vrijdag 6 april 2012

EVENEMENTEN

Heggenmussen

De maand maart gaf alvast een voorproefje van hoe het zou kúnnen worden: de zomer van 2012! Het is ieder jaar toch weer een verrassing als eindelijk de winterjas niet meer aan hoeft en de sjaal kan blijven hangen. ‘Tout’ Nederland spoedde zich naar de terrassen, het strand en de tuincentra. Nou ja, bíjna ‘tout’: persoonlijk zit ik nu toch het liefst in mijn eigen tuin, met gepast gereedschap onder handbereik. Decimeter voor decimeter wordt de tuin afgesnuffeld op geliefde planten die weer opkomen en tegelijk ook ‘verschoond’ van onkruid en ander ongerief. Leuk én noodzakelijk! Maar als het eenmaal klaar is, dat gepriegel op de vierkante decimeter, dan wil je misschien wel eens iets grootschaligers zien.

Ornithogalum, vogelmelk
Blauwe druifjes














Zeven miljoen bloemen op een oppervlakte van 32 hectare: daarvoor moet je naar de Keukenhof in Lisse! Dit jaar is Polen gekozen als themaland, onder de titel ‘Polen, hart van Europa’. De export van bloembollen naar Polen groeit en daarnaast telt onze bollensector zo’n zestigduizend Poolse werknemers. Ook neemt het aantal bezoekers aan de Keukenhof uit dit land toe. Op 21 maart heeft Anna Komorowska, echtgenote van de Poolse president, de Keukenhof geopend. Prinses Margriet was er ook.

Met maar liefst vijftigduizend bloembollen is een mozaïek van Frédéric Chopin, Poolse componist, samengesteld: 12 x 20 meter!

Frittillaria meleagris, kievitsbloem
Tulipa 'Pieter de Leur'
(leliebloemige tulp)


















De Keukenhof dankt zijn naam aan Jacoba van Beieren, die in de vijftiende eeuw Slot Teylingen bewoonde en in een tuin op het landgoed groenten en kruiden verzamelde voor de keuken. In 1840 werd deze tuin door tuinarchitecten Zocher en Zn. ingericht als landschapspark. (In 1864 waren zij de ontwerpers van het Vondelpark in Amsterdam.)

Op initiatief van de burgemeester van Lisse en een tiental vooraanstaande bloembollenkwekers werd in 1969 een deel van het park in gebruik genomen voor een bloemententoonstelling, die in 1950 voor het eerst werd geopend.

Mijn eigen 'keukenhofje'
Dit jaar verwacht men er 800.000 bezoekers vanuit de hele wereld. De bollen zijn in lagen aangeplant, zodat er tot en met 20 mei voortdurend genoten kan worden van een geweldig kleurenspektakel. Er zijn zeven tuinen ingericht om inspiratie op te doen; voor kinderen is er behalve een grote speelweide ook een dierenweide en voor de kleintjes een nijntjespeeltuin. Maar er is nog veel meer. Kijk op www.keukenhof.nl voor informatie over álle activiteiten en aanstekelijke foto’s - zelfs van een prachtig houten openluchtschaakspel; niemand hoeft zich hier te vervelen!

Tulipa viridiflora 'Spring Green'


En eens in de tien jaar pakt Nederland nóg groter uit: met een Floriade. Zo’n spektakel vraagt een jarenlange voorbereiding. Al in 2008 heeft de Minister van Landbouw en Visserij, mevrouw Gerda Verburg (wíe?!) de eerste boom geplant op het 66 hectare grote terrein bij Venlo, waar dit jaar van 5 april tot en met 7 oktober de Floriade wordt ‘gevierd’.

Het thema is een mondvol: “Be part of the theatre in nature, get closer to the quality of life” - “Doe mee in de natuur voor een beter leven” of iets van die strekking. Zo’n thema doet mij grijpen naar ‘Het vaste planten boek’ van o.a. tuinarchitecte Mien Ruys, derde druk, mei 1953. In het boek is een krantenknipsel bewaard gebleven uit de NRC van 12 januari 1999: een in memoriam bij haar overlijden. Het artikel eindigt met een krachtige stellingname van deze grande dame in de Nederlandse tuinarchitectuur tegen de Floriade, toen zij in 1992 werd uitgenodigd om voor dit evenement een tuin in te richten. Citaat: “Dat is in strijd met al onze principes: een tuin is functioneel, die ontwerp je voor een bepaalde plek. Voor mij is een tuin net zo intiem als een slaapkamer. Een Floriade is een commerciële kermis voor plantjesgekken.” En daar had zij niets mee op.

Frittillaria meleagris
Scilla peruviana

Zesenzestig hectare, ingericht met vijf thema’s die door bos van elkaar gescheiden zijn: Relax & Heal, Green Engine, Education & Innovation, Environment en tot slot: World Show Stage. Er zijn meer dan honderd tuinen en paviljoens ingericht met bloemen en planten van over de hele wereld. Zeldzame tot zeer zeldzame bomen zijn aangeplant, onder andere uit China en Rusland. Zó zeldzaam, dat ze door vrijwel niemand, ook niet door kenners, worden herkend! Nu maar hopen dat er toch bordjes bij staan met een naam erop, vóór we denken: het zal wel.

De grootste indoor, ofwel: overdekte, bloemententoonstelling van Europa is er te zien in Villa Flora, een enorm glazen gebouw, ruim dertig meter hoog, dat na de Floriade in gebruik zal worden genomen als ‘het groenste kantoor van Nederland’ en de standaard voor duurzaam bouwen in de toekomst mede zal bepalen. Op de Floriade is dit gebouw ook het epicentrum (dat zoeken we even op: plaats aan het aardoppervlak van waaruit aardbevingsgolven zich over de aarde verbreiden), voor cradle-to-cradle-uitgangspunten. Dat zoeken we ook even op: voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien; geen kwaliteitsverlies en geen restproducten; probeer in plaats van minder slécht goed te zijn.

Er is ook ruimte voor vermaak: muziek, dans, theater en beeldende kunst. Kijk voor alle informatie (en dat is heel veel!) op www.floriade.nl.

Narcissus cyclamineus 'February Gold'
De Floriade is de kwalificatie ‘commerciële kermis voor plantjesgekken’ na twintig jaar ruimschoots ontstegen. Waarschijnlijk zou Mien Ruys zich nu in een paar thema’s wel kunnen vinden. En wij, wij zijn al zó gehersenspoeld door de alom aanwezige commercie en Engelse taal, dat we het opgegeven hebben ons daar nog druk over te maken: ook voor ons is er vast wel een aansprekend thema bij.

Tulipa Kaufmanniana 'Concerto'
(botanische tulp)


Overigens: het cradle-to-cradle-principe is uitstekend toepasbaar in de tuin: plant bollen die elk jaar opnieuw opkomen, composteer het afgestorven blad en geniet van het evenement op élke vierkante decimeter in je tuin!

April 2012

1 opmerking:

Anne-Marie en Manoj zei

Weer een heel leuk en interessant stuk! Zo weet ik nu bijvoorbeeld waar de naam "Zocherstraat" (naast het Vondelpark gelegen!) vandaan komt en dat de Keukenhof ook leuk is voor de kleintjes; leuk om een keer met de meisjes naar toe te gaan ;)