vrijdag 9 juni 2017

NIEUWE ARTIKELEN


NIEUWE ARTIKELEN VERSCHIJNEN OP
14 JULI 2017



Wat was het warm, in de afgelopen meimaand,
bijna mediterraan! Maar dat houdt geen stand 
natuurlijk, anders kloppen de gemiddelden niet 
meer. En behalve dat het saai zou worden (niets 
meer te klagen over het weer), is het voor onze
 tuinen zeer welkom. Wat staat en hangt alles er 
mooi bij nu! Laten we er vooral van genieten!


Hier aanklikken: ALLE COLUMNS
Hier aanklikken: ALLE HEGGENMUSSEN 
Hier aanklikken: ALLE TUINKALENDERS
Hier aanklikken: ALLE TUINFOTO'S
Hier aanklikken: ANDERE TUINEN

BUITENLEZEN


 In míjn tuin ...

… heeft zich weer, zoals elk voorjaar, een adembenemende explosie van bloeiende planten voorgedaan. Daar word ik heel gelukkig van: de hernieuwde kennismaking met alle oude bekenden. “Och ja, jij … en jij, en jij óók al!” Helaas kwam ik niet veel verder dan dat ge-‘jij’ want mijn geheugen blijkt mij ook op dit gebied in de steek te laten. Maar dat is een kwestie van even opzoeken op het volgekrabbelde tuinplattegrondje. Met wel veel namen van reeds lang verdwenen exemplaren zie ik. En niet helemaal bijgewerkt waar het om nieuwe aanwinsten gaat. Ach, het maakt niet uit: mijn planten bloeien de pan uit, het gonst van de bijtjes en de vogels spetteren rond in hun badjes, die ik braaf van vers water voorzie.

Twee jonge koolmezen in onze jonge krentenboom
Lok vogels met
een bad!
Want dat is belangrijk: vogels in je tuin. Ze brengen leven in de brouwerij, met hun gefluit en getsjilp tussen al die zwijgende planten, hun gespetter en getetter en daarbij ook nog hun slakkenmenu. In de loop der jaren zijn we nader tot elkaar gekomen, de vogels en ik. Ze weten dat ik met mijn geschep en gehark ook wormen activeer: letterlijk ‘gefundenes Fressen’, waar ze op een metertje afstand op wachten.
Voor meer begrip van en inzicht in het rijk der vogelen hadden wij al wat vogelliteratuur in de kast staan, maar sinds een paar weken zijn we pas echt goed gedocumenteerd. In de NRC verscheen een artikel over het bijzondere naslagwerk: ‘Alle vogels’ van Koos van Zomeren. In dit boek zijn alle verhalen en waarnemingen bijeengebracht die Van Zomeren sinds 1977 optekende voor Nieuwe Revu en NRC. Een lijvig boekwerk met mooie penseeltekeningen van Erik van Ommen: om zuinig op te zijn. Op al je boeken moet je zuinig zijn, maar op dit boek net iets meer. Je moet er ook goed voor gaan zitten, qua gewicht, en er qua aantal pagina’s (884!) flink de tijd voor nemen. Verder is ‘Alle vogels’ uitgerust met twee kleurige lintjes, een blauwe en een gele, zodat je het met twee personen kunt lezen: jij geel en hij/zij blauw.
Voor buiten, want goed hanteerbaar, is Hay Wijnhovens ‘De merel’ een aanrader. Wijnhoven houdt al sinds jaren dagboeken bij over de merels die zijn tuin bezoeken. In dat opzicht doet het boek denken aan ‘Het vogelhuis’, waarin Eva Meijer het kluizenaars-achtige leven beschrijft van Len Howard (1894-1973) die onderzoek deed naar vogels rond haar huis op het Engelse platteland.
Ofwel: breng met een boek mooie uren in je tuin, eh, … zoek!

Juni 2017

GEUR VOOR DAG EN NACHT

Heggenmussen

Juni: de mooiste maand van het jaar - als het weer een beetje meezit. Misschien is de rol voor ‘mooiste maand’ in de toekomst wel weggelegd voor de meimaand: die was onovertroffen dit jaar. Hoe dan ook, in juni is er veel te beleven in de tuin. Er is veel te zien én te ruiken. Sommige planten verspreiden zelf hun geur, van andere planten moet je de geur 'activeren'. Bijvoorbeeld door het blad tussen je vingers te wrijven. Het tijdstip is ook belangrijk. Ze geuren niet allemaal tegelijk en ook niet de hele dag. En zéker niet alleen om ons een plezier te doen. Met de geur worden insecten gelokt, die van bloem tot bloem vliegen en zo de bestuiving tot stand brengen, die noodzakelijk is voor de voortplanting van gewassen. 
Bijen- en andere insecten lok-kastje
Veel planten geuren in de ochtend op hun best, als het buiten nog koel is. Daar horen rozen ook bij. Je kunt er de hele dag je neus in steken en 'lekker!' roepen, maar in de vroege ochtend geuren ze het sterkst.
We maken een lijst van wie wanneer geurt.

Dagbloeiers!
Van mei tot augustus is lavendel (Lavandula stoechas) een eersteklas geurbrenger. Er zijn meerdere soorten, meestal paars, maar ook in roze en wit. Ze staan graag vol in de zon en willen in maart gesnoeid worden; niet in het oude hout knippen! In augustus alleen de uitgebloeide bloemen, met steel, verwijderen. Lavendel is ook geschikt voor lage haagjes, bijvoorbeeld in de moestuin. Dan ben je zéker verzekerd van bestuivers voor de moestuinplanten.
Lavendel is goed te combineren met rozen. Rosa ‘Zéphirine Drouhin’ kun je kweken als struik, met een hoogte van tweeënhalve meter, maar is ook geschikt als klimplant en haalt dan een hoogte van vier meter. De roze bloemen verspreiden een zoete geur en trekken daarmee ook overdag bestuivers aan.
Voor een optimaal resultaat kun je het best oranje en gele rozen aanplanten. Mocht dat echt niet passen in je kleurenschema dan kan er uitgeweken worden naar andere aantrekkelijke geurplanten. In de maanden april en mei bloeit de ‘gewone’ sering, Syringa vulgaris, in wit, blauw of paars. Syringa meyeri ‘Palibin’, een meter hoog, bloeit in juni en juli. Voor een zomer lang seringengeur moet je bij de twee meter hoge Syringa microphylla ‘Superba’ zijn: die bloeit van mei tot oktober. Dáár kun je bij de insecten mee aankomen!

Rode bessen van de kamperfoelie

Kamperfoelie, Lonicera, bloeit desnoods in de schaduw, maar halfschaduw heeft de voorkeur. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. Als je ze hun gang laat gaan wordt het wel een warboel. Snoeien in maart is aan te bevelen. Bloeit in juni en juli.

Oenothera, teunisbloem
Nacht- dan wel laatbloeiers!
De tabaksplant, Nicotiana, verspreidt 's avonds haar geur: voor de nachtvlinders. De avondkoekoeksbloem, Silene latifolia, wordt zelfs uitsluitend bestoven door nachtvlinders.
Van de teunisbloem, Oenothera, noteerde ik bij een foto: ‘De laatste bloemen in de teunisbloem, waar we deze zomer om elf uur ’s avonds één voor één de bloemen zagen opengaan. En dan die geur!’ De teunisbloem bloeit van juni tot oktober, speciaal voor nachtvlinders. En elke dag met verse bloemen! Jasmijn, Jasminum, heeft een bijnaam: koningin van de nacht. Een en al geur! Bijzonder sterk geurt damastbloem, Hesperis matronalis. Niet alleen ’s nachts trouwens, óók overdag.
Iedereen een geurige zomer gewenst: dag én nacht!

Juni 2017

TUINKALENDER JUNI

TUINKALENDER


Knalrode papavers: ook mooi!
 Zaai nú bijenvoer: Phacelia tanacetifolia. Eenjarige groenbemester, paarsblauw, snelgroeiend, onkruid-onderdrukkend, vlinderplant én gemakkelijk! Nou ja zeg.

 Geef potplanten dagelijks water, met eenmaal per week vloeibare mest.

 Planten in de volle grond kunnen wel even zonder; breng ze niet op andere ideeën met dagelijkse gietbeurten.
Op een mooie voorjaarsdag ...

 Wél dagelijks op slakkenjacht! Onder gebladerte kun je complete nestjes slakken aantreffen: veel vliegen in één klap.


 Zaai wortelen, radijs, bieten, courgette, broccoli, rucola, witlof, spitskool of spruitjes: kan nog net allemaal!



Mme. Alfred Carrière moet qua
blad nog even bijkomen
 Of ga eens langs bij landgoed Ewsum in Middelstum: daar verkopen ze kant-en-klare groenteplantjes. En je ziet er prachtige voorbeeld(moes)tuinen!


 Geen rozen in je tuin? Dan wordt het hoog tijd: plant een geurende roos, zoals bijvoorbeeld ‘Duftwolke’, ‘Fragrant Delight’ of een geurende klimroos: ‘Zéphirine Drouhin’, ‘Maigold’.

Vogelbad in het groen
 Na 21 juni, de langste dag, is het echt tijd om de hagen te snoeien.


 Verwijder op een regelmatig rondje door de tuin alle uitgebloeide bloemen - zéker als je geen zaailingen wilt.


 Zorg voor een fijne zitplek in de schaduw waar je onverbrand van je tuin kunt genieten.

 Vogelbadjes zouden verplicht moeten zijn: voor het plezier van de vogels en dat van jezelf, als een troepje mussen er een frisse duik komt nemen, of die ene merel.


Juni 2017

TUINFOTO'S MEI 2017

TUINFOTO’S


Ra ra, wie ben jij? Zoeken we nog op ...
Gevonden: Tanyptera atrata, Houtlangpootmug!

Twee jonge koolmezen, zich nog niet bewust
van de krenten in ons jonge krentenboompje

Hoe zal deze fraaie rups eindigen:
in een vogelbekje of als een mooie
vlinder?!

Alliums, altijd mooi, decennia-lang

Geranium Philippe Vapelle: elk jaar ietsje meer

Nectaroscordum, Bulgaarse ui, barst uit zijn velletje

Papaver orientale, práchtig!



Mijn ooit zelfgegoten cementen
vogeldrinkschaal, omlijst door
een buxushaagje

In dit minivijvertje huizen twee kikkertjes en ook
nog een stuk of wat salamandertjes

Hoofdkleur groen, 'bij'kleuren vooral paars en roze

Doorkijkje tussen de Acers platanus brillantissimum