vrijdag 10 februari 2017

FEBRUA, DE GROTE REINIGING

Heggenmussen 

Het is nog steeds geen lente, maar we zijn op de goede weg. Ooit begon de telling van een nieuw jaar met de maand maart. De maanden tussen december en maart hadden eenvoudigweg geen naam en heel lang had niemand daar last van. In de zevende eeuw voor Christus veranderde dat - misschien kwam er wat meer systeem in het leven. Twee nieuwe maanden, januari en februari, sloten netjes aan achteraan in de rij en zo begon het nieuwe jaar dus met de maand maart. Dat verklaart waarom de schrikkeldag, die er toen ook al was, aan februari werd vastgeplakt: de laatste maand van het jaar. Heel logisch dus. Pas in 456 na Christus besloot men van januari de eerste maand te maken: in die maand werden, na de winter, de dagen weer langer. Ook goed.

De naam februari danken we aan de Romeinse god Februus, die behalve over de onderwereld ook over purificatie ging: de grote reiniging én de boetedoening (de februa). Dat laatste zijn we tegenwoordig een beetje uit het oog verloren, maar wie hoe dan ook boete wil doen mag natuurlijk nog steeds zijn gang gaan. Zelf ga ik deze maand voor de grote reiniging! Want februari werd door het volk ook wel regenmaand en slijkmaand genoemd. De grote schoonmaak in huis is weliswaar al lang uit de mode, maar in de tuin kunnen we onze energie nog steeds goed kwijt!
Begin met het opruimen van dood hout en afgevallen bladeren. Het blad kun je composteren, maar afvoeren in de groene container is ook prima: dan maakt iemand anders er compost van. Dat laatste geldt ook voor de afgevallen takken. Knip de uitgebloeide vaste planten kort af: je loopt daarbij nu minder risico om ook de nieuwe groeipunten te onthoofden. Eenjarige planten worden met wortel en al verwijderd, net als het onkruid trouwens.
Het is nu ook tijd om, waar nodig, fruitbomen te snoeien. Doe dat liefst vóór eind februari. Ook hagen kun je snoeien, als dat gewenst is. Snoeien is tenslotte ook een manier om planten te verjongen.

En binnenkort gaat het gras weer groeien, behalve op de kale plekken. Die kun je nu inzaaien - maar straks wel even uitkijken bij het maaien. Als het vriest moet je trouwens van het gazon afblijven. En wateroverlast bij overvloedige regen kun je oplossen door diepe gaten te prikken in de grasmat, bijvoorbeeld met een riek.
En als dat allemaal klaar is, zijn de tegels aan de beurt. Groene aanslag ga je met een harde bezem te lijf, maar bij grote oppervlakken gaat het sneller met een hogedrukreiniger. Vind ik zelf een bijzonder vervelende klus, maar na een jaar overslaan is de oprit wel erg glibberig en groen, ofwel bemost, geworden. En veiligheid is ook een ding. Nu alleen nog even de tuinmeubels schrobben … het heeft tóch wel iets van boetedoening, alles bij elkaar …
Daarom mag je jezelf nu trakteren op kant en klare voorjaarsbloemen in potjes!
Om februa, de grote reiniging en zo nodig: boetedoening, te vieren!

Februari 2017

Geen opmerkingen: