vrijdag 15 november 2013

NIEUWE ARTIKELENNIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
13 DECEMBER 2013


Standvastig zoals het een Schout bij Nacht betaamt:
de uit West China afkomstige Rodgersia sambucifolia!


Ook deze Rodgersia dankt zijn naam aan Schout bij Nacht John Rodgers (1812-1882), die Rodgersia podophylla voor het eerst verzamelde tijdens een expeditie naar Hokkaido in Japan. De 'podophylla' is de enige inheemse soort in Japan en Korea.


Hier aan te klikken: TITELS HEGGENMUSSEN
Hier aan te klikken: TITELS COLUMNS
Hier aan te klikken: TUINKALENDERS
Hier aan te klikken: TUINFOTO'S
Hier aan te klikken: ANDERE TUINEN

APPELTAARTKlaar voor de taart: de Groninger Kroontjes!

In míjn tuin …

... kleurden de Groninger Kroontjes prachtig rood deze herfst. Iedere dag ging ik er even langs met mijn schepnetje om rijpe appels te plukken. Want er gaat niets boven een appeltaart uit eigen tuin! Ze waren klein, dit jaar, en dan heb je niet zomaar een kilo bij elkaar.
Uiteindelijk was mijn tot leiboom gesnoeide appelboom goed voor vijftig appeltjes! Aan de slag! Hoe moet dat ook alweer?! Eerst de overige ingrediënten in huis halen, zoals appeltaartmix, boter, amandelspijs en rozijnen. Voor het slapengaan zette ik de rozijnen onder water, om te wellen.
Voor het deeg heb je een mixer nodig, maar die bleek de volgende dag onvindbaar. Na een half uur zoeken en foeteren besloot ik dan maar de keukenmachine te gebruiken, ook al ben ik daar niet erg bedreven in. Mijn man was intussen geruisloos verdwenen om er elders in huis  het beste van te hopen. Gelukkig had ik de gebruiksaanwijzing van het apparaat nog en het uiteindelijke resultaat kon ermee door. Maar het deeg was wel te plakkerig om uit te rollen. Ik moest het handmatig en nogal dun in de vorm uitdrukken. De volgende keer neem ik twéé pakken mix: genoeg voor een degelijke dikke taart!

929 gram: dat moet genoeg zijn!

Nu eerst een laagje fijnverkruimelde amandelspijs over de bodem - zodat ieder daarvan zijn eerlijk deel krijgt. En dan een kilo appels schillen. Ze hebben veel klokhuis, voor zulke kleine appeltjes, maar dat moet er toch echt uit. Ik ben daar heel pietepeuterig in, want die scherpe schilletjes wil ik niet in mijn taart hebben. Andere mensen eten dat gewoon op, maar ik gruw ervan. Net zoiets als graten in de vis. Brr. Ik kan trouwens geen appel schillen zonder terug te denken aan een medewerkster op het instituut in Leiden, waar ik als negentienjarige werkte. Zij at haar appels met klokhuis en al en verzekerde mij, met een veelbetekenende blik, dat die klokhuisschilletjes “... héél goed zijn voor de hersenen!” Nu weten we dus hoe het komt, dat ik mijn leven lang zo dom die appels sta te ontleden!Een uurtje later schuif ik een taart in de oven die stijf staat van appels en rozijnen en die nog een uur later met de bekende huisverkoopgeur mijn man naar de keuken lokt; de kust is weer veilig!
En ineens (door het gepruts met de schilletjes?) gaat in mijn hersenen een luikje open: die mixer was stuk en is afgevoerd!
Er gaat niets boven appeltaart uit eigen tuin!

Tóch gelukt!
Zó'n mooi stukje taart ...
op het bordje van opa Swaneveld
November 2013 

EEN BOSJE TULPEN

Heggenmussen


'Gemengde tulpen'
Het klinkt wat simpel: ‘een bosje tulpen’, alsof het niet veel voorstelt. Al vroeg in het jaar zie je ze overal; we halen er met bosjes tegelijk het voorjaar mee in huis. Want de tulp is gemeengoed geworden. Zo duur als de eerste tulpen in ons land ooit waren, zo goedkoop zijn ze nu. Geweldig natuurlijk: voor iedereen bereikbaar! Maar ook een beetje jammer, in een wereld waarin de waarde der dingen wordt afgelezen aan de prijs. Misschien moeten we onze tulpen nog eens goed bekijken: om te zien hoe mooi deze voorjaarsbloemen zijn, in al hun verschillende verschijningsvormen en kleuren, om er nóg meer van te genieten!

Tulipa 'Black Parrot'
Al sinds een paar jaar organiseert Bloemen Bureau Holland een campagne om tulpen extra onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument. Duitsland is de grootste afnemer van onze nationale trots: maar liefst 51%, meer dan de helft dus, van onze tulpen werd in 2012 naar Duitsland getransporteerd. Slechts 15% behielden we voor eigen gebruik. Even rekenen hoe erg dat precies is. Op 31 december 2012 telde Duitsland 82 miljoen inwoners. In Nederland waren we op dat moment met 16,8 miljoen potentiële tulpenafnemers. Daarmee heeft Duitsland 4,8 keer zoveel inwoners als Nederland, maar neemt 3,4 keer zoveel tulpen af. Nou, dat valt dus nogal mee.

Tulipa 'Black Parrot' voor de goudbladige jasmijn
Toch vindt de Commissie TPN (Tulpen Promotie Nederland) dat er iets aan gedaan moet worden. Zoals bijvoorbeeld het verlengen van het tulpenseizoen.
Sinds 2012 wordt al in de eerste maand van het nieuwe jaar de Nationale Tulpendag georganiseerd, altijd op de derde zaterdag in januari. In 2014 is dat zaterdag 18 januari. Noteren in de gloednieuwe agenda! De campagne richt zich met name op ‘Cosiness Seekers’, in dit geval vertaald met ‘gezellige gezinnen’. Dat u dat maar vast weet: zet een vrolijke bos tulpen voor het raam en iedereen kan het vanaf de straat al zien: hier woont een gezellig gezin!
Klein puntje nog: in deze groep zijn vrouwen van boven de veertig met maar liefst 62% flink oververtegenwoordigd. Dát weet iedereen dan óók, met die tulpen voor het raam!
Vanaf 2014 moet de tulp definitief het ultieme symbool worden voor het voorjaar. Sneeuwklokjes en ander klein spul zijn leuk voor de tuin, maar in huis vieren we voortaan in januari de lente met een flinke bos tulpen! Misschien ook een goed moment om alvast de helft van de zomertijd in te voeren, zeg maar: een half uurtje lentetijd?! Maar dit terzijde.
In 2012 en 2013 is de Nationale Tulpendag al groots gevierd op de Dam in Amsterdam. Waar anders, met de evergreen ‘Als de lente komt .. dan stuur ik jou .. tulpen uit Amsterdam’! Voor de gelegenheid wordt daar elk jaar op deze Nationale Tulpendag een ‘urban tulpentuin’ aangelegd met wel 200.000 tulpen op een oppervlakte van 2500 m² en natuurlijk in de vorm van een gigantische tulp. Bezoekers mogen gratis hun eigen tulpenboeket plukken. De bollen zitten er trouwens nog aan - een extraatje, waardoor ook de kinderen kunnen zien waar de tulpen vandaan komen.

(Waarschijnlijk!) Tulpen Kaufmanniana 'Concerto'
Wij tuiniers weten dat allang en we weten ook dat november dé tijd is om tulpenbollen in de grond te stoppen. Voor een gezonde groei heeft de tulpenbol koele nachten én een koude winter nodig. Een goede afwatering is voor alle soorten bollen belangrijk en daarvoor moet onze zware klei liefst vermengd worden met zand, compost of bladaarde. Ook tulpen moeten niet te nat staan, maar ze houden wel van onze voedzame klei. Als je ze volgend jaar na de bloei wilt opgraven, dan is een plantgat van driemaal de hoogte van de bol nu voldoende. Dat opgraven gebeurt nadat blad en stengel van de tulp geheel zijn uitgegroeid en afgestorven, ongeveer in juli. Laat de bollen drogen, pel ze en bewaar ze vervolgens op een niet te warme, droge plek. Wil je ze na de bloei in de grond laten, dan is het beter om ze nu meteen goed diep te planten. Na de bloei, volgend voorjaar, mogen ze dan ook wel wat mest hebben om weer op krachten te komen. En graag een zonnige standplaats. Volle schaduw verdragen ze niet en dat is ook logisch als je weet dat de tulp oorspronkelijk uit de omgeving van Iran en Turkije komt. De Latijnse naam voor tulp, ‘tulipa’, is afgeleid van het woord ‘tulipan’, wat ‘tulband’ betekent en verwijst naar de sultans in het Ottomaanse Rijk, ooit een groot gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa, die als statussymbool een tulp in hun tulband droegen.
Een statussymbool zal de tulp nooit meer worden - daarvoor zijn er inmiddels teveel gekweekt. Maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden om dit fraaie bolgewas op waarde te schatten.

Tulipa 'Spring Green'
Tulipa 'Pieter de Leur'Koop een bos tulpen op de Nationale Tulpendag op 18 januari 2014 of werk nú aan je imago van ‘Cosiness Seeker’ en plant een vrolijke mix van tulpenbollen in je tuin, zodat wij Nederlanders in 2014 de boeken ingaan als het állergezelligste land van de hele wereld!

November 2013

NOVEMBER - DECEMBER 2013

TUINKALENDER


Thuja occ. 'Danica'
 Vervang de eenjarigen in potten door winterviolen, maar ook door groenblijvers. Bijvoorbeeld Thuja occidentalis ‘Danica’: een mooi rond bolletje, dat na de winter ook in de tuin geplant kan worden en daar tot 65 cm hoog wordt.

 Blijf potplanten water geven.

 Plant tulpenbollen en dek ze eventueel af met een laag blad of compost: voor als de temperatuur zakt tot -25°C
– je weet maar nooit.
Tulipa pulchella

 Kies eens voor Tulipa pulchella, een verwilderingsbolletje met prachtig karmijnroze bloemen en niet hoger dan 12 tot 15 cm. Geen speciale verzorging nodig!

 Hark afgevallen bladeren van het gazon en loop er daarbij zo min mogelijk overheen; het is nat, de laatste tijd.

 Strooi mest waar in de afgelopen lente de bloembollen
in de grond zijn achtergebleven.
Rosa Bonica

 Rozen aanaarden om de voet tegen vorst te beschermen.

 Controleer de regenton nog een keer, na alle regen die we gehad hebben.

 Neem antivries maatregelen in de vijver.

Broodhuisje
 Bomen en struiken planten kan nog steeds, zolang het niet vriest.

 Voorzie de vogels van schoon water en vogelvoer.
(Zie voor het recept van het broodhuisje: het Heggenmussenartikel 'Betonbijen', 15 november 2010)

Vouw of rol je plastic tasjes thuis strak op, doe er een elastiekje omheen en stop ze in je handtas: voor het transport van al je nieuwe aankopen.

 Het is al vroeg donker: neem de tijd voor een goed (tuin)boek.