vrijdag 9 oktober 2015

TUINKALENDER OKTOBER 2015

TUINKALENDER


 Er komt al nachtvorst voor: zet gieters ondersteboven en haal bij strengere vorst de regenton leeg. Sluit dan ook de buitenkraan af.

 Verzamel de kuipplanten, zodat ze bij vorst snel naar binnen kunnen.

 Geniet van wat er nu nog bloeit, zoals herfstasters, van heel laag tot heel hoog, zilverkaars (Cimicifuga) en herfsttijloos (Colchicum autumnale).

  Blijf onkruid uittrekken. Het giftige ‘Roundup’ van Monsanto mag vanaf 1 januari 2016 niet meer op de stoep gebruikt worden.  Intratuin en Praxis verkopen het middel al enige tijd niet meer, terwijl de discussie in de Kamer zich voortsleept. Heb je gezond verstand, gebruik dát dan, met een onkruidbezempje.

 Weet je dat er ook al neonicotinoïden vrije bollen te koop zijn? Maak een gezonde keuze: fijn voor de bijtjes en, niet te vergeten, voor onszelf!

 En plant dikke biologische knoflooktenen, een decimeter diep. Óók gezond.

 Als je echt een ‘nette’ tuin wilt, mag dat. Maar veel planten houden een mooi silhouet in de winter en leveren in een later stadium een goede beschermlaag voor hun eigen wortels en nuttige beestjes.

 Veeg in ieder geval de paden en terrassen schoon, tegen het uitglijden. En hark de bladeren van het gazon.

 Gezellig: veel vogels in de tuin! Hang nestkasten op voor een beschutte overnachting en voer met mate; om de dag ‘vers’. Water wordt ook op prijs gesteld, om te drinken en voor een spetterbad!

 Mooi initiatief in Den Haag: twee tuintegels leveren de Hagenaars naar keuze een zakje met tien biologische bloembollen op of plantjes! Er zijn al zo’n drieduizend tegels ingeleverd, tijdens deze ‘Operatie Steenbreek’!

 En dan is het alweer bijna wintertijd: in de nacht van 24 op 25 oktober gaan we terug naar onze oorspronkelijke tijd en draaien we de grote wijzer dus één uur terug!

 Kijk op herfstige en natte dagen op www.mimi-inmijntuin.blogspot.nl om alles nog eens na te lezen, mét foto’s.


Oktober 2015 

Geen opmerkingen: