maandag 9 oktober 2023

HERFST IN ZICHT

 In míjn tuin...

...heeft de droge zomer, zoals in veel andere tuinen, toch wat sporen nagelaten, vooral in de vorm van ‘scheuren’ in de grond, die hier goeddeels uit klei bestaat. Wonderwel zijn mijn planten overeind gebleven, zonder langdurige ‘sproeisessies’. Waar echt nodig hebben we slappe blaadjes met een gietertje water weer overeind geholpen. Veel planten blijken dus redelijk bestand tegen hoge temperaturen. En nu is het alweer voorbij, die mooie zomer…

Op 23 september jl. om 10 voor 9 ’s ochtends heeft de astronomische herfst zijn intrede gedaan. Dag en nacht duurden op deze dag even lang: precies 12 uur!

Hoe nat of droog de herfst dit jaar zal verlopen moeten we nog even afwachten, maar voor de ‘nabloeiers’ zou een regenachtig weerbericht toch wel fijn zijn. Waar planten in de afgelopen zomer het loodje hebben gelegd kunnen we op zoek naar (droogtebestendige?) vervangers. Verwacht wordt dat zo’n warme zomer eens in de twintig jaar voorbij zal komen. Het loont dus de moeite om ons plantenarsenaal nu weer op peil te brengen, om ook in de herfst nog zicht te hebben op een bloeiende tuin.

Zo ben ik me dus te buiten gegaan bij een kweker in de provincie, ook nog net op tijd voor de ‘winkeldochters’: artikelen die achterblijven en alsnog tegen gereduceerd tarief worden aangeboden. Dat was een leuke verrassing. Weliswaar was het assortiment al flink uitgedund, maar uiteindelijk gingen we toch met een krat vol mooie planten (allemaal nog in bloei!) naar huis.

Hebe Donna Britta

Hebe Donna Britta spant voor mij de kroon: bloeit uitbundig roodpaars tot de vorst daar een eind aan maakt. Dat zou met de tegenwoordige winters dus wel eens lang kunnen duren. Spannend!

Nog zo’n aanwinst voor mijn tuin is de Rode zonnehoed: Echinacea ‘MOOODZ Awake’ (nee, geen tikfout, die drie o’s), uit de composietenfamilie Asteraceae. Een vaste plant, die een halve meter hoog wordt. Kleur: roodpaars. Dat is niet verkeerd in de groene omgeving in je tuin: een opgewekte kleur ook tussen het meer gebruikelijke wit, blauw, geel, rood en rose. Ook een pluspunt: deze plant bloeit de hele zomer, ook nog in september, en is een aantrekkelijk tussenstation voor bijen en vlinders. Als de bloemen verwelken kun je de bloeistengels terug knippen: voor een volgende bloei! In de winter laat deze ‘zonnehoed’ zijn blad vallen, geen onbekend verschijnsel in onze tuinen.

Maar voorlopig is het herfst! De weersverwachting rekent op een ‘milde maar wel natte herfst’. Laten we nog even genieten van onze ijsvrije tuin! 

Geen opmerkingen: