vrijdag 6 juni 2014

AFSLAPNING

In míjn tuin …
  


... staan de planten dicht op elkaar, omdat ik nooit weerstand heb kunnen bieden aan kwekers en tuincentra. En dat blijft kennelijk ook zo. Komt in andere tuinen het vingerhoedskruid aanwaaien, bij mij verdwijnen ze geruisloos. Maar toch heb ik, voor € 7,- nota bene, weer een exemplaar aangeschaft en staan bakken vol zaailingen te wachten op een eigen plek.


Roze rozenbottel
Nee, dán de tuin waar ik nu, in de laatste week van mei, al schrijvend op uitkijk! Een breed en letterlijk golvend gazon strekt zich uit naar het water van de fjord, dat vandaag met kleine kopjes op de golven richting Vejle geblazen wordt. We zijn dan ook een weekje in het Deense Børkop, wat letterlijk ‘gunstige wind kop’ betekent. Ter verwelkoming stond er op de tafel een vaas met rozenbottelbloemen - wat een heerlijke geur! Fluitenkruid

Ze komen uit de tuin (‘have’ heet dat hier), waar ze samen met fluitenkruid een tientallen meters lange haag vormen langs de buurtuin, die  overigens voor meer dan de helft vol staat met rozenbottels.Muizenoortjes
Het gras is geel doorspikkeld met muizenoortjes, Hieracium pilosella, en halverwege bloeit een brede strook beemdkroon, Knautia arvensis. In de vroege ochtend huppelen er twee  hazen, die voor deze plantjes geen belangstelling hebben en uiteindelijk hun hazenpad weer kiezen. Dat doen wij ook: het is prachtig weer en nadat we de eerste dag een lange wandeling gemaakt hebben langs en boven op de Trelde Klint (klif), reden we gisteren naar Horsens, waar mijn man dringend een boekwinkeltje moest bezoeken, omdat hij er vijf jaar geleden zo goed geslaagd was. Nu vond ík er een mooi boek: ‘Discovering Hedgerows’, over alles wat er per maand in en onder heggen te vinden is aan planten en beestjes! 


Denen maken ook graag een praatje met hun bezoekers en ‘Groningen’ is hier niet geheel onbekend. In dit winkeltje werden we, in het Engels, geattendeerd op Papenburg: “... niet zo ver van jullie grens, daar kun je een scheepswerf bezoeken!” Toen we daarna in Vejle ook nog de Handelskompagnie Søstrene Grene ontdekten (voor de achterblijvers: zie de Grote Markt in Groningen!), kon mijn dag niet meer stuk. Bolletjes katoen, een piepklein opvouwbaar schaartje in een piepklein doosje, eierlepeltjes, die in Nederland door niemand meer verkocht worden, hier in de vrolijkste kleurtjes, enzovoorts.

Prachtige paarse distel


Gras voor de haas, beemdkroon voor het mooi
Koren, ook voor het mooi 

Maar vandaag maken we alleen een wandeling langs de fjord. ‘Rum til afslapning’ las ik in een Deens tuintijdschrift: ruimte voor ontspanning, in je vakantie én in je tuin!

Zie voor meer foto's: DENEMARKEN

Juni 2014

Geen opmerkingen: