vrijdag 5 juni 2015

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
3 JULI 2015 



De eerste roos op het pergolaatje is open! De andere zullen
spoedig volgen - dat kunnen we wel overlaten aan Mme.
Alfred Carrière, die haar naam alle eer aandoet!

Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

VOOR EEN PRIKKIE

In míjn tuin ...

... zie ik ’s avonds wel eens een egeltje passeren. Laatst ook weer, zo tegen een uur of negen. Daar kwam hij aangetrippeld, op hoge beentjes. Die had ik nog nooit gezien, die beentjes; meestal verplaatst een egeltje zich laag boven de grond: met gebogen pootjes. Ze zijn wel tien centimeter lang!

Jeuk!
Mijn man was het eerst bij het fototoestel, maar zoveel haast was er nou ook weer niet, want om de paar stapjes bleef prikkebeentje staan om zich met een achterpootje eens flink te krabben. Voor zover dat mogelijk is met zo’n dikke bos prikkers op je lijf: ergens tussen de vijf- en achtduizend! Het arme beestje zat natuurlijk onder de vlooien en ik had echt met hem te doen. Maar ja, een close-up van ‘natuur in mijn tuin’ gaat soms even voor en toen het geteisterde stekelbeestje om de hoek verdween, griste ik toch de camera mee, naar buiten. Daar schoof hij onder de klimop langs de muur en verschanste zich achter de varens: een knapperd die dáár nog een foto van kan maken. Foto’s van egeltjes zijn er genoeg, maar niet van je ‘eigen’ egel natuurlijk. Dus nu heb ik ook een paar duistere foto’s van ons Prikkie.


Op weg naar een goed heenkomen ...



Ja, een naam moet hij dan óók hebben. Maar echt van ons is hij natuurlijk niet.
Overdag hoor ik buiten soms ineens een luid gesnurk en gesnuif in de tuin van de achterbuurman. Ook al weet ik dan niet zeker of buurman thuis is, ik begrijp onmiddellijk dat het Prikkie is, die hier in de buurt van meerdere walletjes eet, nou ja, zijn territorium heeft. In wijken met veel tuinen kan dat vijf tot tien hectare zijn. In open grasland loopt het op tot wel dertig hectare. Ach, die beentjes ...



Verder dacht ik altijd dat slakken zijn hoofdmenu waren, maar dat is gewoon mijn wens, die de vader van mijn gedachten is. Egels eten wat hen voor het snuitje komt: in het voorjaar vooral rupsen, kevers en regenwormen. Die wormen, maar ook andere ‘prooidieren’ kan hij onder de grond horen kruipen! En daar komt zijn uitstekende reukzin nog eens bij: tot drie centimeter onder de aarde ruikt hij insecten! Pas in de zomer verschijnen de slakken op zijn menu en hoewel hij tandjes heeft, verkiest hij kleine slakken die hij in één keer kan doorslikken. Ja hoor eens!
Maar toch is het leuk, zo’n egeltje: vermaak voor een Prikkie, bij ons in de tuin!

Juni 2015


ONTDEK DE HEG!

Heggenmussen

In een boekwinkeltje in het Deense Horsens vond ik vorig jaar het boek ‘Discovering Hedgerows’, (Hagen ontdekken), behorend bij een gelijknamige serie die vanaf april 1982 werd uitgezonden op BBC2. Voorin is een ex libris geplakt, een eigendomsmerkje, door Nina Roberts, die het boek op 26 februari 1984 als verjaardagscadeau kreeg van haar Daddy, with love.





Alle maanden worden besproken. Het begint met een gedicht en een prachtige tekening in ‘full colour’ van de planten die per maand onder en in een haag te vinden zijn en eindigt met toepasselijke recepten!

Met de intrede van de landbouw werden in heel Europa heggen en houtwallen aangelegd. Naar schatting ging het in ons land ruim honderd jaar geleden om zo’n 250.000 kilometer! Vanaf 1960 zijn die echter massaal gerooid dan wel verwaarloosd. In samenwerking met de Stichting Heg&Landschap is Staatsbosbeheer begonnen met een herstelproject. Het vakkundig vlechten en snoeien is daarvan onderdeel, waarmee weer mooie en natuurrijke heggen zullen ontstaan. Wie weet, kunnen wij in de toekomst dan net als de Engelsen die hagen ontdekken, met al het moois dat erin wil groeien.


In juni is dat volgens mijn boek smeerwortel (Symphytum), vlier (Sambucus), hondsroos (Rosa canina), bosroos (Rosa arvensis), gamander (Veronica chamaedrys) en vogelwikke (Vicia cracca). Maar zolang Nederland nog niet is voorzien van 250.000 kilometer aan hagen, kunnen we deze planten ook zelf naar believen in onze heggen onderbrengen.

Symphytum, smeerwortel
De Latijnse naam voor smeerwortel ‘Symphytum’ is afgeleid van het Griekse ‘symphyein’ wat samengroeien betekent. De witte gomachtige vloeistof uit de wortels werd dan ook gebruikt bij botbreuken. Symphytum bloeit met paarse, roze of witte bloemen die in trosjes bij elkaar hangen. Ook slimme hommels weten deze plant te vinden: ze bijten een gaatje in de achterkant van de bloem, waardoor ze de nectar kunnen opzuigen.
Vlier is een aardige struik of kleine boom met tuilen witte tot crèmekleurige bloemen, die door een beslagje gehaald en gefrituurd kunnen worden. De tuilen die achterblijven worden bessen: vlierbessensap of -jam.
De hondsroos, Rosa canina, bloeit met witte tot roze bloemen, die behalve door bijen ook door andere insecten bestoven worden. De bottels zijn flesvormig en oranje tot rood. In de wintermaanden voer voor koperwiek en kramsvogel. En voor ons: vitaminenrijke jam!
De bosroos, Rosa arvensis, komt in ons land in het wild alleen voor in Zuid Limburg. Onze ramblerrozen zijn verkregen door veredeling uit deze rozen. De bosroos kan een hoogte bereiken van een halve meter tot twee meter. Waar takken de grond raken zullen ze gemakkelijk wortelen. Hij bloeit mooi met witte bloemen en draagt vanaf augustus rode rozenbottels, rond, maar ook langwerpig.
Gamander ofwel gewone ereprijs, Veronica chamaedrys, heeft azuurblauwe bloemen van 1 tot 1,5 cm groot. Bij veel regen en harde wind gaan ze dicht. De plant zelf is 10 tot 40 cm hoog. Vliegen, de honingbij, maar ook kevers halen hier stuifmeel en nectar.
Vogelwikke stamt uit de vlinderbloemenfamilie en rankt tot 2 m hoog met paarsviolette trossen bloempjes (tien tot dertig per tros!): een aanwinst voor de heg!


Tot slot een recept voor Herb Dip, Kruidendip. Voeg toe aan 75 ml zure room: 8 sprieten gehakte bieslook, 8 stengels Sanguisorba minor, kleine pimpernel, 2 topscheuten van wilde munt en 1 jong blaadje boerenwormkruid. Naar smaak peper en zout toevoegen en serveren met chips.
Liefst bij een picknick onder de heg!

Bieslook!
Juni 2015

TUINKALENDER JUNI

TUINKALENDER


Witte phloxen
 Knip voor een stevige plant de toppen uit de nieuwe scheuten van de vlinderstruik, Buddleja.

 Als je bij phloxen de stengels om en om halveert, krijg je stevige planten én een langere bloeiperiode.

 Uitgebloeide struiken als forsythia en jasmijn kunnen zo nodig licht gesnoeid worden.

Egel in je tuin!
 Riddersporen, margrieten en kattenkruid (Nepeta) terugknippen voor een tweede bloei.

 In een dicht begroeide tuin heb je weinig last van onkruid - maar des te meer van slakken.

 Ruim dan lelijk blad en uitgebloeide bloemen regelmatig op en gebruik slakkenkorrels van Ecostyle.

 Lok een egel naar je tuin: nooit met melk; hooguit wat water. En met liefst kleine(!) naaktslakken.

Alliums
 Geef potplanten wekelijks mest en dagelijks water; regenwater druipt via het blad vooral langs de pot.

 Nog een open plek in de tuin? Plant bijen- en vlinderplanten zoals ezelsoor (Stachys byzantina), ereprijs (Veronica longifolia), tijm, origanum, herfstasters, dropplant (Agastache), sieruien (Alliums), pimpernel (Sanguisorba) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis).

 Een regenton helpt tegen overbelasting van het riool en het water voor je planten is gratis.

Sanguisorba: pimpernel
 Minder tegels: dat helpt ook.

 Want ‘verbeter de wereld’ begint in je tuin!

 En op donderdag 4 juni jl. hopelijk in de Tweede Kamer: debat met staatssecretarissen Mansveld en Dijksma over maatregelen tégen glyfosaat (Roundup) en neonicotinoïden!

Juni 2015

TUINFOTO'S MEI 2015

TUINFOTO’S

2 mei 2015 Met een drankje op het bankje ...
Vlaamse gaai op de pinda's
5 mei 2015: de trellisschermen
 'gerepareerd'
Rosa Albéric Barbier heeft in ieder geval veel knoppen

en ook de hagelschot-laurier loopt uit

De pioenen worden al gesteund

Roze ...
rood ...
geel ...

De taxuskip mag wel wat kleiner ...
En zó rol je narcissenblad op




10 mei 2015: de bintjes lopen uit!

Krabben met het rechterachterpootje!
en je dan snel achter de varen verstoppen - zoek de egel

23 mei 2015: Een jong spreeuwtje wordt gevoerd





24 mei 2015: voortuin
Bintjes in de maak, zákken vol!

Rosa Mme. Alfred Carrière gaat het helemaal maken, deze zomer!

Een gazen rokje om poezen uit de veldesdoorn te houden

26 mei 2015: eindelijk is
 de nieuwe krentenboom geplant
en de laurier groeit langzaam
maar zeker dicht.



30 mei 2015: wel heb je ooit: hagel!
En nu dus echte 'hagelschot' in veel blaadjes, zoals hier in de spruitkool!