vrijdag 10 maart 2017

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
14 APRIL 2017


Dood blad uit een beukenhaag, restanten uit het najaar, - die
hark ik voorzichtig uit de tuin. Het oude, lelijk geworden blad
van de mansoren, Asarum europaeum, kan ik nu afknippen,
blaadje voor blaadje. Voorzichtig, óm de paarse krokussen
 heen, want in deze tijd van het jaar telt nog elke bloem die
zich in de maartse buitenlucht waagt!


Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

MAART!

In míjn tuin ...

… heeft een kort maar hevig stormpje in de laatste week van februari korte metten gemaakt met een aantal boomtakken, die kennelijk hun beste tijd gehad hadden. Terwijl er even verderop al blauwe lucht te zien was, stortte zich een ware hoosbui naar beneden en kwam het water in de gootsteenafvoer brabbelend omhoog. Zeker dertig jaar geleden werd het al voorspeld: de buien zouden heftiger worden. Het is zover.

... onder de vlonder ...
De hevige neerslag was van korte duur; een stormachtige wind verjoeg de wolken en daar schitterde de zon alweer in de duizenden achtergebleven druppels. Over het pad in de achtertuin liep het water al snel weg - maar onder de vlonder is dat een ander verhaal. Daar hebben we een heus waterbassin met desastreuse gevolgen voor de omringende beplanting. Die ochtend hadden we het er toevallig nog over: daar moet iets aan gedaan worden! Geen zandzakken voor de deur, maar grind in de grond. Planken losschroeven, met de grondboor zo diep mogelijke gaten boren, daar waterdoorlatend kunststofdoek in laten zakken en vullen met grind. We hebben het er al vaker over gehad, maar tot nu toe de klus voor ons uitgeschoven. En dat lost het probleem niet op.

Voorheen vijver, nu moestuintje
Al peinzend keek ik uit op mijn doorweekte moestuintje, aangelegd op de plek waar ooit de goudvissen zwommen. Bij de komst van ons eerste kleinkind is het vijvertje gedempt. Inmiddels hebben we vier kleinkinderen, waarvan er al drie over zwemdiploma’s beschikken. De jongste is nu drie en dus ook bijna aan zwemles toe. Ik zou bij wijze van spreken al kunnen gaan graven, in de moestuin, om daar opnieuw een vijvertje aan te leggen. En dan onder de bestrating door een verbinding maken met het bad onder de vlonder, zodat de wet van de communicerende vaten zijn werk kan doen en we overtollig water gemakkelijk uit de vijver kunnen putsen. Ik keek nog eens peinzend naar het natte moestuintje en het aansluitend strak gelegde tegelpad. Neuh, toch niet zo’n goed plan.

Gezelschap bij het 'spitwerk': een roodborst
Ondertussen bleef de wind doorrazen; de merel in de achtertuin maakte het niets uit. Hij spitte blaadjes om, op zoek naar eten. Als ik in de tuin werk volgt hij me op de voet, net als het roodborstje: op zoek naar wormen. Dat heeft hij slim van de roodborst afgekeken. Maar nu was het ‘gefundenes Fressen’; de wormen kwamen vanzelf ‘bovendrijven’.
En ik hoefde ook nog niks te spitten, die laatste week van februari. Ik hoefde alleen maar te wachten: op maart in de tuin.

Maart 2017


POELIMONARIA, POELIFINARIO, ehh … PULMONARIA!

Heggenmussen

In mijn tuin geen Poelifinario
maar een Oranjetip!
Het is wat, met al die Latijnse namen in de flora en fauna. En als cabaretiers van het kaliber Toon Hermans zich ermee gaan bemoeien kan zo’n naam zomaar een eigen leven gaan leiden. In 1980 bedacht hij, als zelfbenoemd ornitholoog, de Poelifinario, een tropische vogelsoort. Roep: “Krroet!”
Gelukkig is er ook nog het in 1753 verschenen werk van arts en hortulanus Carl Linnaeus, ‘Species plantarum’, met daarin beschrijvingen van de tot dan bekende geslachtsnamen van planten én een soortaanduiding. In totaal zo’n zesduizend beschrijvingen, geheel in het Latijn. 

Tot op de dag van vandaag maken we daar wereldwijd gebruik van. Maar ook de van oudsher in de volksmond gebruikte benamingen zijn bewaard gebleven en die waren vooral gebaseerd op uiterlijke kenmerken. Zo deed het gevlekte blad van Pulmonaria kennelijk aan longen denken en dus kreeg deze plant oorspronkelijk de naam ‘longkruid’. In de latere Latijnse benaming werd dit overgenomen; in het Latijn staat ‘pulmo’ voor ‘long’. Een geneeskrachtige werking op de longen is niet bewezen en wat dan overblijft is een aardige plant die al vroeg in het voorjaar bloeit, in maart en april. Het blad blijft de hele zomer, herfst en zelfs de hele winter, decoratief.
'Hardrock' Pulmonaria!
Pulmonaria geeft de voorkeur aan een beschaduwde vochtige standplaats, zeg maar de moeilijke hoekjes in de tuin, en daar kleurt het blad ook het mooist, met heldere witte vlekken. In zonniger gedeelten overleven ze ook, hoewel ze daar wel gevoeliger zijn voor meeldauw. Maar lelijk blad kan natuurlijk te allen tijde worden afgeknipt - er groeit vanzelf weer fris nieuw blad. Even in het langslopen blad wegplukken is lastig: de dunne maar taaie nerf moet geknipt worden.
Pulmonaria is dus een typische schaduwplant en op een zonnige standplaats moet je daarom rekening houden met zijn gevoeligheid voor meeldauw. (Maar bij mij floreert een exemplaar zelfs tussen voegen op het terras, in de zon!)

'Gewone' Pulmonaria, in diverse bloeistadia
Liefhebbers van deze vroege bloeier kunnen ook nog kiezen uit meerdere soorten. Pulmonaria officinalis is de meest geziene soort met blauwe bloemen, die geleidelijk verkleuren naar roze. Zo heb je tweekleurige planten, wat in een groepje een leuk effect geeft. Er is ook nog een variant op deze soort: P. officinalis Sissinghurst White, met in de naam een verwijzing naar de witbloeiende tuin van Vita Sackville West in Sissinghurst. Deze soort bloeit in maart en april met grote witte bloemen. Een aanrader! Mooi in combinatie met P. angustifolia ‘Munstead Blue’: donkere lilablauwe bloemen boven blauwgroen blad. In dit geval dus zonder de kenmerkende witte vlekken. Er is ook een ‘gewone’ P. angustifolia die uitloopt met rode bloemen welke later alsnog naar violetblauw verkleuren. Wil je echt rood dan is P. rubra de beste keus. Voor een mooie overgang valt de keuze op P. saccharata met donker lila tot rode bloemen. Een variant hierop is P. saccharata ‘Mrs. Moon’ met lilarood tot blauwe bloemen. Geen roodtinten in de tuin? Kies dan voor P. saccharata ‘Pink Dawn’: donker lilakleurig. En dan eindigen we weer met een mooie blauwbloeiende variant: P. longifolia.


Al deze varianten worden 25 tot 30 cm hoog. En het hoeft niet, maar na de bloei mag met de bloemstengels ook het blad worden afgeknipt, zodat er nieuw blad groeit voor de rest van het jaar, tot het nieuwe bloeiseizoen voor Pulmonaria’s in het volgende voorjaar!

Maart 2017

TUINKALENDER MAART 2017

TUINKALENDER



 Het is nu tijd om het opruimwerk in de tuin serieus ter hand te nemen.

 Maar laat zo hier en daar nog wat liggen: nestmateriaal voor de vogels.

 Te groot geworden plantengroepen kun je (uit)delen; de oudste stukken mogen naar de composthoop.


 Clematis die ná juli in bloei komt wordt nu terug geknipt tot op de onderste twee knoppen.

 Controleer de compostvoorraad en breng een laag rijpe compost aan rond de planten.


 Waar nodig kun je hagen ‘terugzetten’, voor een verjongingskuur.

 Na de winter heeft het gazon behoefte aan lucht ofwel een ‘verticuteerbeurt’. Beluchten kan machinaal, maar ook met een riek. Als de grond nog te nat is moet je het verticuteren nog even uitstellen.

 Sneeuwklokjes zaaien zich spontaan uit, maar als je de verspreiding zelf wilt regelen is het nu  tijd om de pollen te delen en uit te planten.

 Bij alle werkzaamheden is er behalve de blijde herkenning van je planten ook de hernieuwde kennismaking met het slakkenvolk: ze zijn er nog! Consequent afvoeren!

 Eind maart kunnen pluim- en ‘boeren’hortensia’s en hortensia ‘Annabelle’ gesnoeid worden - maar het hóeft niet.

 Vlinderstruiken, Buddleja, bloeien op de nieuwe scheuten: nu snoeien. Dat kan wel tot op 30 cm.

 Tuinbladen maken melding van nieuwe trends - daar zijn ze voor. Maar er is niets mis met het volgen van je eigen trend: voor jou de beste!

 Tot slot: binnen opgeslagen tuinmeubels mogen terug naar het terras!

 Want op zondag 26 maart gaat de ZOMERTIJD in! Weet je het nog: we zetten de klok één uur vóóruit.

Maart 2017

TUINFOTO'S FEBRUARI 2017

TUINFOTO’S


De grond is doorweekt, maar daar trekken de phloxen
 'Windspiel', ooit gekocht bij wijlen Henk Gerritsen, zich
niets van aan. Hij noemde ze ook wel 'fietsenrek':
 windbestendig!

Het blad van de sneeuwklokjes, die op dit plekje niet
gebloeid hebben, gaat verdwijnen onder dat van het
akeleitje: voorjaar in aantocht!

Helleborus, nieskruid, doet je je eigen genies vergeten ...

Geen herfsttijloos meer in de tuin, maar echte krokussen!

Sneeuwklokjes, onmisbare 'evergreens'

Het vingerhoedskruid is in mijn achtertuin een vaste plant
 geworden; hoera!

Ook na het wegknippen van het oude blad ziet longkruid,
Pulmonaria, er nog wat rommelig uit. Maar leve de bloemetjes!

Het waterpeil onder onze vlonder ...

... baart ons al tijden grote zorgen. Over twee maanden
heeft de hovenier tijd om ons en de planten rondom
 de vlonder van dit probleem te verlossen.
 We kunnen niet wachten ...