Zomer in mijn tuin |
De volgende BuurContact verschijnt op 14 september - dat is een hele zomer ver weg, met in de tuin veel te beleven, te genieten en te doen. Over genieten gesproken: we willen toch eigenlijk wel graag weten wat voor weer het wordt. De Enkhuizer Almanak staat goed aangeschreven, dus ik heb even stiekem gekeken! Als het allemaal klopt brengt de eerste helft van juli ‘fraai zomerweer’ met in de tweede week kans op onweer. Maar dat hoort ook zo, bij mooi weer. De tweede helft van juli is aanvankelijk onbestendig (na die onweersbuien natuurlijk, dat klopt ook) en de laatste week blijft het regenachtig maar zacht. Augustus begint met veranderlijk weer, dat vanaf 9 augustus opklaart en naar 15 augustus toe warmer wordt, om tot het eind van de maand mooi te blijven. Zelfs de eerste week van september biedt nog ‘helder zomerweer’, maar tegen de tijd dat de volgende krant uitkomt is het veranderlijk en koeler. Het zij zo, in september.
Alles bij elkaar groeizaam weer en voor de tuinier betekent dat werk aan de winkel.Dankzij de Enkhuizer Almanak kunnen we dat nu plannen, zodat we in de weken met fraai zomerweer alleen maar hoeven te kijken naar al dat moois.
Laten we om te beginnen de plantensteunen nog eens controleren en de klimplanten nalopen op losse onderdelen. Er is niets zo vervelend als te moeten toekijken hoe in een regenbui je planten heen en weer zwiepen, tot knakkens toe. Natte planten overeind sjorren en opnieuw vastbinden is zo mogelijk nog vervelender en het resultaat is uiteindelijk toch een slordige en verlepte bos. Dat gaan we nú voorkomen! Gebruik donkergroen tomatentouw in plaats van felgroen gekleurd plastic binddraad. Tomatentouw valt niet op en verteert op den duur. Het kan dus zó met de afgestorven planten mee de compostbak in. En, eh, het touw valt nóg minder op als je de losse eindjes even afknipt - voor de fanatici onder ons.
Maar het donkergroen geplastificeerde Peacocksysteem werkt ook heel prettig en is duurzaam; ik gebruik het al jaren.
Alchemilla, vrouwenmantel, hier nog mooi met glazen pareltjes: guttatie |
Cleome, straks tussen het fraai getekende blad van geranium phaeum Samobor |
Getopte phlox, het onderste blad gehalveerd, langs de rand in een potje en, vooruit, ook nog eentje in het midden. |
Loop regelmatig een vaste route door de tuin, met een klein mandje en een snoeischaar, om uitgebloeide bloemen weg te knippen. Niet alleen van de vaste planten, maar ook van de eenjarigen. Zo kan de plant geen zaad zetten, zoals dat heet, en zal blijven doorbloeien. Uiteraard geldt dit ook voor rozen.
... maar nog lang niet voor deze! |
Potplanten hebben elke dag water nodig, weer of geen weer, met eens per week vloeibare mest. Tenzij je langwerkende mestkorrels gebruikt natuurlijk. Bij grote droogte liever een keer lang sproeien dan elke dag een beetje. ’s Ochtends, ’s avonds of in de zon, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Pas aangeplante bomen en struiken mogen in geen geval uitdrogen en ook voor bomen en struiken die er al lang staan, is een flinke watergift bij zomerse hitte geen overbodige luxe. Water uit de regenton is in alle opzichten het beste. Heb je genoeg ruimte, dan kun je meerdere regentonnen met elkaar verbinden, voor een nog grotere watervoorraad. En heb je helemaal geen ruimte, dan is zelfs een emmer regenwater al meegenomen: lekker zacht en op de goede temperatuur én gratis.
Jammer, dit loopt er allemaal naast ... |
Op regenachtige dagen is er altijd nog www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl, met heel veel tuinartikelen. En gelukkig hebben we daar ook de foto’s nog!
Een fijne zomer en nu maar hopen dat het klopt: de Enkhuizer Almanak!
september |
juli |
Eind juni 2012
1 opmerking:
Fijne vakantie!! ;)
Een reactie posten