vrijdag 8 april 2016

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
13 MEI 2016Eindelijk is het zover: de temperatuur loopt op ... en de
 tuin loopt uit!                             
Van deze prachtige kievitsbloemen heb je nooit teveel;
gelukkig breiden ze zich in de loop van de jaren vanzelf
uit. Zowel de witte als de rode exemplaren houden zich
bij hun eigen kleur. En toch zou ik niet raar opkijken als
er op een dag roze kievitsbloemen zouden verschijnen!


Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

HULP

In míjn tuin ...

... heerst een en al bedrijvigheid. Er is zelfs een écht bedrijf aan te pas gekomen om de tegels in de achtertuin opnieuw te leggen. Het terras is flink opgehoogd en opsluitbanden houden de boel nu voorgoed bij elkaar, is de verwachting. En alles op afschot natuurlijk, zodat we ook als we oud en alle dagen zat zijn niet meer over plassen hoeven te springen en ook niet over scheve tegels hoeven te zwikken om bij de compostbak te komen.
Zelf was ik al van start gegaan in het buitentuintje langs de stoep: om er weer even ín te komen. Het is een strook van nog geen meter diep en toch had ik er een hele dag voor nodig. Want het was prachtig weer en dat bracht ook veel passanten op de been. Reuze gezellig, maar de volgende dag ben ik toch maar in de achtertuin aan de slag gegaan: met het afvoeren van de aangetaste buxus. Het geeft nieuwe mogelijkheden, al weet ik nog niet precies welke. En mijn man laat mij daarin helemaal vrij. Dan is hij het zelf ook: vrij, in de tuin.
Voorlopig is er trouwens genoeg te doen, met mijn manier van tuinieren op de vierkante centimeter. Er bloeit veel longkruid. Helaas vallen de oude bladeren er niet vanzelf af; die moet je een voor een afknippen. En als je het lievevrouwebedstro niet nodig hebt om je matras te vullen, moet ook daar ingegrepen worden. Het plantje is dan wel nietig, maar de worteltjes plegen verzet. Voor de afwisseling doe ik hier en daar aan groter onderhoud: clematis Etoile Violette moet van het trellisscherm boven de vlonder worden getrokken en afgeknipt. Het zou kunnen dat ik met dat afknippen iets te rigoureus ben geweest, met de heggenschaar - dat hoor je boven een paar knoppen te doen. Bij nadere beschouwing zie ik geen knoppen meer. Voorlopig houd ik het dus op ‘less is more’. Maar bij de hortensia’s heb ik daarna wél goed opgelet - anders gaat het opvallen.
Bij dit alles moet regelmatig op één voet worden gebalanceerd om de doorweekte grond niet nog vaster aan te trappen. Het zal niet meevallen om er weer wat lucht in te krijgen.


Gelukkig heb ik daar wél een hulp bij. In zijn nette zwarte pak (!) werkt hij gelijk met mij op, ook op de vierkante centimeter. Maar alle wormen die daarbij boven komen, bedek ik snel met een hapje grond: om mijn hulp, meneer merel, aan de gang te houden in mijn verder hulploze tuin!

April 2016

DÉ HOFENIER: WIE IS DAT?!

Heggenmussen


Eenum - Jaar in jaar uit gaat mijn tuinverhaal in de krant BuurContact vergezeld van een advertentie van dé Hofenier: creatief, inventief en degelijk. Dé eigenschappen voor een geslaagde tuin qua ontwerp en onderhoud en Rense Renkema heeft ze allemaal! In 1991, vijfentwintig jaar geleden, is hij samen met zijn vrouw Suzan in Eenum hun bedrijf begonnen.

Eigenlijk is het Rense met de paplepel ingegoten: zijn liefde voor het groen. Hij groeide op in Bedum, op de boerderij van zijn ouders. Als kind ging hij al samen met zijn moeder de tuin in. Wat later had hij, net als zijn twee jaar oudere broer, een eigen tuintje waar hij groente verbouwde. Hoeveel die tuintjes voor de broers betekenden bleek tijdens onderlinge ruzies: dan trokken ze elkaars kolen uit de grond!
Boerenkool, in de grond!
Renses bloementuintje noemde hij ‘Glorie van Holland’ en in een schriftje hield hij alle vorderingen en gebeurtenissen bij.
Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf: landbouw en veeteelt. Voor Rense was de koe een knuffeldier en daar hield zijn betrokkenheid met de veeteelt op; als alle anderen weg waren werd er niet gemolken: dat was aan Rense niet besteed, hoewel hij het wel heeft geprobeerd.
Gespitte klei ...
Maar wanneer het in het vroege voorjaar ’s avonds ging vriezen, spitte hij in zijn eentje de hele groentetuin om bij de boerderij: zo hoorde dat! Voor zijn ouders stond vast dat hij boer zou worden. Want de oudste zoon was bezig met computers, zijn zus werkte in de verpleging en de zoon die het liefst boer was geworden werkte bij de toenmalige Boerenleenbank. Rense ging naar de Landbouwschool in Winsum, maar koos voor de afdeling tuinbouw. Hij liep stage bij bloemisterij Dekker in Warffum en in Zandeweer en Uithuizen leerde hij sla planten bij groentenkweker Aikema. Ook liep hij stage bij hovenier Reukema in Leens: “Daar hebben we met een heuse, toen zeer innovatieve boomplantmachine het drooggevallen Lauwersmeer ingeplant. Moet je nu es zien! Ik vind dat nog steeds leuk, als ik er langs kom!”
Zijn hoveniersopleiding kreeg Rense aan de Tuinbouwschool in Eelde. “De eerste stageplek was de tuin van mevrouw Swarte in Assen. Daar zijn we toen nooit geweest, want een zware storm, vroeg in de ochtend, had de weg naar Assen onbegaanbaar gemaakt door omgevallen beuken. Dat was 13 november 1972.”
En nu leren stagiaires het vak bij dé Hofenier in Eenum.
       
‘Dé Hofenier’? Rense: “Het is een algemene naam, dus niet persoonsgebonden. ‘De heren van het Hof’ en het blijft goed hangen. In Haren sprak een passerende neerlandicus mij erover aan: “Die naam is fout gespeld!” waarop ik zei: "Als u er voor stopt en mij erover aanspreekt, dan heeft deze naam zich weer bewezen!" Bovendien mocht een beroepsgebonden naam niet bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar omdat deze ‘fout’ geschreven was, was ook dat geen probleem. "En wees eerlijk: er zijn veel hoveniers in Nederland, maar er is er maar één dé Hofenier!"

Rense omschrijft zichzelf vooral als passievol. Maar in een bedrijf met zes medewerkers draait het niet meer alleen om passie. Bij Rense en Suzan is het altijd druk, bijna zes dagen in de week. Rond de jaarwisseling gaat het bedrijf vier weken dicht: even rust.
Daarna begint het werk weer. Het kan vanalles zijn, maar vooral snoeiwerk. Rense werkt nu voor ongeveer 30% mee ‘in het veld’, waar dat vroeger bijna 100% was. De overige tijd wordt gevuld met klantenbezoek, offreren, factureren en voorbereidend werk, zodat alles klaar staat voor de volgende dag.
Op de website, www.dehofenier.nl, staan foto’s van diverse door dé Hofenier aangelegde en ontworpen tuinen (met alle eer aan mevrouw Plas, die inmiddels gepensioneerd is). “Maar míjn tuin is hier,” zegt Rense.


Déze Agapanthus (de mijne) haalt het niet bij die van Rense:
nu maar eens vakkundig besmesten!
Bij de voordeur staat een enorme Agapanthus die zij vijfendertig jaar geleden in Land’s End in Engeland kochten. “Vorig jaar gaf ie vijfenveertig prachtige blauwe bloemen; ik heb nu een hele verzameling Afrikaanse lelies. In oktober mesten met onder meer kali. In het voorjaar ook, dan meer op fosfaat en stikstof letten. Soms verpotten en koel overwinteren. Als je een plant goed verwent, verwent ie jou óók!”

En als je klanten tevreden zijn, blijven ze zomaar vijfentwintig jaar klant!
Gefeliciteerd, Rense en Suzan, met dit zilveren jubileum van dé Hofenier!

April 2016

TUINKALENDER APRIL

TUINKALENDER


 Doet de grasmaaier het nog of is hij toe aan een onderhoudsbeurt?

 Controleer ook het overige tuingereedschap, als dat in het najaar niet gebeurd is.

 Ga door met opruimen in de tuin en noteer waar nog iets bij kan - of wat meg moet.

 Tegenvallende bloeiers mogen zonder scrupules vervangen worden!

 Laat het bolgoed rustig afsterven, dan zijn ze volgend voorjaar weer van de partij.

 Bomen kunnen nog gesnoeid worden: daar knappen ze van op en voor de tuin betekent het meer licht.

 Geniet van de nestelende vogels en lok ze met een schaal water: om te drinken en te badderen.

 Want op hun menu staan slakken bovenaan!

 Zaai nu binnen vóór om half mei buiten te planten: een- en tweejarigen en natuurlijk groente voor de moestuin.

 Ook de overwinterde dahliaknollen kunnen binnen worden opgepot; dan heb je er een maand langer plezier van.

 En al het koffiedik naar buiten: vóór en tégen mest!

 Ga bij mooi weer naar buiten en bij regen naar www.mimi-inmijntuin.blogspot.com!


April 2016

TUINFOTO'S MAART 2016

TUINFOTO’S


5 maart 2016
de kerstrozen houden nog even vol ...
en de sneeuwklokjes ...


Ook de narcissen ontstijgen de natte klei
Hier en daar nog wat verdwaalde krokussen
Hoe lang houdt de buxus in de voortuin nog stand?
In de achtertuin zijn ze inmiddels allemaal 'geruimd'
20 maart 2016: een nieuwe 'voerbak' op de kop getikt -
de groenlingen kunnen er mee uit de voeten!
26 maart 2016 - het terras is ontruimd, in afwachting
van de stratenmakers ...
Dit kan natuurlijk alleen maar beter worden ...
27 maart 2016: een eerste inspectie
van het nieuwe bijenhotelletje
27 maart 2016 En zó is onze achtertuin nu bestraat
De tegels zijn vakkundig 'aan banden gelegd'...
Nu alleen nog de beplanting aanpassen ;)

en met compost en verse tuinaarde ook de
plantvakken naar een hoger niveau tillen

29 maart 2016 Nog even een laagje witte verf op de muren
en laat nu het nieuwe tuinseizoen maar komen!
Het oude buxus'blok' is vervangen door negen
struikjes 'Ilex crenata': geduld nu!