vrijdag 6 april 2012

NIEUWE ARTIKELENNIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN
OP 4 MEI 2012!

APPELBLOESEM IN APRIL - ONOVERTROFFEN!

APRIL/MEI

TUINKALENDER

Paardenbloemenbellenblazen!

APRIL/MEI

 Nog niet gedaan? Maak teakhouten tuinmeubels schoon met groene zeep of een sodaoplossing en een zacht schuursponsje. Goed afspoelen.

 Sla en radijs, maar ook worteltjes, kunnen nu al buiten gezaaid worden. Ga op zoek naar andere groenten- en kruidenzaden.

 Kuipplanten kunnen vanaf half april overdag naar buiten om af te harden; begin met een paar uur in de schaduw.

Cactusdahlia
Maak een keuze uit het assortiment zomerbollen; het zijn er teveel om op te noemen!


 Zodra de rozentakken uitlopen alle doodgevroren takken wegknippen - het is niet anders.

 Plant geen nieuwe rozen waar al eerder rozen stonden. Of ververs eerst de grond.
Hortensia petiolaris, klimhortensia
 Bind de klimplanten die de winter hebben overleefd op tijd aan, zodat ze ook storm overleven.

 Ververs regelmatig het water in de vogeldrinkschalen.

 Pas op met het snoeien van hagen en klimop: er kan een vogelnest in zitten!
Slakken

 En altijd onkruid wieden en slakken vangen.

 Plan uitstapjes naar tuinevenementen: de Flevohof, de Floriade, Bingerden, noordelijke kwekers ... of kijk eens over een heg!

April 2012

EVENEMENTEN

Heggenmussen

De maand maart gaf alvast een voorproefje van hoe het zou kúnnen worden: de zomer van 2012! Het is ieder jaar toch weer een verrassing als eindelijk de winterjas niet meer aan hoeft en de sjaal kan blijven hangen. ‘Tout’ Nederland spoedde zich naar de terrassen, het strand en de tuincentra. Nou ja, bíjna ‘tout’: persoonlijk zit ik nu toch het liefst in mijn eigen tuin, met gepast gereedschap onder handbereik. Decimeter voor decimeter wordt de tuin afgesnuffeld op geliefde planten die weer opkomen en tegelijk ook ‘verschoond’ van onkruid en ander ongerief. Leuk én noodzakelijk! Maar als het eenmaal klaar is, dat gepriegel op de vierkante decimeter, dan wil je misschien wel eens iets grootschaligers zien.

Ornithogalum, vogelmelk
Blauwe druifjes


Zeven miljoen bloemen op een oppervlakte van 32 hectare: daarvoor moet je naar de Keukenhof in Lisse! Dit jaar is Polen gekozen als themaland, onder de titel ‘Polen, hart van Europa’. De export van bloembollen naar Polen groeit en daarnaast telt onze bollensector zo’n zestigduizend Poolse werknemers. Ook neemt het aantal bezoekers aan de Keukenhof uit dit land toe. Op 21 maart heeft Anna Komorowska, echtgenote van de Poolse president, de Keukenhof geopend. Prinses Margriet was er ook.

Met maar liefst vijftigduizend bloembollen is een mozaïek van Frédéric Chopin, Poolse componist, samengesteld: 12 x 20 meter!

Frittillaria meleagris, kievitsbloem
Tulipa 'Pieter de Leur'
(leliebloemige tulp)


De Keukenhof dankt zijn naam aan Jacoba van Beieren, die in de vijftiende eeuw Slot Teylingen bewoonde en in een tuin op het landgoed groenten en kruiden verzamelde voor de keuken. In 1840 werd deze tuin door tuinarchitecten Zocher en Zn. ingericht als landschapspark. (In 1864 waren zij de ontwerpers van het Vondelpark in Amsterdam.)

Op initiatief van de burgemeester van Lisse en een tiental vooraanstaande bloembollenkwekers werd in 1969 een deel van het park in gebruik genomen voor een bloemententoonstelling, die in 1950 voor het eerst werd geopend.

Mijn eigen 'keukenhofje'
Dit jaar verwacht men er 800.000 bezoekers vanuit de hele wereld. De bollen zijn in lagen aangeplant, zodat er tot en met 20 mei voortdurend genoten kan worden van een geweldig kleurenspektakel. Er zijn zeven tuinen ingericht om inspiratie op te doen; voor kinderen is er behalve een grote speelweide ook een dierenweide en voor de kleintjes een nijntjespeeltuin. Maar er is nog veel meer. Kijk op www.keukenhof.nl voor informatie over álle activiteiten en aanstekelijke foto’s - zelfs van een prachtig houten openluchtschaakspel; niemand hoeft zich hier te vervelen!

Tulipa viridiflora 'Spring Green'


En eens in de tien jaar pakt Nederland nóg groter uit: met een Floriade. Zo’n spektakel vraagt een jarenlange voorbereiding. Al in 2008 heeft de Minister van Landbouw en Visserij, mevrouw Gerda Verburg (wíe?!) de eerste boom geplant op het 66 hectare grote terrein bij Venlo, waar dit jaar van 5 april tot en met 7 oktober de Floriade wordt ‘gevierd’.

Het thema is een mondvol: “Be part of the theatre in nature, get closer to the quality of life” - “Doe mee in de natuur voor een beter leven” of iets van die strekking. Zo’n thema doet mij grijpen naar ‘Het vaste planten boek’ van o.a. tuinarchitecte Mien Ruys, derde druk, mei 1953. In het boek is een krantenknipsel bewaard gebleven uit de NRC van 12 januari 1999: een in memoriam bij haar overlijden. Het artikel eindigt met een krachtige stellingname van deze grande dame in de Nederlandse tuinarchitectuur tegen de Floriade, toen zij in 1992 werd uitgenodigd om voor dit evenement een tuin in te richten. Citaat: “Dat is in strijd met al onze principes: een tuin is functioneel, die ontwerp je voor een bepaalde plek. Voor mij is een tuin net zo intiem als een slaapkamer. Een Floriade is een commerciële kermis voor plantjesgekken.” En daar had zij niets mee op.

Frittillaria meleagris
Scilla peruviana

Zesenzestig hectare, ingericht met vijf thema’s die door bos van elkaar gescheiden zijn: Relax & Heal, Green Engine, Education & Innovation, Environment en tot slot: World Show Stage. Er zijn meer dan honderd tuinen en paviljoens ingericht met bloemen en planten van over de hele wereld. Zeldzame tot zeer zeldzame bomen zijn aangeplant, onder andere uit China en Rusland. Zó zeldzaam, dat ze door vrijwel niemand, ook niet door kenners, worden herkend! Nu maar hopen dat er toch bordjes bij staan met een naam erop, vóór we denken: het zal wel.

De grootste indoor, ofwel: overdekte, bloemententoonstelling van Europa is er te zien in Villa Flora, een enorm glazen gebouw, ruim dertig meter hoog, dat na de Floriade in gebruik zal worden genomen als ‘het groenste kantoor van Nederland’ en de standaard voor duurzaam bouwen in de toekomst mede zal bepalen. Op de Floriade is dit gebouw ook het epicentrum (dat zoeken we even op: plaats aan het aardoppervlak van waaruit aardbevingsgolven zich over de aarde verbreiden), voor cradle-to-cradle-uitgangspunten. Dat zoeken we ook even op: voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien; geen kwaliteitsverlies en geen restproducten; probeer in plaats van minder slécht goed te zijn.

Er is ook ruimte voor vermaak: muziek, dans, theater en beeldende kunst. Kijk voor alle informatie (en dat is heel veel!) op www.floriade.nl.

Narcissus cyclamineus 'February Gold'
De Floriade is de kwalificatie ‘commerciële kermis voor plantjesgekken’ na twintig jaar ruimschoots ontstegen. Waarschijnlijk zou Mien Ruys zich nu in een paar thema’s wel kunnen vinden. En wij, wij zijn al zó gehersenspoeld door de alom aanwezige commercie en Engelse taal, dat we het opgegeven hebben ons daar nog druk over te maken: ook voor ons is er vast wel een aansprekend thema bij.

Tulipa Kaufmanniana 'Concerto'
(botanische tulp)


Overigens: het cradle-to-cradle-principe is uitstekend toepasbaar in de tuin: plant bollen die elk jaar opnieuw opkomen, composteer het afgestorven blad en geniet van het evenement op élke vierkante decimeter in je tuin!

April 2012

16 MAART 2012

 Foto: M

In míjn tuin …... kwam op 16 maart de forsythia in bloei. Met welgeteld één vrolijk geel bloemetje! Onmiddellijk begreep ik de symboliek: vandaag zou het gaan gebeuren! Vandaag zou ons derde kleinkind geboren worden! Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik wel enige voorkennis had. Onze dochter meldde die dag al bijtijds dat de bevalling was begonnen. Misschien hoopte ze dat wij nog dezelfde dag zouden kunnen afreizen naar Amsterdam, om het nieuwe kindje te bewonderen. We keken er al zo lang naar uit, allemaal.

Het was nog volop zomer, toen we ons kleindochtertje, klein moppie van net één jaar, ineens zagen rondkruipen met een kleurige button op haar truitje: 'Grote Zus', stond erop! Dat kon maar één ding betekenen! De gedachte eraan ontroert me nog steeds - sommige oma’s worden soms een beetje ontoerekeningsvatbaar; láát ze maar even.

Grote Zus!
Als in het voorjaar de tuin ontwaakt en alles langzaam groen kleurt, als het longkruid blauwe vlekken tovert, de bloemen van het nieskruid wiegen in de wind en de bollen elkaar in kleur en bloei de loef afsteken - dan voel ik ook een grote blijdschap, omdat het leven daar buiten opnieuw begint. Maar dat is toch niet te vergelijken met de geboorte van een kleinkind: zo’n heel klein wezentje, waarvan je alleen maar weet dat er op heel de wereld geen ander is als dit kind, een uniek persoontje. En als opa en oma mag je het volgen, van dichtbij of iets verder weg, op de ontdekkingstocht door het leven. Volgen en, net als vroeger je eigen kinderen, geleidelijk loslaten en hopen dat het goed gaat.
Met dat soort overpeinzingen bracht ik de dag door. De telefoon binnen handbereik en de cadeautjes reisklaar in de tas. Niets komt er uit je handen zo’n dag; hoe zei ik dat ook alweer? Loslaten en hopen dat het goed gaat.

Foto: A-M
Kaja, in de familiewieg!

Om half negen ’s avonds gaat de telefoon: mijn dochter vertelt dat Kaja is geboren, een mooi klein meisje en alles is goed en dan geeft oma de telefoon maar aan opa, want ze is alweer een beetje ontoerekeningsvatbaar!

Lekker ...
Foto: M
... chocola met muisjes!


Morgen gaan we kleine Kaja bewonderen, haar ‘grote zus’ knuffelen en haar mama en papa heel erg feliciteren met twee prachtige dochters! En natuurlijk bijpraten met de andere opa en oma, die ook zo blij zijn.

Foto: M
Kleine Zus!
Nu is het donker buiten, maar ik weet dat de forsythia bloeit, met nog steeds één vrolijk geel bloemetje. Het is een prachtig voorjaar, ook in de tuin.

April 2012