vrijdag 6 april 2012

16 MAART 2012

 Foto: M

In míjn tuin …... kwam op 16 maart de forsythia in bloei. Met welgeteld één vrolijk geel bloemetje! Onmiddellijk begreep ik de symboliek: vandaag zou het gaan gebeuren! Vandaag zou ons derde kleinkind geboren worden! Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik wel enige voorkennis had. Onze dochter meldde die dag al bijtijds dat de bevalling was begonnen. Misschien hoopte ze dat wij nog dezelfde dag zouden kunnen afreizen naar Amsterdam, om het nieuwe kindje te bewonderen. We keken er al zo lang naar uit, allemaal.

Het was nog volop zomer, toen we ons kleindochtertje, klein moppie van net één jaar, ineens zagen rondkruipen met een kleurige button op haar truitje: 'Grote Zus', stond erop! Dat kon maar één ding betekenen! De gedachte eraan ontroert me nog steeds - sommige oma’s worden soms een beetje ontoerekeningsvatbaar; láát ze maar even.

Grote Zus!
Als in het voorjaar de tuin ontwaakt en alles langzaam groen kleurt, als het longkruid blauwe vlekken tovert, de bloemen van het nieskruid wiegen in de wind en de bollen elkaar in kleur en bloei de loef afsteken - dan voel ik ook een grote blijdschap, omdat het leven daar buiten opnieuw begint. Maar dat is toch niet te vergelijken met de geboorte van een kleinkind: zo’n heel klein wezentje, waarvan je alleen maar weet dat er op heel de wereld geen ander is als dit kind, een uniek persoontje. En als opa en oma mag je het volgen, van dichtbij of iets verder weg, op de ontdekkingstocht door het leven. Volgen en, net als vroeger je eigen kinderen, geleidelijk loslaten en hopen dat het goed gaat.
Met dat soort overpeinzingen bracht ik de dag door. De telefoon binnen handbereik en de cadeautjes reisklaar in de tas. Niets komt er uit je handen zo’n dag; hoe zei ik dat ook alweer? Loslaten en hopen dat het goed gaat.

Foto: A-M
Kaja, in de familiewieg!

Om half negen ’s avonds gaat de telefoon: mijn dochter vertelt dat Kaja is geboren, een mooi klein meisje en alles is goed en dan geeft oma de telefoon maar aan opa, want ze is alweer een beetje ontoerekeningsvatbaar!

Lekker ...
Foto: M
... chocola met muisjes!


Morgen gaan we kleine Kaja bewonderen, haar ‘grote zus’ knuffelen en haar mama en papa heel erg feliciteren met twee prachtige dochters! En natuurlijk bijpraten met de andere opa en oma, die ook zo blij zijn.

Foto: M
Kleine Zus!
Nu is het donker buiten, maar ik weet dat de forsythia bloeit, met nog steeds één vrolijk geel bloemetje. Het is een prachtig voorjaar, ook in de tuin.

April 2012