woensdag 10 november 2004

GELIKT


In míjn tuin …
... staan ook planten die je niet zomaar overal tegenkomt. Snobisme of ordinaire hebzucht?! Bij kwekers met voorbeeldtuinen krijg ik gelikte combinaties met bijzondere planten voorgeschoteld. In potjes staan die bijzondere planten klaar om ook in míjn tuin geplant te worden en de hebzucht slaat toe.
Aconitum Lamarckii,
niet alledaags
Maar de omstandigheden thuis zijn heel anders; de planten slaan maar moeizaam aan en in mijn tuinboeken komen deze exclusievelingen niet voor. Goede raad is duur! Letterlijk, want deze planten worden alleen beschreven in gloednieuwe boeken. Gelukkig heeft mijn verjaardag ook boekenbonnen opgeleverd en vol verwachting stap ik naar binnen bij Scholtens Wristers in Groningen. De winkel is geheel vernieuwd, maar ik heb er nauwelijks oog voor: achteraan moet ik zijn, bij de afdeling tuinboeken. Altijd weer leuk om de inkijkexemplaren door te bladeren. Maar laat ik nu even gericht zoeken naar een boek waar mijn zorgenkindjes in staan. Ja! daar ligt het: 'Droomplanten' van Piet Oudolf en Henk Gerritsen. Wat een prachtig boek! Maar het is wél het laatste exemplaar en zo te zien flink ingekeken! Ik loop met het boek naar een verkoopster: "Is dit echt de laatste?" "Als er niet méér liggen …" Ik aarzel. Het boek kost € 24,95. Omgerekend is dat, eh, meer dan ƒ 50,-! "Komen er nog nieuwe?" vraag ik. "Ik informeer even," zegt de verkoopster en loopt met het  boek naar een collega. "Ze zijn besteld, maar u mag deze met 10% korting hebben." Ik probeer 10% om te rekenen in guldens. Maar daar wordt het boek ook niet nieuwer van.
Ondertussen heeft de verkoopster het boek omgedraaid. Ze wijst op de 'doorligplekjes' op de achterkant. "U bedoelt dit zeker, hè? Maar dat kan er zó af, hoor!" En voor ik weet wat er gebeurt, geeft ze een ferme lik aan haar vinger en begint, met spuug!, over de vlekjes te wrijven! Ze likt nog eens, wrijft, likt, wrijft … "Ziet u wel, je wrijft het zó weg!" Met de zoom van haar trui poetst ze het boek nog even na en steekt het me toe: "10% korting!" "Eh, ja," zeg ik, onthutst, terwijl ik het boek voorzichtig aanpak. "Ik, eh, ik denk er nog even over na," en leg het gauw terug waar ik het gevonden heb. Ben ík nou gek? Ik haast mij de winkel uit - voorlopig maar even geen 'Droomplanten'!
Maar als ik een paar weken later weer in de buurt ben, ga ik toch even kijken. De verkoopster van likmevestje zie ik niet, maar wél een stapel nieuwe 'Droomplanten'. Hoera! Een ongelikt boek zal mij helpen, op weg naar een gelikte tuin!

November 2004

Geen opmerkingen: