donderdag 7 juli 2011

KRENTERIG

In míjn tuin …
... was ik toch zo blij met het nieuwe krentenboompje: vier meter hoog, goed vertakt en vol met groene en rode krenten! Ik was niet de enige. O, wat waren de vogels blij! Want die hebben een printje in dat kleine koppie met de exacte gegevens van wanneer en waar de krenten klaar zijn. Dat printje is ook nog eens overerfelijk.
Onze vorige krentenboom bleef de eerste jaren gevrijwaard van hongerige vogels. De krenten doorliepen het hele rijpingsproces, van groen naar rood naar bijna zwart en ik maakte er jam van. Maar op een dag werden ze door vogels gespot en sindsdien struinde er elk jaar een stoet van duiven, merels, spreeuwen, mussen en mezen door onze boom, tot alle krenten, nog rood, op waren.
Een blauwe grasparkiet,
zonder ervaring met rode krenten
Tja en als je dan op de plek van de verloren gegane boom een nieuw exemplaar zet, is dat vragen om ongelukken. Een blauwe grasparkiet keek alleen wat onwennig rond. Maar de eerste duif landde met een gevaarlijke zwieper op de onderste tak. De krentenboom van mijn dochter was zo een tak kwijtgeraakt - dat moest ik zien te voorkomen. Een dun ritselzakje van de Hema in onze krent: dat zou de duiven wel afschrikken. Ja hoor, voor één dag. Daarna zaten ze er gewoon gezellig naast. Mijn man wist iets beters en bond repen aluminiumfolie aan de takken. Het duurde twee dagen voor ze ook deze afschrikkers trotseerden. Ondertussen had ik de grootste takken schuin aan de stam vastgebonden, zodat die niet konden afbreken. Geen punt voor de duiven: die zochten het hogerop en ja hoor, daar bungelde het eerste takje, boven in de boom. Gelukkig stond het boompje nog in zijn tijdelijke behuizing, een speciekuip, en konden we hem kantelen, zodat de top binnen handbereik kwam. We spalkten de gescheurde tak en ‘verbonden’ hem met de top - misschien was ie nog te redden.

Nu zijn duiven domme vogels, die ook maar wat aankoeren op dunne takken, maar zelf was ik toch ook wel dom bezig. Zolang die fleurige krenten in de boom hingen, zouden de duiven blijven komen, met hun printje, en even later brak dan ook de top uit de boom! Toen begreep ik eindelijk wat ik al meteen had moeten doen: kantelen en krenten plukken. Voorlopig houden we onze krentenboom in de ‘kantelbak’ en oogsten de krenten groen, tot zijn takken de duiven kunnen dragen. Dán maar even een krenterige tuin ...
Juli 2011