vrijdag 13 januari 2012

HOT IN DE WINTER

In míjn tuin …

... davert de wind door de bomen. Soms zie ik een tak vallen, maar hoeveel het er uiteindelijk zijn, zie je pas als de wind gaat liggen en je je buiten waagt om op te ruimen. Het meeste is dood hout - zeg maar: het zelfreinigend vermogen van de natuur. Wel oppassen dat ik de tak, die nog is blijven hangen, niet op mijn hoofd krijg en zelf óók onderwerp word van het zelfreinigend vermogen.

De temperatuur is aangenaam, met de zon erbij. Liefst zou ik direct beginnen met opruimen, in de tuin. Met dezelfde energie als waarmee ik na Nieuwjaar de kerstboom te lijf ga, om ruimte te maken voor iets nieuws, iets fris, iets totaal anders! Maar nu in de tuin aarzel ik, na scenario’s met -25°C voor deze winter. Het lijken inmiddels vergissingen, maar als ik de oude vertrouwde Enkhuizer Almanak google, levert dat voor januari een wel zeer genuanceerde voorspelling op: afwisselend (te) koud en (te) zacht. Duidelijk waarom deze almanak zo betrouwbaar is: hier kun je echt alle kanten mee op. Zelfs -25°C is nog mogelijk! Er zit echt niets anders op dan het ongeduld en de opruimwoede te bedwingen en te wachten op februari, met volgens de good old Enkhuizer Almanak ‘geen standvastig winterweer’! Zo mag ik het horen!

Iris reticulata
Laat eerst ook het waterpeil maar even zakken; je kunt nu beter niet tussen de struiken door banjeren en zo de natte klei vast aantrappen. Netjes op de paadjes blijven en ‘niet met je handjes kijken’, maar gewoon met je oogjes! Heus, er is al veel te zien. Tussen de oude rozenblaadjes lopen nieuwe blaadjes uit. Knoppen schuilen onder het mooie blad van Hepatica nobilis, het leverkruid. En ..., ach, hoe heten deze ook alweer? Ik heb er zulke mooie foto’s van, in de sneeuw ... Mijn geheugen laat me na de winter in de steek, maar ik kom er wel weer op: Iris reticulata! Nog maar twee irisjes steken boven de grond uit. Hm, die zijn ook kant en klaar te koop. Want áls het nog gaat sneeuwen, dan hoort Iris reticulata daar mooi blauw doorheen te steken. En hoe zit het met Helleborus, de kerstrozen? Ja! Ik zie de knoppen, al zitten ze nog wat laag.

2 januari 2012: sneeuwklokjes!
Mijn dochter in Amsterdam triomfeerde vóór de kerst met narcissen, vol in bloei! Tja, Amsterdam is ‘hot’. Maar bij mij bloeiden sneeuwklokjes, op 2 januari! Is óók ‘hot’, hier in Ten Boer!


Januari 2012

1 opmerking:

Anoniem zei

...dacht ik dat de vroege bollenopkomst voor 't westen weggelegd was...maar niets is minder waar ... dus ook in het koude noorden!

X M.