vrijdag 10 november 2017

INSECT CHECKT UIT

Heggenmussen 


Vroeger, toen alles beter was, kon ik ’s zomers nooit gaan slapen zonder maatregelen tegen het muggengepeupel. Mijn zus en ik deelden weliswaar de slaapkamer, maar niet het muggenleed. Dat was aan mij voorbehouden. “Je hebt zoet bloed,” zei mijn moeder. Ik was ook best een zoet kind, dus dat kon wel kloppen. Vervolgens drenkte ze rollen verband in een bakje azijn en verbond daar mijn blote lichaamsdelen mee. Welterusten!

Maar met zoet bloed heeft het niets te maken; de prikkende vrouwtjesmuggen komen af op lichaamsgeur. Om bovenmatige jeuk van muggenbulten te voorkomen zijn er veel middeltjes in de handel, maar het beste is een hor voor het open raam. De afgelopen zomer ben ik welgeteld één keer gestoken. En dat terwijl de hor (vergeten) op zolder stond!

Onlangs berichtte de krant over het EU expertcomité voor plant, dier, voeding en veevoer: Nederland en Spanje stemden vóór een verlenging van vier à vijf jaar voor de toelating van het gif RoundUp (neonicotinoïden) in de landbouw en daarmee vóór de teloorgang van ons insectenbestand. Heb ik daarom deze zomer vrijwel geen mug gezien?

Afbeeldingsresultaat voor no farmers no foodParticulieren mogen sinds 30 september 2013 voor bijen schadelijke middelen als RoundUp niet meer gebruiken. Voor ‘groenprofessionals’ geldt in ons land sinds april vorig jaar een verbod op gewasbeschermingsmiddelen voor verhardingen en per 1 november dit jaar ook  voor niet-verhardingen. Boeren (No farmers, no food) moeten er met een aangepast gebruik voor zorgen dat bijen niet meer in aanraking komen met neonicotinoïden.
Want insecten, de grootste groep dieren, zijn van levensbelang: als bestuiver van onze voedselgewassen én als voedsel voor andere dieren die ons leven fluitend en kwakend veraangenamen. In bijna dertig jaar tijd is driekwart van het insectenbestand verdwenen en dat baart zorgen.

De latijnse benaming ‘insect’ betekent ‘ingesneden’. Het beestje wordt opgedeeld in kop, borststuk en achterlijf, drie delen die nauwelijks met elkaar verbonden lijken. Maar zoals overal zijn er ook hier uitzonderingen op de regel. Geen driedelig pak voor het lieveheersbeestje!


Onversneden lieveheersbeestjes!
Insecten zijn qua formaat klein tot zelfs nietig, maar groot in getal. Je hebt er last van als je gestoken wordt en ze kunnen ziekten overbrengen. Maar ze zijn ook de bestuivers van onze voedselgewassen en in toenemende mate zélf voedsel voor de mens. Maar liefst 1400 soorten insecten zijn eetbaar: een bron van eiwitten. Willen we daarop overstappen, brrr, dan zal er flink geïmporteerd moeten worden, want in Europa is slechts 2% van de hier voorkomende insecten eetbaar. Het zal hier dus niet gauw, zoals elders, onderdeel worden van de militaire training onder het kopje ‘overlevingskansen’. Wij eten liever honing en natuurlijk al het plantaardig voedsel dat met dank aan bestuivende insecten beschikbaar is. Positief bericht: uit de Monitor Duurzaam Voedsel blijkt dat de consument in 2016 liefst 26% meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel heeft gekocht. Duurzaam eten wordt een trend.


Huismoeder gevangen in de BugAway:
 nu alleen nog even naar buiten brengen!
En thuis zuinig zijn op insecten hoort daar ook bij. Bestel via internet de spinnen- en andere beestjesvanger ‘BugAway’ om insecten levend naar buiten te brengen, ofwel: insecten úit te checken!

November 2017

2 opmerkingen:

Tabitha zei

Wat is er mis met een glas en een stukje dun karton om insecten veilig buiten te zetten? Dat gebruiken we al jaren.

Mimi Prins-Beving zei

Deden wij ook altijd. Maar met de Bugaway kom je wat gemakkelijker bij het plafond ;)
Mimi