vrijdag 8 juli 2016

ZOMER!

Heggenmussen


Nog even en de scholen sluiten voor zes weken hun deuren: hoera! vakantie! En sinds jaar en dag verbinden we dat met mooi weer, fijn buiten eten en nazitten tot het écht te donker wordt. Dat hier de wens de vader van de gedachte is, daar hebben we het liever niet over. Gelukkig maar, want moed verloren is ál verloren! Tenslotte (nog één spreekwoordje): na regen komt zonneschijn!

En hoewel er hier in het noorden tot nu toe niet zoveel regen is gevallen als elders in het land, kan het geen kwaad er nog eens bij stil te staan. Het bezit van een tuin biedt in extreme situaties geen garantie tegen overstroming, maar door de bank genomen maakt het wel verschil. Als het oppervlak tenminste niet voor 100% betegeld is.


Omdat alle beetjes helpen hebben we de 23 rode tegeltjes op
de oprit vervangen door grof grind. Bij een flinke bui blijft daar
nu water in staan, wat niet meer naar het riool hoeft.
Jaren geleden belde ik al eens naar het gemeentehuis: of huiseigenaren niet verplicht kunnen worden tot een bepaald percentage ‘groen’ bij hun huis. Aan de andere kant van de lijn werd mijn idee weggelachen: of ik dan die tuintjes ging onderhouden? Misschien moet ik mijn voorstel nog eens herhalen; we zijn inmiddels een aantal jaren en inzichten verder! Een modeltuin is niet nodig, als er maar grondoppervlak is - daar waait de ‘beplanting’ vanzelf wel in. Als het maar groen is. En hoe meer ‘groen’, hoe meer water er wordt opgenomen.


Groen!
Schuttingen vervangen door hagen maakt ook verschil. Of laat je schutting begroeien met klimop of andere klimplanten: die nemen ook veel water op.



Een andere mogelijkheid om wateroverlast voor te blijven, is de aanleg van een grindput. Graaf een flinke kuil, bekleed die met waterdoorlatend kunststofdoek en vul dan de kuil met grind, of kleikorrels.
Van een of meer regentonnen, zie ook de tuinkalender, heb je veel plezier: altijd zacht regenwater bij de hand voor het begieten van de (pot)planten, het vullen van de vogeldrinkschalen en zelfs het lappen van de ramen.


De regenautomaat in de regenpijp (links) voorkomt dat
de ton overstroomt. In een nylon kniekousje, met tie wraps
vastgezet, worden ongerechtigheden uit de goot opgevangen.
In mijn regentonnen heb ik met tie wraps nylon kniekousjes vastgemaakt rond de inlaat om ongerechtigheden uit de dakgoot op te vangen. Een regentonautomaat in de regenpijp zorgt ervoor dat de ton niet overloopt, wat trouwens wel weer verschil zou maken voor de riolering.
Vogeldrinkschaal!
Op een plat dak kun je met grind het verdampingsoppervlak aanzienlijk vergroten. Nog mooier is een ‘groen dak’: onderhoudsvrije beplanting voor platte, maar ook schuine daken.

En nu de zon! Want er komen ook warme zomerse dagen, al was het alleen maar statistisch gezien. Op zulke dagen gaan we natuurlijk naar buiten. Van boswandelingen weten de meeste mensen wel dat ze bedacht moeten zijn op teken. Die vallen zomaar uit een boom en kunnen met een beet een hoop narigheid veroorzaken: de ziekte van Lyme. In de provincie Groningen loop je, na Drenthe, het grootste risico op een beet van een teek: gemiddeld 40 procent meer dan het landelijke gemiddelde. In de maand juli verwacht men de piek van tekenbeetmeldingen.
En zó zien teken eruit ...


En die komen niet altijd uit het bos: een derde van de beten wordt opgelopen in de tuin. Kenmerk van de ziekte van Lyme is een rode kring op de huid. Daarmee moet je direct naar de dokter voor antibiotica! Ook als je denkt dat een sok te strak om je been heeft gezeten, zoals mij overkwam.
Tot zover de ‘do’s-and-don’ts’! Voor iedereen een fijne zomer, op vakantie én in de tuin!

Juli 2016

Geen opmerkingen: