vrijdag 11 maart 2016

TUINSEIZOEN GEOPEND!

Heggenmussen

Eindelijk is het zover: spring is in the air! Of in ieder geval in de krant en op tv! Eerst kun je bijna niet geloven dat het eind van de winter in zicht is, maar als de BBC zich ermee gaat bemoeien en de eerste tuinprogramma’s uitzendt, ja, dan móet het wel voorjaar zijn!

Narcissen in aantocht, dus ook het voorjaar!
In de Volkskrant lees ik de columns van Silvia Witteman altijd met meer plezier en instemming dan die van Aaf Brandt Corstius - waarschijnlijk een gevalletje ‘generatiekloof’. Maar op woensdag 2 maart schreef Aaf volkomen onverwacht een prachtige column over Monty Don, presentator van Engelse tuinprogramma’s. Ze noemt hem “... de Don van het tuinwezen”! Ik ben nu dus ook fan van Aaf Brandt Corstius, met haar geheime liefde voor tuinieren. Want uit haar verhaal blijkt dat ze ook op de hoogte is met onze Nederlandse tuinprogramma’s, die zo armzalig afsteken bij die van de BBC. In één dag wordt een tuin zwaar betegeld en vervolgens langs de kantjes volgestouwd met kant en klare volwassen planten, geheel in bloei; het is één groot reclameblok en tuinliefhebbers worden daar niet vrolijk van.
Spread the news ... en de sneeuwklokjes!
Voor het echte tuinieren moet je in Engeland zijn. Het seizoen opende met twee afleveringen over probleemtuinen. Monty Don liet er zijn licht over schijnen, de tuineigenaren waren “... so excited!!” en gingen met hulp van familie en vrienden een paar maanden aan de slag, waarna Monty welwillend het resultaat bezag. Kom daar hier eens om.
En nu is er weer elke week een aflevering van Gardeners’ World op BBC 2, vrijdagavond om half tien met, nieuw!, een herhaling op zaterdag, ’s avonds om zeven uur. En alles zonder een spoor van reclame - dat kan daar nog. Je zou bijna gaan emigreren, maar dat kan niet, want de sneeuwklokjes moeten nog gedeeld en door de hele tuin verspreid worden, zei Monty Don.
 
Er bungelt een bij aan geranium Phaeum ...
Monty heeft sinds vorig jaar ook een zelfgebouwde bijenkast, want langzaam maar zeker raakt iedereen, die het horen wil, doordrongen van het belang van deze diertjes. Ooit zei Einstein hierover: als bijen uitsterven volgt de mensheid binnen vier jaar. Het wordt tijd dat wij ons deze mededeling ter harte nemen. Op 29 februari jl. schreef insectenkundige Koos Biesmeijer in de Volkskrant (die lezen wij nu eenmaal): ‘Het staat nu vast: bijensterfte is een ramp’. Bijen, maar ook beestjes als vlinders en hommels, spelen een cruciale rol in onze voedselvoorziening en worden met uitsterven bedreigd. No farmers no milk, die kenden we al. Maar ‘geen bijen geen groente en fruit’ moeten we ook laten doordringen. Een van de oorzaken is het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals neo-nicotinoïden, die zelfs in gewassen worden ingebouwd. Nederland behoort in Europa tot de landen met de meeste kankersterfte. Dat heeft meerdere oorzaken. Maar we staan ook aan de top met het gebruik van (kankerverwekkende) bestrijdingsmiddelen. Zoals vaker is het erkennen van het probleem het begin van de oplossing.

Dit helpt: op grote schaal minder bestrijdingsmiddelen gebruiken in de landbouw, groenstroken met wilde planten aanleggen, diversiteit in de landbouw invoeren, potplanten op je balkon en je tuin beplanten met insectenlokkers. Dát gaan we doen in dit nieuwe seizoen!


Ook klimop trekt bijen aan

Maart 2016

Geen opmerkingen: