vrijdag 11 september 2015

NAZOMER

Heggenmussen 

Sommigen willen er niet van horen, maar de herfst is toch echt in aantocht. Ergens begin augustus al wees mijn buurvrouw op bruine blaadjes aan bloemstengels: kijk, het wordt al herfst! Ik vond het nogal meevallen en bovendien kun je ze er zó vanaf rissen. Maar anderhalve week later trof ik onder een buxusstruik een uitgebreide familie paddenstoelen aan en hoewel ze ook vrij snel weer verdwenen waren, keek ik toen toch met andere ogen naar de tuin. Hopelijk hebben we nog een overbrugging achter de hand: de nazomer!



En met de juiste beplanting is dat gewoon feest! Als ik uit het raam kijk, zie ik nog steeds de zomer in mijn tuin. Klimroos Mme. Alfred Carrière, een geurige doorbloeier, is na een korte onderbreking opgewekt aan een tweede bloei begonnen. Van klimroos Albéric Barbier, een zomerbloeier, meldt de catalogus: nabloei bij oudere planten. En inderdaad, er zijn weer rozen in aantocht!

Albéric Barbier, toegift!
Voor de begane grond is er Potentilla, ganzerik: een bodembedekker die tot aan de vorst bloeit in rose, geel, wit of oranje. Sedum Herbstfreude, rozerode bijen- en vlinderplant, heeft iedereen natuurlijk al. Ook ná oktober blijft deze plant de moeite waard, met een mooi wintersilhouet. Goed te combineren met de zachtroze Persicaria campanulata, klokjesduizendknoop. Deze vaste (bijen)plant wordt ongeveer 1 m hoog, geurt en verdraagt een temperatuur tot -20ºC. Gaat het nóg harder vriezen, dan moet hij afgedekt worden met blad of dennentakken. 

Persicaria 'Firetail'
Nog wat hoger wordt duizendknoop Persicaria amplexicaulis ‘Fire Tail’. Een uitbundige bijenplant en langbloeier met steenrode bloeiaren. Wie durft kan deze plant combineren met de geelbloeiende guldenroede, Solidago ‘Golden Wings’, 150 cm hoog en ook in de winter nog mooi. Of de gele Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’, 90 cm, met een zwartbruin hart. Niet voor niets luidt de Nederlandse naam ‘zonnehoed’.

En met een groen hart: Rudbeckia nitida
Ook geel, maar luisterend naar de naam ‘zonnebloem’ is Helianthus, waarvan ‘Lemon Queen’ zachtgeel bloeit en H. salicifolius een bruin hart heeft. Deze laatste wordt maar liefst 250 cm hoog en houdt stand tot november.
Maar niet iedereen is gecharmeerd van geel en in de nazomer mag het ook wel ietsje minder. Daarvoor hebben we een struikje als Caryopteris ‘Heavenly Blue’, met mooie blauwe bloempluimen van augustus tot in oktober, met een beetje geluk. Het blad geurt enigszins naar lavendel en de bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan. Wel graag op een beschutte plek in de volle zon.

Ook mooi blauw: Agastache. Wel beschermen bij strenge vorst.
De meest bekende vlinderstruik, Buddleja davidii, mag niet ontbreken. Deze struik moet wel goed gesnoeid worden, voor zoveel mogelijk bloemen op ooghoogte. Knip in het voorjaar de zwakke scheuten eruit en snoei de overige takken terug tot op 15 tot 45 cm boven de grond. Kies uit wit, roze, paars of zelfs geel (B. globosa)! Kleinblijvende soort: Buddleja davidii ‘Blue chip’, 80 cm.

Buddleja, vlinderstruik
Wil je echt bloei hebben tot de nachtvorst, dan wordt het Hibiscus syriacus. De enkelbloemige zijn het meest winterhard. Keuze uit wit, blauw, paars, rood en roze! Deze struik kan wel 2 tot 3 m hoog worden, maar ook hiervan zijn lagerblijvende soorten te koop. Deze Hibiscus wil graag beschut staan, maar wel volop in de voorjaarszon: voor zoveel mogelijk bloemknoppen.











En natuurlijk zijn er ook nog de herfstanemonen, de herfstasters en de dahlia’s en, nou ja, méér dan genoeg planten om mee te ‘nazomeren’, tot het herfst wordt en rustig in de tuin. Dat is óók mooi.

September 2015

Geen opmerkingen: