vrijdag 12 mei 2017

UITHANGEN!

Heggenmussen

 Hoera! De zomer komt eraan: tijd voor een hang out! Oeps, dit is tegen mijn gewoonte in: zomaar een Engelse term gebruiken. Maar ja, ‘hang uit’ is niks en als ik ‘uithang’ zou schrijven denkt iedereen dat ik het woord ‘bord’ vergeten ben en ik wil het helemaal niet over een uithangbord hebben. Want tegenwoordig bedoelt men met een hang out gewoon een plek waar je lekker ongecompliceerd wat kunt rondhangen, vrienden ontmoeten, nou ja, gewoon ‘chillen’, weet je wel. Relaxen, nee, dat is ook geen goed Nederlands. Rustig aan doen! Dát is het! Waar hang jíj vandaag uit?!

Waar kan dat beter dan in de tuin? Lekker op een overdekt terras omdat het natuurlijk toch zo weer gaat regenen. En daar dan overal planten ophangen. Hangplanten. De meeste bloeiende hangplanten zijn eenjarig, maar dat geeft nieuwe mogelijkheden voor het volgende jaar.

Begonia's in roze en wit
Raad eens welke plant is verkozen tot balkonplant van 2017? De hangbegonia! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit een begonia in mijn tuin heb neergezet of opgehangen. Om de een of andere reden heeft deze plant een ‘wat ouderwets imago’. En de kleuren, vaak rood, oranje en geel, vragen ook wel om een eigen omgeving. Ofwel: ze zijn niet overal gemakkelijk in te passen. Maar er is ook een witte variant. En kies je Begonia grandis, roze bloemen, dan heb je ook nog een winterharde variant.

Maar dit is ook mooi: roze/witte begonia's!
Begonia’s gaan al een tijdje mee: de naam ‘begonia’ kreeg de plant in 1690 en wel van een Franse monnik, tevens botanicus, die hiermee zijn beschermheer Michel Bégon vernoemde. De begonia bloeit de hele zomer, van juni tot in de herfst. Bovendien valt er wat te kiezen, want het geslacht begonia telt meer dan duizend soorten. Daaronder horen ook de bladbegonia’s. Deze dragen geen bloemen, maar wel mooi getekend blad in diverse kleurschakeringen. De meeste houden niet van zon en zijn dus zeer geschikt voor een overdekt terras. De bloeiende soorten geuren niet allemaal, maar het loont zeker de moeite om bij het maken van een keuze ook je neus te betrekken.

'Ouderwetse' begonia!
En tot slot hoef je je natuurlijk niet persé iets aan te trekken van de door de branche (Bloemen Bureau Holland) gemaakte keuze. Er zijn meer hangplanten.
Petunia’s, eenjarig, willen ook best hangen. En dat terwijl ze familie zijn van de aardappel, uit het geslacht ‘nachtschade’: bepaald geen hangplantje. Toch een leuk plantje, Petunia, die overigens geen bezwaar heeft tegen een buitje op zijn tijd, want petunia’s houden van vochtige voetjes.
Er is ook nog een hangpetunia, maar die noemen ze dan weer Surfinia.
Nog een leuk hangertje is Campanula portenschlagiana, een klokjesbloem. Eigenlijk een vaste kruipplant, (contradictio in terminis!) maar bij gebrek aan vaste grond onder de voeten wordt het vanzelf een hangplant. In mooie kleuren verkrijgbaar: van wit via roze naar paars, blauw en zelfs indigo.
op tafel ... óf bij de voordeur!

Op mijn tuintafels heb ik al sinds jaren in de zomer een pot met Bacopa ofwel Sutera cordata staan: kleine groene blaadjes met kleine witte bloemetjes. Uiteindelijk bedekken ze het grootste deel van de tafel en dat geeft al aan dat het eigenlijk heel goede hangplanten zijn. Er is ook een roze en een blauwe variant. Maar ik houd het bij wit. Op de tafel!
En nu naar buiten: lekker in je tuin uithangen!

Geen opmerkingen: