vrijdag 8 juli 2016

TUINKALENDER JULI EN AUGUSTUS

TUINKALENDER De planten hebben al flink hun best gedaan: wat handjes koemestkorrels hebben ze wel verdiend.
Rosa bonica

 Geef rozen, na de eerste bloei, bij voorkeur speciale rozenmest en alleen bij aanhoudende droogte één à twee keer per week water.

 Liefst regenwater! Koop een regenton, tot 1 oktober a.s. met € 17,50 korting voor inwoners van de gemeenten Ten Boer en Groningen. Vraag naar de kortingsbon in de (vele) deelnemende doe-het-zelf-winkels.

 Knip zowel de struik- als de klimrozen wat terug; het moet niet te gek worden.

► Ook pioenen moeten na hun spectaculaire bloei weer op krachten komen: met een handje mest.

Geranium
 Knip de uitgebloeide ‘bossen’ geraniums af tot op een paar centimeter. Dat ruimt mooi op en je krijgt er frisse, bescheiden planten voor terug met, wie weet, nog een nabloei.

 Blijf alert op luizen! Wrijf die kleine uitzuigertjes met de hand weg of zet er een flinke waterstraal op. Een en ander in verhouding met de belaagde plant!

 Maai het gazon in droge periodes niet te kort.

 En als je op vakantie gaat moet je de koffers netjes inpakken en de tuin nog even netjes aanpakken: om geen verlaten signaal af te geven.

 Plant herfsttijloosbollen voor krokus-achtige bloemen in de herfst.

Taxus baccata
 Snoei uitgebloeide lavendelstruikjes rondom, maar knip daarbij nooit in het ‘oude’ hout!

 In augustus is het weer tijd om de taxus te snoeien. De gemeente Ten Boer doet ook dit jaar mee aan de actie ‘Vergroot de Hoop’. Schone eenjarige scheuten van taxus, maximaal 30 cm lang en niet dikker dan 0,5 cm, worden gebruikt als grondstof voor kanker bestrijdende medicijnen. Speciale actiebakken voor de inzameling staan tot 31 augustus 2016 op de Gemeentewerf, Boltweg 1 in Ten Boer. Op werkdagen bereikbaar van 9.45-10.00 uur en 12.00-12.30 uur of op afspraak.

 Geniet van mooi zomerweer, www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl en een fijne vakantie, maar vooral van je tuin!

Juli en augustus 2016


Geen opmerkingen: