donderdag 19 augustus 2021

HOOGZOMER!

 Heggenmussen

 
Dat is het al een tijdje, hoogzomer, maar we  hebben nog iets tegoed:  pas op 22  september doet de herfst zijn intrede. Daar hoeven we het dus nog niet over te hebben. Voorlopig is het zomer, met vooral veel zon,  hopen we. Maar onze tuinen   hebben ook behoefte aan regen. Hoeveel regen valt er eigenlijk in een zomer? Dat zoeken we even op! Tot mijn verrassing  blijken de provincies Groningen en Limburg, met ieder lokaal zo’n 250 millimeter regen in de zomer, de natste provincies te zijn. Ex aequo! Van hetzelfde! Dat had mijn Limburgse opa eens moeten weten, toen hij zijn kleinkinderen trots meedeelde dat het weer in Limburg véél mooier was dan dat in Zuid-Holland, waar wij woonden, laat staan dat in Groningen, waar ik nu woon!  

En nu blijkt dat de twee uiterste provincies  in ons land voor wat regen betreft niet voor elkaar  onderdoen. En misschien ook nog eens: hoe  klein ons land is. Laten we maar zeggen dat het ‘verbindt’ en dat we dus in ieder geval voor het weer niet van Groningen naar Limburg hoeven te  verhuizen. 
Gezien de dialecten zou dat ook  nog een  Babylonische spraakverwarring  veroorzaken. 
 
Kom, we struinen naar onze Groningse tuinen, want ook daar is het nu ‘hoogtij’ met veel planten in bloei en misschien ook al rijpend fruit. Water is in deze periode onmisbaar voor de beplanting en dan liefst uit de lucht of uit de regenton: zacht, met minder kalk. Dat is zo langzamerhand wel bekend. Maar hoevéél water moeten we geven? Hebben alle planten eigenlijk wel behoefte aan dezelfde hoeveelheid? Wij mensen kennen ook grootverbruikers en gematigden en zelfs geheelonthouders, maar dan gaat het vooral over ‘innemers’ ofwel ‘drinkebroers’. ‘Pimpelaar’ komt ook voor en dat roept bij mij dan meteen de vraag op of er een verband is met ‘pimpelmees’. Die komen op mij net zo nuchter over als alle andere vogels. Maar ja, ‘vogel’ wordt ook wel gebruikt om mensen te karakteriseren: ‘Hij is een vreemde vogel.’ Opmerkelijk: in die uitdrukkingen gaat het nooit over vrouwen! De emancipatie loopt zo hier en daar toch nog wat achter.

De ideale watervoorziening in de 
tuin: een regenton vol regenwater
                                  
Terug naar de plantenwereld, gewoon met water.
De wortels van onze tuinbeplanting reiken niet allemaal even diep de grond in. Vaste planten en eenjarigen wortelen ‘oppervlakkig’: ze zijn daarmee gevoeliger voor droge weers- omstandigheden. Maar ook vaak al tevreden met een gietertje water.
Bomen, met hun bladerenkroon op een hoge stam, zijn de grootverbruikers. Het ligt voor de hand dat zij meer water nodig hebben dan de (veel) lagere struiken, met ook dunnere takken.
Maar voor beide geldt dat de massa aan wortels die in de grond het water moeten opnemen veel kleiner is dan de massa aan bladeren, die het water verdampt. Dan ligt het dus voor de hand dat aanhoudende droogte al vrij snel een negatief effect heeft op deze categorie ‘tuinplanten’.
 
... en een stortbui als deze zie je niet vaak 

Nieuwe planten moeten zich met hun wortels eerst ‘vestigen’ voor ze volop water kunnen opnemen. Geef ze daarom aanvankelijk elke dag water, liefst in de ochtend, als de zon nog niet het hoogste punt, en daarmee de hoogste dagtemperatuur, bereikt heeft. Water uit een regenton is altijd op de goede temperatuur. Heb je die niet, vul dan al je gieters elke avond, zodat het gietwater de volgende dag altijd een aangepaste temperatuur heeft. Dat scheelt in de schrikreacties van de planten. Je moet ze ook een beetje vertroetelen.
Houd ook rekening met hun standplaats: een klimplant tegen een muur of schutting groeit gemakkelijk veel breder uit dan zijn wortels in de grond, terwijl de behoefte aan water ondertussen 'meegroeit'.
 
Wat ook helpt om de tuin fleurig te houden is het regelmatig wegknippen (of oprapen!) van verlepte bloemen en bladeren. Breng ze naar de composthoop of -bak, zodat ze na verloop van de composteringstijd weer terug kunnen naar de tuin. Composteren is circuleren!
 
En zorg goed voor jezelf. Wacht niet met het uitklappen van de parasol tot je toe bent aan een ‘terraspauze’, maar doe dat meteen ’s ochtends, zodat ook de terrastegels niet oververhit raken.
 


Geen opmerkingen: