de restanten, die in de loop van het seizoen zullen composteren. Een win-win situatie: zo heb je ook nog tijd om de tuin te bemesten. Want compost is vooral een bodemverbeteraar; voeding moet van de mest komen en wel nú, in het voorjaar.


En dan naar binnen om vóór te zaaien! Dat is wel zo prettig, tijdens maartse buien. Bedenk eerst wat je wilt gaan zaaien en voor welke plek, want het aanbod is gigantisch. Het is ook lonend om de voorraad thuis nog even door te nemen op kiemkracht. Daarvoor leg je natgemaakte vellen keukenpapier in een diep bord met per soort ongeveer 10 oude zaden. Afdekken met plastic, op een warme plaats zetten en afwachten. Als er na een maand nog niks is gekiemd, of te weinig, kunnen de zaden naar de composthoop.


En heb je nog een fuchsia, breng die dan vooral níet naar de composthoop, want de fuchsia is ‘hot’ dit jaar en verkozen tot balkonplant van het jaar. Wie had dát nou gedacht!

Maart 2015


TUINKALENDER

TUINKALENDER


Rosa Bonica na de snoei
 Buiten opruimen en binnen voorzaaien!

 Rozen snoeien! Oudere struikrozen terugsnoeien tot 20 à 30 cm boven de grond. Jongere struikrozen net boven de tweede twijg snoeien. De zijtakken van een klimroos, ouder dan twee tot drie jaar, terugsnoeien tot op 1 à 2 cm. Verouderde (grijze) zijtakken mét de hoofdtak bij de grond afknippen. Ramblerrozen hoeven niet gesnoeid te worden.

 Als het overdag niet meer vriest kan de vlinderstruik, Buddleja, teruggesnoeid worden tot op 30 cm vanaf de grond.
Eikenbladhortensia in bloei

 Eind maart lavendel terugsnoeien tot op 10 à 15 cm, maar nooit tot in het kale hout: om de groei erin te houden. Zodra de bloemen verschijnen een paar keer toppen om de vorming van nieuwe scheuten te bevorderen.

 De pluimhortensia en de bekende hortensia ‘Annabelle’ kunnen, als het niet meer vriest, ook gesnoeid worden: tot op 15 cm boven de grond. Wil je een grote plant, knip dan alleen de oude bloemen eruit.

'Boerenhortensia'
 Bij de ‘boerenhortensia’, de eikenbladhortensia, Hortensia aspera en H. involucrata de oude bloemen wegknippen, vlak boven het bovenste paar knoppen.

 Geef kuipplanten die binnen overwinteren geleidelijk meer water.

 Dahliaknollen kunnen opgepot worden en zullen bij 20°C uitlopen. Tot half mei binnenhouden!


Dahlia in knop
► Paden en terras schoonschrobben en tuinmeubels klaarzetten, want ...

 ... zondag 29 maart gaat de klok één uur vooruit: zomertijd!!


Maart 2015




TUINFOTO'S FEBRUARI

TUINFOTO’S


Helleborus Early Purple leidt sinds ik hem ooit
deelde een kwijnend bestaan in mijn tuin, maar
nu tel ik zomaar zeven (!) bloemknoppen!!

Alliums in aantocht!

Sneeuwklokjes tussen het blad van de meidoorn,

sneeuwklokjes in het wilde weg ...
tot op een dag de hele tuin er vol mee is!
Iris reticulata staat er wat verloren bij:
gezelschap noteren voor volgend jaar.

Langs de heg mijn kweekbedje voor helleboruszaailingen:
een paar bloeien al!

Witte krokussen doen het goed tussen het kruipend zenegroen,
Ajuga reptans

Botanische krokus ...
... combineert goed met het zwarte blad
van Ophiopogon
De sneeuwklokjes hebben er 
geen last van ...
maar hier zie je door de dorre
 stengels het aankomend voorjaar
niet meer.