vrijdag 29 juni 2012

EK: Een Koude kermis

In míjn tuin …

... houd ik vast aan een zelf uitgedachte opstelling van de beplanting. Gelegenheidsspelers, maar stevig geworteld. In het middenveld domineert de veldesdoorn, met op de flanken een snelle berk op links en een gedrongen maar solide taxus op rechts. Geen doorkomen aan.

Frivool, met een draai ...
Voor de uitbraak, middenvoor, beschik ik over een frivool geknipte taxus, spiraalvormig geschoren en honderd procent wendbaar. Spits! Achterin was de verdediging aanvankelijk in handen van brandnetels. Toen daar gaten vielen, heb ik ze gewisseld voor de stekelige roos, die zich zo gretig aanbood.

De alliums behouden overzicht

Publiekslieveling papaver
Vanaf de tuinbank heb ik goed zicht op het spelverloop. In de eerste helft van het groeiseizoen munten vooral de alliums uit in bolbezit; ook na de eerste fase behouden ze overzicht - eersteklas spelverdelers. Aanvoerder en publiekslieveling papaver raakt geblesseerd bij het geven van een voorzet. Hij wordt buiten de lijn verzorgd en keert nog even terug in het veld, maar moet dan toch opgeven. Zijn plaats wordt ingenomen door de nog jonge doch veelbelovende zomeraster, die met een pass op links, gevolgd door een directe aanval, een 1-0 voorsprong neemt op de herfstasters! Fraai positiespel!

Er wordt gezwaaid en gelachen: buurtjes kijken naar het samenspel in de tuin en zien zichzelf levensgroot spiegelen in het raam van de woonkamer.

Geranium phaeum Samobor
geranium Patricia
gaat de strijd aan met

Dan ontstaat een hachelijke situatie tijdens het duel tussen geranium Patricia en tegenstander geranium phaeum Samobor, waarbij Samobor het onderspit delft. Patricia krijgt een geel blad, maar Samobor kan doorspelen en scoort de gelijkmaker: een enorme deceptie voor de ploeg van geranium Patricia! Even later wordt Samobor alsnog gewisseld voor seizoensbloeier Cleome, liefkozend ‘kattensnor’ genoemd. Zal Cleome de wedstrijd in zijn voordeel beslissen?

Cleome vervangt geranium phaeum Samobor
Bij gebrek aan een assistent noteer ik zelf de dieptepunten.
In de rust neem ik dat hele verhaal nog eens met de ploeg door: hoe we ervoor staan en wat daaraan te doen. Ofwel: hoe komen we tot volle bloei in de tweede helft van het groeiseizoen?

Aanvankelijk lijkt een wolkbreuk ons in de kaart te spelen, maar daarna moet ik toch een groot verval constateren. Er kan niet meer gewisseld worden en met stokken en touwtjes probeer ik de samenhang in de ploeg terug te krijgen. Maar de tegenstander is sterker; genadeloos breekt de zon door en de uitputting slaat toe. Passes komen niet meer aan, mijn planten zijn het spoor bijster: eindstand 2-1.


De bal, van cement, ligt naast de paal van de pergola. Een mooi object in mijn speelveld, mijn tuin.

Juni 2012

2 opmerkingen:

Anne-Marie en Manoj zei

Erg leuk geschreven en 'gevonden'!

Anoniem zei

heb van de wedstrijd genoten!