vrijdag 6 juni 2014

TUINKALENDER JUNI 2014

TUINKALENDER  

Blij met de bij


 Eerst het goede nieuws: Intratuin stopt met de verkoop van glyfosaathoudende middelen! De verkoop van de huidige voorraad gaat nog door tot september, maar het bedrijf heeft ‘... voldoende ecologische alternatieven in het assortiment’, dus de keuze is gauw gemaakt. Waar blijven de andere groengrootgrutters?!

 Ook goed nieuws: prinses Beatrix heeft een nieuw volk gekregen: Buckfast-bijen! Of zij ze zelf gaat regeren vermeldt het bericht niet.

Taxus-vormsnoei

 Snoeien! Eerste helft juni: haagbeuk (Carpinus betulus). Tweede helft juni: buxus, taxus en  beuk (Fagus sylvatica). Eind juni, begin juli: hulst (Ilex) en laurierkers (Prunus laurocerasus). Heel juni: cipres (Cupressocyparis leylandii). Liguster vanaf april tot oktober.


 Snoei buxus op een bewolkte dag. Vlak na een regenbui is ideaal. Breekt alsnog de zon door, leg dan een laken over de gesnoeide struik(en).


 Geef potplanten, zeker als het droog is, dagelijks water en wekelijks vloeibare mest.


Buxus in de bocht

 In de moestuin kan nog steeds gezaaid worden. Zoals: bietjes, radijsjes, basilicum, stamboontjes en de cadeau gekregen lange zwarte radijzen: Noir gros long d’Hiver de Paris! (Oogsten als het herfst is in Parijs!) Houd onkruid en het slakkenbestand onder de duim en bedenk: de aanhouder wint.


Vrouwenmantel
 Het vijverwater is nu op temperatuur voor nieuwe waterplantjes.


 Knip uitgebloeide bloemen (vrouwenmantel en rozen!) en lelijk blad af; voer voor de compostbak.

 Houd de klimplanten in toom met binddraad.

 Blijf vooral ook het gras maaien.
Een rode roos

 Bewaren deze zomer: ijsstokjes, om volgend jaar de zaailingen van een naambordje te voorzien.

 Geef je (klein)kinderen de liefde voor het tuinieren mee met voor ieder een eigen vrolijke pot met aarbeiplantjes!

Juni 2014

Geen opmerkingen: