vrijdag 7 februari 2014

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
7 MAART 2014

Begin februari en de weersvooruitzichten zijn goed voor de tuin:
de kerstrozen, Helleborus, zijn van start gegaanHier aan te klikken: TITELS HEGGENMUSSEN
Hier aan te klikken: TITELS COLUMNS
Hier aan te klikken: TUINKALENDERS
Hier aan te klikken: TUINFOTO'S
Hier aan te klikken: ANDERE TUINEN

BLAUWE KORENBLOEMEN

In míjn tuin …


... bloeien deze winter korenbloemen. Blauwe korenbloemen, Centaurea montana 'Grandiflora', die normaal gesproken in de zomer bloeien. Blauw in de kou verwelkomden ze in januari ons vierde kleinkind: een prachtig jongetje, gezond en wel! Kleinzoon Nick is heel blij met zijn broertje Mike - een zusje zag hij niet zo zitten. Hij heeft al twee nichtjes, in Amsterdam, en die zijn heel leuk om mee te telefoneren en eens mee te spelen, maar voor de dagelijkse omgang wilde hij toch liever een broertje.

foto: M
.Nick is wel blij met zijn nichtjes Kaja en Neeka
maar met broertje Mike kan hij ...

... samen spelen!


Het blijft altijd een spannende gebeurtenis, een geboorte. Net als in de tuin weet je wel ongevéér wanneer je iets mag verwachten, maar nooit precies. Blauwe korenbloemen in de winter zijn geen indicatie, maar als alles goed verlopen is, wél een mooie aanvulling op de blijdschap.

17-1-2014: dag kleine Mike!


18-1-2014: geen krulletjes?

Voorzichtig doet de kleine man zijn oogjes open. De geluiden in huis, de stemmen van zijn mama en papa en vooral zijn grote broer, die kent hij al wel. Maar nu komen er langzaamaan ook plaatjes bij. Hij doet zijn oogjes maar weer even dicht, want het is wel veel en ook hij moet uitrusten van zijn reis naar de grote buitenwereld. Wij blijven kijken naar dit nieuwe wereldwondertje en ontdekken steeds meer. Hé, hij heeft geen krulletjes! Wel veel haartjes al, maar zijn die net zo donker als die van zijn broer? En ja, hij lijkt beslist op zijn mama! En ach, wat een kleine priegelvingertjes. Hij is het zoveelste wereldwondertje en toch is er geen ander zoals hij, zelfs zijn broer niet. Dat blíjft heel bijzonder.


Zoals hun papa vroeger zei:
"Sote boer en keine boer!"
Dag, lieve kleine broer!


Misschien is dat bij planten ook wel zo, maar daar kijk je met andere ogen naar. Ik ben blij met elke bloem die zich in mijn tuin ontvouwt, maar de blijdschap om een kleinkind stijgt daar ver bovenuit. Net als de blijdschap om je (schoon)kinderen.
Wachtend op de nodige formaliteiten in het ziekenhuis en onze schoondochter die ons zou helpen met het vervoer van de uitgebreide familie, stond ineens haar man, onze jongste zoon, in de deuropening. Hij werkt in de buurt en was direct op de fiets gestapt om zijn nieuwe neefje te begroeten! Toen ik later tegen zíjn grote broer, nu vader van twee zonen, zei hoe lief ik dat vond, antwoordde die: “Hij is altíjd lief.” Dat ontroerde mij zeer. Volwassen kinderen, met een band voor het leven.
Dat wens ik voor mijn kleinkinderen ook. Want daar kan niets tegenop; geen hónderd blauwe korenbloemen ... in een wintertuin.


23-1-2014
23-1-2014
17-1-2014


 Februari 2014
NATUUR LANGS DE ELEKTRONISCHE SNELWEG

Heggenmussen

...natuur nog in dit land...
In het gedicht 'De Dapperstraat' beschrijft dichter J.C. Bloem zijn voorkeur voor '... de grauwe, stedelijke wegen, De'in kaden vastgeklonken waterkant,' en is hij 'Domweg gelukkig in de Dapperstraat.' Met natuur heeft Bloem niet veel op: 'Natuur is voor tevredenen of legen, En dan: wat is natuur nog in dit land?'

Dat kun je je afvragen. Maar ook: wie leest nog gedichten en verhalen in dit land?
Boekhandel Polare, voorheen Selexyz, voorheen Scholtens Wristers, voorheen Scholtens, gaat dicht, weer open, weer dicht: een symptoom van deze tijd, met minder belangstelling voor het gedrukte woord? Speelt de crisis een rol? Als je de berichten mag geloven, krabbelen we daar met zijn allen weer uit. Maar er blijven nog heel veel berichten over waaruit het tegendeel blijkt.
De redding van het aardbevingsgebied doet vooral denken aan cijfergoochelarij - het geld is jaren geleden opgegaan aan onrendabele projecten elders of al besproken om de overheidsuitgaven in balans te houden. De landelijke werkeloosheidscijfers dalen nog lang niet, laat staan die in Groningen. Steeds meer winkels sluiten en ik vraag me af hoe lang het nog zal duren tot álle winkels uit het straatbeeld zijn verdwenen: opgegaan in de elektronische snelweg.


...bloeiende klaver in de berm van
de Boersterweg...
...natuurgebied Hoeksmeer langs het
Eemskanaal...
Wat een somber toekomstbeeld. De geboorte van mijn vierde kleinkind brengt behalve blijdschap ook overpeinzingen met zich mee. Hoe ziet de wereld eruit als hij volwassen is? Sinds mijn eigen jeugd is er al zo veel veranderd en zijn we inmiddels in een versnelling beland: op de elektronische snelweg.Maar! Nog steeds is er natuur in dit land!
Één blik uit het raam is genoeg om sombere toekomstbeelden te verdrijven! Ik sluit mij aan bij de tevredenen, desnoods de legen, uit het gedicht van Bloem: daar ligt de tuin, met alweer sneeuwklokjes in de aanbieding en allerlei vogels, zich van geen elektronische snelweg bewust. Zonder wachtwoord hebben ze toegang tot het gesmolten vet met vogelzaden en de verkruimelde korstjes van een kinderboterham, in afwachting van het naderende voorjaar met wormen en insecten. Kortom: natuur! Ik wil het de dichter nageven: natuur in de definitie van ‘wildernis’, dat is verdwenen. Maar alles wat we zien groeien, bloeien, fladderen en kruipen, daar kunnen we domweg gelukkig mee zijn.


...gezellige dikke rups...
...gaasvlieg...

Een nieuw tuinjaar ligt voor ons. Het schijnt dat er geen echt winterweer meer komt en dat betekent dat we aan de slag kunnen! Nieuwe plannen uitwerken of in februari bloeiende planten aanvullen. Zoals de winterakonieten, Eranthis hyemalis, met hun opgewekte gele boterbloemen.De sneeuwklokjes zijn al van de partij en al gauw kan de tuin blauw zien van de Scilla’s. Of wit: Scilla mischtschenkoana (ik heb de naam niet bedacht, hoor!), een sterhyacintje van 15 cm hoog met een blauw streepje op de witte bloemblaadjes. Scilla’s zijn eersteklas verwilderaars, maar in de zomer zie je er niks meer van.


...Scilla's, blauw...
Instant oppeppers zijn de bolgewasjes in pot. Zolang het vriest kun je er binnen van genieten, maar zodra er in de grond geschept kan worden, mogen de bloeiende bolletjes buiten uitgeplant worden. Met pot en al op de terrastafel zetten mag natuurlijk ook. Tot lentebloeier van 2014 is uitgeroepen het kleinste trompetnarcisje ter wereld: Narcis Topolino, Italiaans voor ‘muisje’. Heel schattig. Dit narcisje heeft puntige crèmekleurige bloemblaadjes rond een geel trompetje en bloeit half maart. Het is een verwilderingsbolletje en dat is alleen maar een extra aanbeveling voor dit 15 cm hoge bolgewas met sprietig, en dus bescheiden, bladgroen. Plant dit muisje in de zon of in lichte schaduw. Ook nu in bloei: Anemone blanda, wit of rozerood, en Cyclamen coum, wit en karmijnrood.

...Anemone sylvestris, bloeit in maart-april...
Voor de afwisseling zijn ook eenjarigen te koop. Madelieven, Bellis perennis, bloeien het hele jaar, tenzij het vriest. De winterviolen, Viola, bloeiden al in de winter en houden dit nog vol tot in mei.


...violen op de buitentafel...
...Helleborus in de volle grond...


Als het een beetje meezit, qua temperatuur, lopen nu ook al vaste planten uit. De kerstroos, Helleborus, pronkt zelfs al met mooie klokken in prachtige kleuren. Ieder jaar is het weer een verrassing, hoe de zaailingen in bloei komen. De schoenlappersplant, Bergenia, maakt in februari een begin met zijn bloemstengels en nieuw blad.


...Viburnum bodnantense dawn...
En dan de struiken. Laag, zo’n 25 cm hoog, is de dopheide, Erica erigena. Bloeit de hele winter en is bestand tegen een temperatuur tot -20°! Ook geschikt als bodembedekker: voor een mooi kleurvak in de winter- en voorjaarstuin. Er zijn nog meer dopheides, groter en kleiner, en ze geuren allemaal. Hogerop bloeit Hamamelis, de toverhazelaar, in geel, oranje of rood. Ook deze struik geurt, net als Viburnum bodnantense ‘Dawn’. En dan vooral met je neus erin!

Alle planten zijn ‘live’ te koop in tuincentra, maar wie daar geen tijd voor heeft, kan ze ook ‘online’ bestellen en laten bezorgen: natuur langs de elektronische snelweg.


...en dat is bepaald geen slakkengangetje...
Februari 2014

TUINKALENDER FEBRUARI

TUINKALENDER  

Dag, kikker.

 Een zachte winter kan zomaar streng worden, is gebleken. Maar een beetje opruimen kan vast geen kwaad.

 Bij vorst nieuwe knoppen in de hortensia beschermen met vliesdoek of iets dergelijks.

 Controleer de binnen overwinterende kuipplanten: ruim afgevallen blad op en geef een beetje water.

Fuchsia in de overwintering

 Het is nu ook het goede moment om kuipplanten, zo nodig, te verpotten.

 Bomen en struiken (ook klimop) kunnen nog gesnoeid worden, vóór alles in maart weer uitloopt. Wacht nog even met de rozen: die zijn in maart aan de beurt.

 Plant de boom van het jaar 2014: Fagus sylvatica, de gewone beuk. Inheems, karakteristiek en met een lange levensduur.

Violen op de terrastafel!

 Wie vooruit wil kijken, plant uit de toverhazelaarsfamilie Parrotia persica: verkozen tot boom van de toekomst.

 Fleur de buitentafel op met kant en klare (bol)gewasjes. Naar binnen halen of afdekken als het gaat vriezen.

 Loop regelmatig even de tuin in, zodat je geen vroegbloeier mist.


Cleome - kattensnor
 Er kan aan het eind van de maand binnen gezaaid worden. Houd wel rekening met de beschikbare ruimte, want het duurt nog drie maanden voor alles naar buiten kan!

 Paden en terrassen schoonmaken is hoe dan ook dankbaar werk.

 Tegen het eind van de maand zijn de nestkastjes weer aan een schoonmaakbeurt toe.

Dag, merel.
 Blijf de vogels voeren en zoek ze eens op in een vogelboek. Zo leer je je gastjes kennen en daar wordt het alleen maar leuker van.Februari 2014

TUINFOTO'S JANUARI

TUINFOTO’S


1 januari 2014 - dag merel!

2-1-14 Campanula's nog steeds in bloei!

De eerste knoppen in de helleborus
17 januari 2014: een blauwe korenbloem ontluikt
op de geboortedag van kleinzoon Mike!

23-1-14: nóg een korenbloem in bloei

En nog meer zijn in aantocht

27 januari 2014: het heeft gesneeuwd en het is koud!
Gisteren vertrokken wij uit Kamerik bij een temperatuur
van 7 graden boven nul en arriveerden in Ten Boer
bij een temperatuur van 5 graden onder nul.

Toch nog winter in de voortuin 

Mooie sneeuwballetjes op de pergola

Besneeuwde achtertuin -
less is more

28 januari 2014: sneeuwruimen
Mooi met een vleugje zon
Dag kikker bij het vijvertje