donderdag 15 februari 2007

LEUK NIEUWS

HEGGENMUSSEN
Altijd leuk als je in een blad de naam van je eigen dorp ziet staan; zó vaak gebeurt dat niet. Maar deze maand kwam ik Ten Boer maar liefst twee keer tegen: in de februarinummers van Tuinieren en Groei&Bloei!
Voor de rubriek ‘Mail en Post’ van Tuinieren stuurde Anna () een foto in van de najaarsversiering die zij in september maakte naar aanleiding van het herfstnummer van Tuinieren: een vrolijke krans aan ‘koorden’ van appeltjes, bessen en rozenbottels. Regelmatig trekt Anna met haar kinderen de natuur in en daar is veel te vinden, zoals in het Ten Boerster bos. De sierappeltjes vonden ze overigens onder een boom in hun eigen straat.
Anna maakt vaker foto’s van haar tuin. Leuke hoekjes, doorkijkjes, maar ook close-ups van de vele soorten die in haar tuin te vinden zijn. Om ook anderen te laten genieten plaatst Anna haar foto’s op Internet: www.inmijntuin.nl. (Helaas niet meer in gebruik -2011-). “Niet alleen leuk om inspiratie op te doen, maar ook om tuincontacten te leggen,” aldus Anna. De foto’s geven een beeld van een tiptop verzorgde tuin!
In dezelfde straat tuiniert en fotografeert Karin () en hoewel dit niets met postcodes of loterijen te maken heeft, is zij wel in de prijzen gevallen. Vorig jaar schreef het blad Groei&Bloei een fotowedstrijd uit in drie categorieën. Karin won een prijs in de categorie ‘De vier seizoenen’ met haar inzending van de appelboom in haar tuin. “Het is een zoete appel, maar welke soort … dat weet ik niet. De boom stond er al toen we hier kwamen wonen en ik zag meteen dat er een bank omheen gezet moest worden!” Dat levert idyllische plaatjes op in winter, voorjaar en zomer. “Een foto in de herfst had ik niet; dat is er een van een appel geworden.” Karin maakte zelf op de computer een collage van de foto’s en zo zijn ze ook in Groei&Bloei afgedrukt. De prijs, een ergonomische buxusschaar, zal goed van pas komen bij het tuinieren, wat overigens vooral door haar man gedaan wordt. Karin: “Ik geniet wel erg van de tuin, maar ik ben toch meer fotograaf dan tuinier.”
Gefeliciteerd!
VERKIEZINGEN
Nog meer leuk nieuws! Er zijn weer verkiezingen gehouden en als informateur kan ik u melden dat de lijsttrekkers van drie partijen binnenkort ook op úw bordes kunnen staan om samen een nieuw bed te vormen in uw tuin! De drie partijen zijn: bomen, vaste planten en zomerbollen. En dit zijn de gekozen lijsttrekkers voor 2007. Voor de bomen: Tilia x europaea ‘Pallida’, een leilinde. Voor de vaste planten is de keus gevallen op herfstanemonen en bij de zomerbollen gingen de meeste stemmen naar de donkerbladige dahlia.
KONINGSLINDE
Bij de verkiezing van de Boom van het Jaar luidde het thema ‘Bomen en Vormen’. Uitgangspunt van Plant Publicity Holland, die deze verkiezing organiseert, was de vaak beperkte ruimte in het openbaar groen; vormbomen kunnen dan uitkomst bieden.
De Nederlandse naam van deze linde is Koningslinde of Hollandse linde. In de natuur bereikt de Koningslinde een hoogte van 20 tot 30 meter. De boom draagt een brede kroon en is niet alleen geschikt voor elke grondsoort, maar ook voor elke standplaats, tot en met winkelgebieden; een echte ‘straatboom’. Daarbij moet wel vermeld worden dat de linde in de vrije natuur 300 jaar oud kan worden, terwijl dat in de stad niet meer zal zijn dan 80 jaar. Toch bestaat bv. de boomaanplant in Berlijn (plm. 416.000 exemplaren) voor zo’n 36% uit linden. De mooie, piramidale groeivorm maakt deze boom zeer geschikt voor de dubbelzijdige beplanting van lanen. In Duitsland noemt men de Koningslinde dan ook ‘Kaiser-Linde’!
De groeiwijze maakt hem eveneens tot een ideale vormboom. Horizontale takken worden al in een vroeg stadium vastgebonden aan een frame van metaal of bamboe, liefst in een driehoekige (piramidale!) vorm. Het is een bekend verschijnsel, vooral ook in nieuwbouwwijken, waar leilindes bijzonder populair zijn. De functie van de populaire bolboompjes (klein, maar toch een boom) is door leibomen overgenomen (klein, toch een boom en ook nog plat!). Ten overvloede: Tilia x europaea ‘Pallida’ kreeg van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen het Plantplus keurmerk.
HERFSTANEMONEN
Anemone 'Honorine Jobert'
Vaste plant van het Jaar is de herfstanemoon, zoals bv. Anemone japonica, A. hupehensis, A. hybrida, A. tomentosum. Keus genoeg! Een perfecte borderplant met in de aanloop naar een langdurige en uitbundige bloei in de herfst een zomerlang decoratief en groot gebladerte. A. tomentosa ‘Robustissima’ bloeit al in juli; de andere volgen in augustus en bloeien door tot oktober. De bloemen, enkel of gevuld, verschijnen in de kleuren wit (A. hybrida ‘Honorine Jobert’ is heel bekend), licht- of donkerroze en combineren goed met siergrassen of andere herfstbloeiers, zoals late monnikskappen, zonnehoed en herfstasters. Maar natuurlijk ook met dahlia’s.
DONKERBLADIGE DAHLIA’S
Dahlia
De donkerbladige dahlia’s zijn gekozen tot Zomerbol van het Jaar. Ze hebben dan ook grote sierwaarde voor elke tuin. Het donkere blad geeft een mooi contrast met bv. het zilvergrijze blad van ezelsoren. Maar ook een combinatie met gelijkgestemde zielen als Heuchera ‘Chocolate Ruffles’, bronsbladige Canna’s en Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ kan een bijzonder effect geven. Vooral ook omdat de bloemkleuren van donkerbladige dahlia’s in vrijwel elk kleurenschema kunnen worden toegepast. De naamgeving is wel wat eentonig: veel Bishops, en het is dan ook verstandig om bij de aanschaf een lijstje met namen en kleuren op zak te hebben. Bishop of Llandaff: scharlaken rood; B. of York: zacht oranje; B. of Leicester: lichtroze (heel mooi); B. of Dover: vrijwel wit; B. of Auckland: donkerrood; B. of Oxford: oranje. Vrolijk roze bloeit Dahlia Fascination  en van de rode Dahlia Fire Moutain kan nog gezegd worden dat het blad ‘zwart’ genoemd wordt. Er zijn er nog meer, maar dat kan ik hier niet meer kwijt! Nog wel even een kweektip: na opkomst de dahlia’s één keer toppen, voor een bossige groei, want hoe meer bloemen hoe beter, aan deze terecht uitverkoren zomerbol!
Tot zover het leuke nieuws.
Februari 2007