vrijdag 9 januari 2015

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
6 FEBRUARI 2015



Maar nu is de tijd nog even aan bevroren schoonheid:
 sedum 'Herbstfreude' houdt dapper stand en herinnert
aan de voorbije zomer waarin dit moois tot bloei kwam.


Hier aanklikken: COLUMNS
Hier aanklikken: HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: TUINKALENDERS
Hier aanklikken: TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN




WARME WINTER



In míjn tuin ... 

... is na weken en dagen van zinloos vuurwerklawaai de rust weergekeerd. Vogels vliegen niet meer in paniek door de tuin en ook ik schrik niet meer van onverwachte harde knallen. De brievenbus kan weer gewoon blijven hangen. En als het eindelijk zover is, zal ik met plezier een gemeentelijke belastingverhoging betalen ten behoeve van een georganiseerd professioneel vuurwerk voor de liefhebbers. Zelf hoef ik er niet bij te zijn, want het nieuwe jaar komt toch wel, ook geruisloos. Nou ja, één tik van de klok, maar dan is het er ook!

Nu ben ik blij met de wetenschap dat het voorjaar niet ver meer is. En: de trend van 2014, het warmste jaar ooit, zou zich wel eens kunnen voortzetten. De diverse weermannen voorzien een ‘normale winter met een zachter verloop’. Maar garanties worden natuurlijk niet gegeven. Schaatsliefhebbers kunnen gelukkig onder alle omstandigheden hun hart ophalen op de drie kilometer lange ijsbaan in Biddinghuizen, in een natuurlijke omgeving. Daar hoef ik mij dus niet schuldig over te voelen. Wie niet zonder sneeuwpop kan, vindt in de traditionele skigebieden nog precies genoeg sneeuw voor een driedelige sneeuwman.


Natuurlijk moeten we ons bezinnen op de opwarming van de aarde, maar een gelijkmatiger klimaat biedt voorlopig ook voordelen. Wat zou het mooi zijn als de tonnen strooizout niet uitgereden hoeven te worden!
Aan de andere kant, in winterse omstandigheden daalt het aantal verkeersdoden: op gladde wegen wordt langzamer gereden en zijn er minder ernstige ongelukken. In de zomer, meer licht en goed berijdbare wegen, stijgt het aantal ernstige verkeersongelukken, synchroon met het opvoeren van de snelheid.
Maar ja: het gaspedaal van je auto heb je in eigen hand. Zo is het ook wel weer. En een opgewarmde winter levert een flinke energiebesparing op.
Voor een echte koudeperiode is er een leuk initiatief ontwikkeld. ‘Warme Truiendag’ op 6 februari blijkt zelfs  al een traditie te zijn; ik had er nog nooit van gehoord. En dat is jammer, want iedereen die er wél van op de hoogte was, zit nu lekker te breien met naalden nummer tien: een speciaal voor deze dag ontworpen warme wintertrui. Dat red ik niet meer. Maar met een bestaande trui kan het natuurlijk ook: per graad lager op de thermostaat bespaar je zes procent energie. Maar waarom er maar één ‘Warme Truiendag’ is - dat is de vraag die ik meeneem naar buiten, op het eerste inspectierondje van 2015 in mijn nog steeds niet bevroren tuin.

Januari 2015

IN GOEDE AARDE

Heggenmussen 



Een heel nieuw jaar ligt voor ons: 2015. Laten we het goed benutten en voor de verandering inspiratie opdoen in China, waar dit een Jaar van het Schaap is, of de Geit, daarin wordt geen onderscheid gemaakt. Beide staan voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. Dat is voor ons ook nog eens bemoedigend, want zowel onze koning, Willem Alexander, als onze premier, Mark Rutte, zijn ooit geboren in een Jaar van het Schaap, of de Geit.

Dag geitje!
Maar 2015 is ook uitgeroepen tot Jaar van de Ruimte, waarin de initiatiefnemers nieuwe perspectieven willen ontwikkelen voor de leefomgeving in ons land. Dat klinkt tamelijk abstract. Misschien kunnen de Verenigde Naties eraan bijdragen, nu zij 2015 hebben uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Licht. In ieder geval is het Centraal Station in Amsterdam heel 2015 eenmaal daags in een nieuw perspectief te zien dankzij het lichtkunstwerk ‘Rainbow’.
Voor de nuchtere mens, die liefst met beide benen op de grond staat, heeft de FAO, de internationale landbouworganisatie, 2015 uitgeroepen tot Jaar van de Bodem. Dáár kunnen we wat mee! De Nederlandse werkgroep van de FAO roept ons op om onze bodem meer bekendheid te geven als ‘maatschappelijk duurzaamheidsthema’. Waarmee in de praktijk wordt bedoeld: zorg goed voor je eigen stukje grond, omdat een gezond stuk grond effect heeft op de natuur, het water en zelfs de lucht. Kijk op www.jaarvandebodem.nl bij ‘agenda’ voor een lange lijst van initiatieven. En zoek het eens tot op de bodem uit, buiten in je eigen tuin.

Echte Groninger klei
Hier in Groningen treffen we vooral klei aan. Echte zeeklei, met die typische blauwe kleur. Heel vruchtbaar ook en daar wordt goed gebruik van gemaakt: bij de helft van de landbouwbedrijven in Noord Groningen is sprake van een akkerbouwbedrijf. Wij tuiniers zijn natuurlijk wel blij met vruchtbare grond, maar zonder landbouwmachines is het zwaar spitten, in de klei. En daarom voorzien we onze huis-, tuin- en keukenlapjes van een laag speciale tuingrond, ook wel ‘zwarte grond’ genoemd. Na verloop van jaren treedt uiteindelijk toch een vermenging op met de onderliggende klei. En dat is niet verkeerd. Gazons, bloemenborders, bomen en struiken gedijen erop.

Laat alles lekker staan:
dat is het beste voor de wintertuin
Maar het kan altijd nog beter. Vaak wordt in de herfst flink opruiming gehouden in de uitgebloeide tuin, waarbij het afgevallen blad zoveel mogelijk wordt afgevoerd. En dat is jammer, want je kunt er de bodemstructuur, en daarmee de doorlaatbaarheid, flink mee verbeteren. Les 1: laat alles lekker staan, in het najaar. De uitgebloeide planten geven beschutting aan beestjes en bescherming en voeding aan het bodemleven. Les 2: vul tekorten aan met organische mest. Koeienmest van de boerderij moet wel een half tot een jaar oud zijn, omdat verse mest teveel ammoniak bevat, waardoor planten kunnen verbranden en geel blad krijgen. Deze mest is niet alleen voedselleverancier voor planten, maar ook een goede bodemverbeteraar. Je kunt de mest op de grond laten liggen en door wormen en micro-organismen laten ‘verwerken’. Dat is het gemakkelijkst. De mest kan ook met strootjes en al ondergespit worden. Zelfs licht inharken kan al voldoende zijn. Aan u de keus. Organische mest wordt op of in de bodem afgebroken tot voor planten opneembare mineralen. Breng deze mest dus op in het najaar, zodat de voeding in het voorjaar beschikbaar is. Bovendien kan winterse vorst helpen bij het breken van de (klei)grond. Met nog een laag compost eroverheen zal de bodemstructuur optimaal verbeteren. Als de verwerking van koeienmest in een dichtbegroeide tuin problemen oplevert, bieden de zakken koemestkorrels uit het tuincentrum uitkomst. Hark de korrels licht in, samen met compost.

Mijn compostvat
Voorbeeld van een composthoop:
in de Vlindertuin in Groningen


















Les 3: compost kan altijd en overal. Wie nog geen compostvat of -hoop heeft, moet er dringend een aanschaffen of maken. Denk eens aan al het tuinafval, de groentenstronkjes, appelschillen, theezakjes en koffieprut, de eierschalen: dat kan allemaal in het compostvat en hoeft niet meer afgevoerd te worden in een grote vrachtwagen van de reinigingsdienst. Een win-win situatie. Gewoon lekker zelf je plantaardig afval verwerken en voor je eigen bodemverbeteraar zorgen. Met deze maatregelen zullen je bloemen- en groentenzaden in 2015 beslist in goede aarde vallen!
Ik wens iedereen een gezond nieuw jaar, van het schaap of de geit, met veel verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit, óók in de tuin!

Januari 2015



TUINKALENDER

TUINKALENDER



 Voor iedereen: een goed en gezond 2015, met ook nu al tuinierplezier!

 De tuin is in rust - zo niet de tuinier.

 Tenzij het vriest: de potplanten buiten water geven.

 Controleer de binnen overwinterende potplanten op droogte.

 Groenblijvers buiten, zoals buxus, hebben in droge winters ook behoefte aan water.

 Strooi eind januari kalk over het gazon: dan kan na zes weken de eerste bemesting volgen.

 Zandzakken voor de deur ter bestrijding van gladheid. Pad en stoep moeten begaanbaar blijven.

 Een opkikkertje deze maand: er zijn al knoppen te zien in Helleborus: de kerstrozen!

 Knip de lelijke bladeren van deze planten alvast weg.

 Het blad van blauwe druifjes is al een paar maanden te zien; dat van de sneeuwklokjes is in aantocht.

 Een pak sneeuw in de tuin is mooi en isoleert, maar haal het weg van takken die zouden kunnen breken.

 Spit de grond in de moestuin als het niet vriest en werk er mest doorheen.

 Bedenk alvast waar straks eenjarigen iets kunnen toevoegen en in welke kleur. Er kan 
binnenkort weer zaad besteld/gekocht worden.

 17 en 18 januari: de nationale vogeltelling. Zie www.tuinvogeltelling.nl.

 Vergroot het succes met veel en gevarieerd vogelvoer in de tuin!

 Zie voor alle tuinartikelen en foto’s: www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl

Januari 2015

TUINFOTO'S DECEMBER


TUINFOTO’S


8 december 2014:
 rosa Albéric Barbier geeft het nog niet op

In de achtertuin blijft het groen

9-12-2014:
gelukkig staan de gieters al ondersteboven

want daar was de eerste nachtvorst

met zilveren randjes voor de buxus

en het blad van de herfstanemonen



Een speldenprikje van de winter

21 december 2014: dag duif

23 december 2014:
de blauwe bes loopt al mooi uit

en het blad van hortensia Quercifolia,
de eikenbladhortensia, is nog groen


26 december 2014:
toch een beetje een witte kerst...

...zo in de mist


Het roodborstje landt bij het vijvertje: dorstig