vrijdag 8 september 2017

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
 13 OKTOBER 2017

Humulus lupulus: hop!

Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

ACH, O EN WEE -2-

In míjn tuin ...

… is deze zomer ondanks de droogte alles redelijk bij het oude gebleven. Ik verbeeld mij zelfs dat sommige planten nog niet eerder zó floreerden! Misschien ook wel omdat slakken zonder nattigheid niet zo makkelijk rond glijden. Het struikje vol ‘Grootmoeders oorbellen’ (nee, niet de mijne), officieel Leycesteria formosa geheten, bloeide dit jaar zelfs in twee etages. Dat kunnen er volgend jaar zomaar drie worden, of zelfs nog meer, want ik heb nu gelezen dat deze plant wel een hoogte van twee meter kan halen. Dat had ik nog niet achter dit bescheiden struikje gezocht, want het staat al heel wat jaren in mijn tuin. En die oorbellen maar zachtjes bungelen in de wind. 

Leycesteria formosa, Grandma's earrings, oma's oorbellen
Prachtig! Gelukkig maar dat oma’s oorbellen goed bestand zijn tegen droogte, want ik ben niet zo vlot met het uitrollen van de tuinslang (schoon drinkwater!) en ik zou ook niet weten waar de bijbehorende sproeier gebleven is (te lui om die slang zelf vast te houden). En daar komen dan ook nog eens de alarmerende berichten in het Journaal overheen, over de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen op de noordpool en plotselinge gaten in Canada. Net nu we voor onze 7 jaar geworden kleindochter een mooie wereldbol gekocht hebben: die klopt dus niet meer.

Eerst de Zeehondencrèche, dan Domies Toen!
Gelukkig valt het blad Golden Raand van het Groninger Landschap op de mat met op de omslag de geruststellende tekst ‘Tuinieren in Groningen’: sommige dingen blijven gelukkig bij het oude. Het is een mooie uitgave, Golden Raand, waarin je altijd wel iets bekends tegenkomt: de tuin van de verdwenen borg Ewsum in Middelstum, Domies Toen in Pieterburen, waar we onlangs met onze kleinzonen (8 en 3 jaar) belandden na een bezoek aan de zeehondenopvang. Ik had me onnodig afgevraagd of zo’n tuin wel bij ze in de smaak zou vallen. Ze waren overduidelijk de jongste bezoekers - maar ze hebben zich uitstekend vermaakt! Oma moest soms wel een beetje hollen, achter ze aan, maar dat kwam op het terras weer helemaal goed.


'tied vlugt as 'n schaar veurbie'
En dat klopt: deze tekst op de zonnewijzer in Domies Toen!
Ja-a, oma is in augustus 65 geworden en niet alleen fysiek, maar toch ook wel geestelijk een beetje achteruitgegaan, want in mijn vorige column noemde ik dat ‘de AOW-gerechtigde leeftijd’. Al mijn hele leven was 65 jaar immers verbonden met AOW, maar dat blijkt achterhaald te zijn: pas over een jaar ben ik toe aan Ach, O en Wee.
Nog een heel jaar in de glijdende schaal vóór het pensioen achter de glijdende slakken aan in mien toen!

September 2017

NATUUR!

Heggenmussen

Wat houden we van de natuur, wij tuiniers. Het is ons ultieme doel: bij ons huis de natuur zo dicht mogelijk benaderen met bomen, struiken en planten. En bollen voor het vroegste voorjaar. En als er ruimte voor is graag ook een grasveldje en niet te vergeten een vijvertje met in het voorjaar als absoluut hoogtepunt: een kwakende en bellenblazende kikker! Gevolgd door bescheiden rondzwemmende salamandertjes, waarvan het een raadsel is hoe ze ooit dat kleine watertje in jouw tuin hebben kunnen vinden.

Vrouwtje Langsprietsprinkhaan
Mannetje Langsprietsprinkhaan

Een paar weken geleden trof ik een paartje sprinkhanen aan die elkaar op korte afstand zaten te beloeren, ieder op een eigen hostablad. Ze namen er de tijd voor, dus mijn sprint naar het fototoestel, binnen, was niet nodig geweest. Met de foto’s erbij is het wel makkelijk zoeken op internet, maar een naslagwerkje als ‘Thieme’s insectengids’, zelfs het onze uit 1977, is ook heel nuttig. Er gaat een wereld voor je open! Op de hosta zaten in ieder geval geen bidsprinkhanen, Mantis religiosa, want die blijken in ons land niet voor te komen. Ook behoren ze niet tot de familie van de spooksprinkhanen, orde Phasmida. Nee, we moeten ze zoeken bij de Langsprietsprinkhanen (onthoud die naam voor het eerstvolgende potje scrabble!) en dus zéker niet bij de sikkel-, spitskop- zadel- en kassprinkhanen, laat staan de wrattenbijter!
 
Taxuskever
Maar tot de ‘natuur’ behoren ook de beestjes die we liever niet op onze planten zien bivakkeren, zoals de taxuskever en de buxusmot. De taxuskever, Otiorhynchus sulcatus, uit de familie van de lapsnuitkevers, is een donkergrijs kevertje met gegroefde schildjes. Ik ben hem al vaak tegengekomen, zonder te weten hoe schadelijk deze beestjes zijn. Hun larven leven op de wortels van planten en daar brengen ze ook de meeste schade aan. Niet alleen bij de taxus, maar ook bij aardbeienplanten en fruitstruiken: druiven, vijgen, kiwi’s, blauwe bessen en frambozen.
Je kunt de taxuskever het best te lijf gaan tussen november en maart, als de larven ondergronds overwinteren, en wel met nematoden (aaltjes). Vraag ernaar bij het tuincentrum.

Afbeeldingsresultaat voor buxusmot
Buxusrups
De buxusmot, Cydalima perspectalis, behoort tot de familie van de grasmotten en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. In juni 2007 werden de eerste exemplaren in ons land waargenomen, waarna de populatie zich gestaag uitbreidde. De eitjes zijn in het voorjaar te zien op de onderkant van de buxusblaadjes. Ook als half volgroeide groen/zwarte rups kan de buxusmot in de winter temperaturen tot ver onder nul overleven. Zo koud wordt het tegenwoordig trouwens niet meer. Verwijder de rupsen en de ingesponnen takjes, knip desnoods de hele struik af, en stop alles in een vuilniszak. Goed dichtbinden.

Bastaardsatijnrups in de laurier
Tot slot trof ik op een laurierblad de bastaardsatijnrups aan: Euproctis chrysorrhoea. Een opvallende rups met een lijfje dat uit zwart-witte segmenten lijkt te bestaan met uit elk ‘segment’ lange uitstekende roodbruine brandharen. Die moet je vooral niet aanraken: ze veroorzaken onder andere heftige jeuk en huiduitslag.

In de veertiger jaren beschreef J.C. Bloem in zijn sonnet ‘De Dapperstraat’ hoe weinig natuur er nog te vinden was in Nederland: “… wat is natuur nog in dit land?” Hij zou ervan opkijken, als hij ons nu bezig kon zien in onze tuinen: met natuur!

September 2017

TUINKALENDER SEPTEMBER

TUINKALENDER


 Knip dorre bladeren weg: daar wordt de tuin vrolijker van.

 Snoei uitstekende takjes in de heg. Je kunt ze nu nog stekken in een potje grond met een plastic zakje erover.

 Groenblijvende planten kunnen nog verplant worden. Wel goed water geven.

 Deel de oudgedienden onder je vaste planten en plant de beste stukken uit; dat heet ‘verjongen’.

 Blijf uitgebloeide bloemen afknippen, zodat ze de plant niet zullen uitputten door zaadvorming.

 De rododendrons hebben al knoppen voor het volgend jaar: geef ze in droge perioden water, zodat de knoppen niet uitdrogen.

 Controleer appels en peren op rijpheid: neem ze in je hand en trek voorzichtig. Zodra ze rijp zijn zullen ze gemakkelijk loslaten. Bewaar ze op een koele plek en zorg dat ze elkaar niet raken.

 Rijpe druiven gewoon lekker opeten.

 Maai het gras een standje hoger.

 Knip de bloeiwijzen van klimop niet af: ze leveren nog laat in het seizoen nectar en stuifmeel voor insecten.

 Verwijder algen uit de vijver.

 Er zijn geen jonge vogels meer ‘op het nest’ dus de vogelhokjes en nestkasten kunnen geschrobd worden: klaar voor de overwintering.

TUINFOTO'S JULI-AUGUSTUS 2017

TUINFOTO’S

Inspector Pimpel

2-8-2017 

Phlox, anemoon en hortensia Annabelle

Leycesteria Formosa, Grandma's Earrings,
grootmoeders oorbellen

Vanessa atalanta is geland op
Lysimachia clethroides
Deze merel heeft een sprinkhaantje gevangen;
reddeloos verloren

Pontederia cordata
Moerashyacint
Rose anemoon met Polygonum amplexicaule 'Firetail'
Witte Phlox

Achtertuin

2017-08-21
Een sprinkhaan in de hazelnootstruik

Twéé sprinkhanen, op de hosta


24-08-2017
Achtertuin vanaf de vlonder

24-08-2017
Groene stinkwants op de hazelaar

24-08-2017
Twee groene schild- of stinkwantsen
(Polomena prasina)
(aanklikken voor vergroting!)

24-08-2017
De 'nieuwe' klimop heeft het hoogste punt bereikt!

Langsprietsprinkhaan op de hosta

Hop!