vrijdag 13 mei 2016

TUINKALENDER MEI

TUINKALENDER


 Half mei: de IJsheiligen! Point of no return ’s avonds voor de inmiddels afgeharde kuipplanten! Als er tenminste écht geen nachtvorst meer komt - je weet het tegenwoordig niet meer.

 Ook het zaaigoed mag nu naar buiten.

 Bind de strijd aan met slakken, bijvoorbeeld met koffiedik rond favoriete planten.

 Dat zou ook moeten helpen tegen kattenpoep: grove maling!

 Een mossig gazon, na al die regen in de afgelopen tijd, kun je alsnog verticuteren en beluchten. Bij een klein gazon is dat met een spitvork wel te doen.

 Het regent niet áltijd, dus schaf een regenton aan. Tot 1 oktober met een korting van € 17,50 voor inwoners van de gemeenten Ten Boer en Groningen. De kortingsbon is o.a. verkrijgbaar in de deelnemende doe-het-zelfwinkels.

 Bijen blijven belangrijk voor onze voedselvoorziening en natuurlijk ook de bestuiving van tuinplanten. Pulmonaria, longkruid, is in het voorjaar een belangrijke leverancier van nectar en stuifmeel. Maar na de bloei kun je de plant het best bij de grond afknippen: geen schuilplaats meer voor slakken en vers groen voor de rest van het seizoen.

 Dat geldt ook voor de kerstrozen. Je krijgt er prachtig groen blad voor terug.

 Vlinders leveren ook een bijdrage aan de bestuiving; ze leggen hun eitjes op waardplanten. Klimop is een goede waardplant, bijvoorbeeld voor het boomblauwtje, én een fijne nectarleverancier in de nazomer.

 Snoei buxus met een schone snoeischaar in verband met de zeer besmettelijke buxusziekte. Maak de schaar voor en na het snoeien schoon met dettol of verdund bleekmiddel.

 Taxus is ook mooi.

Mei 2016

Geen opmerkingen: