vrijdag 3 juli 2015

TUINKALENDER JULI/AUGUSTUS

TUINKALENDER


Rosa Mme. Alfred Carrière
 Na de eerste grote groeispurt mag de tuin nu nog wel een keer bemest worden.

 Geef uitgebloeide rozen speciale rozenmest; bij droog weer vloeibare rozenmest.

 De struikrozen mogen nu gesnoeid worden. Uitgebloeide zijloten een stukje inkorten tot op een naar buiten gericht oog of een zijscheut.

 Ook klim- en ramblerrozen kunnen na de bloei teruggeknipt worden. Handschoenen aan!
Druiven plukken aan
het eind van de zomer

 Mijn druiven snoei ik terug op één blad voorbij de druiventros en ook niet dragende ‘takken’ worden ingekort. Per tak houd ik één tros aan, maar twee kan ook.

 Knip uitgebloeide geraniums, dus niet de pelargoniums!, terug voor een tweede bloei, met nóg een keer stuifmeel voor bijen en hommels.

 Uitgebloeide heesters, zoals bijvoorbeeld jasmijn, snoeien: knip de helft van de uitgebloeide takken helemaal weg voor meer licht in de struik.
Ook het 'terugzetten' van
een haag is soms nuttig

 Met een compostvat binnen handbereik duurt het veel langer tot de groene afvalbak vol is en je houdt er ook nog compost aan over!

 Plant nu de bollen die in de herfst bloeien, bijvoorbeeld nerine en herfsttijloos. Bedenk wel dat herfsttijloos na de bloei tamelijk fors blad produceert, wat pas ver in het voorjaar weggehaald kan worden.

 Geef in droge periodes op tijd water - vang dat in natte periodes op in een regenton!

 Laat de tuin netjes achter als je op vakantie gaat en maak het voor de tuinoppas gemakkelijk om zo nodig water te geven.
Meer mogelijkheden met
taxussnoeisel!

 Houd hagen mooi in vorm met regelmatige snoeibeurten. Taxus en hulst eind augustus, begin september nóg een keer snoeien. Zie voor de taxus het artikel ‘Taxus tegen kanker’!

 Elke tegel die vervangen wordt door een plant is er één!

 Voor een verbod op het gebruik van Roundup zullen we nog even geduld moeten hebben: dat moet op Europees niveau geregeld worden. Regel het zelf: zónder Roundup!

 Een fijne vakantie voor iedereen! En als het regent kun je al mijn tuinartikelen nog eens nalezen op www.mimi_inmijntuin.blogspot.com

Juli 2015Geen opmerkingen: