vrijdag 8 mei 2015

TUINKALENDER MEI

Bolgewas!
TUINKALENDER Van 11 tot en met 15 mei, de IJsheiligen, is er nog kans op nachtvorst. Maar op 16 mei mogen alle, inmiddels afgeharde, vorstgevoelige planten ook buiten overnachten.


Geranium voor bijen
 Knip de bloemen van uitgebloeide bolgewassen af en vouw het blad voorzichtig onder naburige planten, zodat voedingsstoffen in de bol kunnen worden opgeslagen.


 En wát mevrouw Mansveld ook zegt: laat Roundup staan! De firma Monsanto heeft wel genoeg verdiend met de wereldwijde verspreiding van dit gif = ‘stof met een schadelijke, vaak dodelijke werking’ (Van Dale).
Steun voor de pioen


 Help de bijen het hele jaar aan nectar en plant voor de zomer geraniums (de vaste plant!), voor de herfst asters, voor de winter kerstrozen (helleborus) en voor het voorjaar sneeuwklokjes. Onder andere!

 De grasmaaier moet weer uit het vet: begin met maaien op een iets hogere stand.
Clematis aanbinden


 Wees voorbereid op meer regen in de toekomst en voorkom overbelasting van het riool met meer grond en minder tegels, want ‘tuin’ = stuk grond, meestal bij een huis, waar bloemen, planten en bomen groeien. Hagen en heggen kunnen gesnoeid worden en nog wat mest krijgen; forsythia, ribes en spirea zo nodig uitdunnen.


Vlaamse Gaai
 Plaats op tijd steunen bij planten die dat nodig hebben, zoals pioenen met hun topzware bloemen.


 Klimplanten (Clematis!) groeien nu heel hard: bind ze op tijd aan.


 Geef de vogels een badgelegenheid in je tuin: voor nóg meer kijkplezier!

 Lees álle tuinartikelen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.com, met foto’s.

Mei 2015
Geen opmerkingen: