vrijdag 7 maart 2014

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
11 APRIL 2014Eindelijk is het dan zover: een nieuw voorjaar en het
weerzien met de oude bekenden die nooit vervelen!


Hier aan te klikken: TITELS HEGGENMUSSEN
Hier aan te klikken: TITELS COLUMNS
Hier aan te klikken: TUINKALENDERS
Hier aan te klikken: TUINFOTO'S
Hier aan te klikken: ANDERE TUINEN

EERSTE COLUMN

Dertien jaar geleden was dit mijn eerste column voor BuurContact. Het precieze aantal woorden voor één kolom moest ik nog uitvinden; er hadden er nog wel honderd bij gekund. Inmiddels zijn we honderdzevenentwintig columns verder, maar deze eerste, die nog niet op mijn weblog was verschenen, is ook na dertien jaar nog actueel. Met de aantekening dat dit jaar mijn oudste zoon het grootste deel van het spuitwerk op zich genomen heeft - waarvoor hartelijk dank!


In míjn tuin … 

... is een nieuwe rubriek op deze pagina waarin ik elke maand mijn eigen tuinbelevenissen kwijt kan. Omdat ik geen helderziende ben en dus niet weet wat deze maand ons dit jaar zal brengen, put ik voor deze verhaaltjes uit mijn aantekeningen van de afgelopen jaren. Aan de beschrijving van weersomstandigheden kunnen dan ook geen rechten worden ontleend!
Maart is de opruim- en schoonmaakmaand met steevast die ene dag waarop ik mijn verstand op nul zet, de blik op oneindig en de hogedrukreiniger tevoorschijn haal. Eerst nog even de gebruiksaanwijzing lezen, want je gebruikt zo’n lawaaiapparaat niet dagelijks. Dan alles aansluiten, laarzen aan en starten maar.

Vóór het spuitwerk ...
Ik begin met de vlonder. Die ziet groen van de algen en is spekglad: je bent daar ’s winters je benen niet zeker! Oei! de straal kerft een bibberlijntje in de eerste plank - even bijstellen. Dat gaat wel lekker snel zo. Voor ik het weet is de hele vlonder schoon en weer begaanbaar.

... en erna!
Dan ook meteen de tegels maar. In tegenstelling tot de vlonderplanken liggen die naadloos. Water en vuil kunnen niet weg en nu wordt het echt een vieze klus. Je spuit de tegels schoon en alles eromheen (inclusief jezelf) onder het zand en de modder. Na een paar uur zijn alle tegels gedaan (op twee na, maar dat zie je pas als alles weer droog is), ben ikzelf gebroken en helpt naspuiten met de tuinslang niet voldoende om alle moddersporen te verwijderen.
Dan zit er niets anders op dan toch ook nog maar even de ramen te zemen. Wat een dag. En wat een voldoening. Dat hoeft het hele jaar niet meer. Bij mij thuis vinden ze dat het sowieso niet hoeft, vooral als ik erover begin dat het toch eigenlijk mannenwerk is (!).
Ik zet mijn laarzen ondersteboven om uit te druipen en ga lekker douchen.

Maart

EEN BOOM OPZETTEN

Heggenmussen


Soms is één boom genoeg, zoals deze in het Oldambt


Op donderdag 20 maart begint de lente, maar het buitenleven is allang van start gegaan. Hommels schommelen weer door de lucht en ook vlinders zijn al vroeg gesignaleerd. In mijn dakgoot is het eerste mussennest al bijna klaar. Het bolgoed bloeit, net als de eerste vaste planten van het seizoen. Struiken lopen ook al uit, maar op het groen van de bomen zullen we nog even moeten wachten. Dat geeft niet - als het maar komt.

Of deze, tussen de weilanden
Want de laatste jaren worden we nogal eens opgeschrikt door boomziekten, zoals de iepziekte. Deze ziekte werd al in 1918 in ons land vastgesteld. Sinds 2000 kampt Nederland met een nieuwe uitbarsting van de iepziekte, die zeer besmettelijk is.
Ter vervanging van de verloren gegane iepen werden essen aangeplant, die op hun beurt ten prooi vielen aan een schadelijke variant van een paddenstoeltje: het essevlieskelkje. Dit nietige paddenstoeltje is verantwoordelijk voor de essentaksterfte, met ingrijpende gevolgen voor het essenbestand.

Langs het Eemskanaal
En nu dient zich alweer een nieuwe boomziekte aan. In de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec is een Acer pseudoplatanus, esdoorn, doodgegaan aan roetschorsziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Cryptostroma corticale, die in alle esdoorns voorkomt en onder bepaalde omstandigheden, een combinatie van hitte en droogte, actief wordt. In Engeland is het verschijnsel al veertig jaar bekend, maar hier is de esdoorn in Stede Broec het eerste slachtoffer. Roetschorsziekte komt dus (nog) niet massaal voor, maar verdient wel aandacht, ook omdat de sporen bij inademing longklachten kunnen veroorzaken, die bij herhaling ernstig kunnen zijn. In mijn tuin staan drie van deze esdoorns, die er nog steeds gezond uitzien. Zodra zich een hittegolf aandient, zal ik als een gewaarschuwd mens klaar staan met gieters water.

In mijn tuin: Acer pseudoplatanus 'Brillantissimum'
Vervolgens werd in januari van dit jaar na onderzoek vastgesteld dat de iep opnieuw bedreigd wordt en wel door de iepenzigzagbladwesp. De larve van deze wesp knaagt zich zigzaggend een weg door het blad van de iep. De voortplantingscyclus, van eitje tot volwassen vrouwtje, duurt slechts één maand. Per jaar kan zich dit minstens vier keer herhalen. Daar komt nog bij dat grotere larven niet meer de moeite nemen om te zigzaggen, maar grote happen uit het blad nemen, tot alleen de nerven overblijven. Dat is een regelrechte bedreiging voor de boom. De iepenzigzagbladwesp, officieel Aproceros leucopoda, is ontdekt in Noordwest-Overijssel. Verder onderzoek volgt en waarnemingen kunnen gemeld worden op www.waarneming.nl of www.natuurbericht.nl,  liefst met foto.
En dan het onverwoestbaar eikenhout, klop klop klop: in de afgelopen jaren zijn in bossen en parken veel oudere zomereiken doodgegaan, waarschijnlijk door droogte en rupsenplagen.

Op landgoed Ekenstein
Maar er is ook goed nieuws: in de buurt van Heerlen, Zuid-Limburg, heeft de Vlinderstichting  iepen aangeplant: om het leefgebied van de iepenpage, die daar nog voorkomt, te versterken. ‘Fladderiepen’ worden ze in het persbericht genoemd. Nu maar hopen dat page en iep elkáár overeind kunnen houden.

Op de Drentse hei
En waarom zouden we niet eens een boom opzetten over een verticale aanvulling in de tuin? Even geen iep, es, Acer pseudoplatanus of zomereik en het hoeft ook niet zo’n hele grote te zijn. Want aan elke boom is plezier te beleven. Daar is zelfs een groot dik boek over geschreven: ‘BOMEN in het voorbijgaan’, met prachtige foto’s van Werry Crone en kostelijke verhalen van Martin Bril die helaas in 2009 overleed, nog vóór het boek uitkwam. Negenentwintig verhalen en anekdotes, waarin de boom centraal staat. Als je nog gedachteloos aan bomen voorbij gaat, zal dat na lezing en bekijken van dit boek zeker veranderen.


Het aanplanten van een boom is wel iets waarover nagedacht moet worden: een boom is een levend wezen en kan je in meerdere opzichten boven het hoofd groeien. Ook gelden wettelijk vastgestelde regels, want een goede buur is nóg beter dan een hoge boom. Plantafstand tot de erfafscheiding: twee meter, tenzij de boom uiteindelijk niet boven de (ondoorzichtige) schutting uit zal komen én tenzij de buren schriftelijk instemmen met minder afstand. Toestemming van vorige buren kan alleen bewezen worden wanneer dat in het Kadaster is beschreven. Staat een boom er al twintig jaar of langer, dan mag hij blijven. Soms geldt een termijn van tien jaar. Maar dan moet bewezen kunnen worden, bijvoorbeeld met een inschrijving in het Kadaster, dat voor de aanplant toestemming is gegeven. Voor openbare bomen gelden weer heel andere regels: die mogen wél tegen de erfgrens aan worden geplant. In bepaalde gevallen kan de gemeente overigens in een verordening vastleggen dat een particuliere boom toch dichterbij de erfgrens mag staan.
Gestutte boom in Amsterdam ;-)
“Tsja,” zou Martin Bril gezegd hebben.


Pruimenboom in de Vlindertuin,
Lewenborg, Groningen
Zet eens een boom op en neem er de tijd voor: in containers geleverd kunnen ze het hele jaar geplant worden. En kijk voor de (bomen)foto’s op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl.

Maart 2014

TUINKALENDER MAART

TUINKALENDER  


 Maak een definitief plan voor de moestuin en ga op zaden uit. Wat te denken van paarse wortels, Purple Haze?! Wel met een oranje ‘hart’.

 Laat op een koele en lichte plek pootaardappelen spruiten. In een eierdoos rollen ze niet van de vensterbank.

 Tijd om de borders op te frissen én je geheugen: wat stond hier ook alweer?!

 De mooiste afvalverwerking van stengels en oud blad vindt plaats in je eigen compostbak. Maar laat nog wat resten tussen de planten liggen: nestmateriaal.

 Breng na het opruimen een laagje compost aan rond de opkomende planten.

 Snoei rozenstruiken boven het tweede of derde  oog van onderen en let daarbij op de stand van het oog: aan de buitenkant van de struik (breed) of de binnenkant (vol)?

 Klimrozen worden nu ook gesnoeid. Knip de zijtakken terug op twee tot drie ogen en verwijder waar nodig de oudste takken.

 Laatbloeiende clematis (ná juli) nu terugknippen tot ongeveer veertig centimeter of de onderste mooie bladknoppen. Komt helemaal goed!

 Bind de gesnoeide klimmers netjes aan.

 Klimop en hagen kunnen, waar nodig, in maart een eerste snoeibeurt krijgen.

 Verticuteer het gazon, al dan niet machinaal. Misschien is beluchting nodig, na zo’n natte winter. Dat kan ook met een riek. En dan is het weer tijd om te maaien.

 Deel pollen sneeuwklokjes om je winterse tuin ermee vol te krijgen.

 Zaai binnen eenjarigen: bijvoorbeeld voor luchtige accenten in je zomerse tuin.

 En op zondag 30 maart staan we een uurtje eerder op om de klok één uur vooruit te zetten: zomertijd!


Maart 2014

TUINFOTO'S FEBRUARI

TUINFOTO’S


3 februari 2014: de duif zit op zijn post en
wacht op de dingen die komen gaan.

20 februari 2014: Iris reticulata
... en een knop in de narcis
23 februari 2014: de eerste vlinder dit jaar:
een gehakkelde aurelia ofwel C-vlinder

24 februari 2014:  'Zwart': Ajuga reptans (zenegroen)
met wit: sneeuwklokjes en krokussen

26 februari 2014: de eerste botanische tulpjes,
Tulipa pulchella

Een sneeuwklokje vleit zich tegen een overwinterd
en verkleurd blad van geranium Philippe Vapelle

De korenbloemen geven het nog niet op ...

Helleborus op haar mooist
Bloeiende maagdenpalm haalde het Journaal ...
en gelukkig ook mijn tuin
Een prachtig veldje krokussen

Daar ligt onder het oude blad het eerste leverbloempje,
Hepatica nobilis

Longkruid, Pulmonaria, op zijn mooist

Nu zijn de sneeuwklokjes het grootst,
straks wint het blad van de engelwortel, Angelica

Hier is nog wel wat op te ruimen ...
en hier maakt dovenetel het te bont.
Een musje helpt met
opruimen!
Alle troepjes verdwijnen linea recta
in de dakgoot!Deze merel neemt zijn intrek in de klimop om de hoek.
Welkom!