vrijdag 4 juli 2014

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

Heggenmussen

Jong geleerd, oud gedaan!
Wat weer een commotie in de politiek! Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft deze twee werkterreinen samengebracht in een goedbedoeld advies aan ouderen voor wat betreft hun oudedagsvoorziening: neem een moestuin op je oude dag! Dan snijdt het mes aan twee kanten: het 'fatsoenlijk', ofwel door de overheid gekort, pensioen wordt aangevuld met zelfgekweekte groenten. Tja, het is zomer en komkommertijd in de politiek, dus stak een storm van protest op. Gefundenes Fressen, het moestuinsocialisme in de aalmoestuin van de Partij van de Aardbei! 

Maar Jetta Klijnsma heeft een opgeruimde natuur en probeert op haar eigen optimistische manier een positieve draai te geven aan de kennelijk noodzakelijke bezuinigingen. Staatsmoestuinen met busvervoer voor ouden van dagen, daar hoeven wij niet voor te vrezen. Bovendien: moestuinen zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. Voor jong én oud. Waar het om gaat is het plezier dat je eraan beleeft om buiten bezig te zijn en zonder gif en andere bestrijdingsmiddelen groenten en fruit te kunnen eten. Of dat financieel een besparing oplevert, staat nog te bezien. Een volkstuin krijg je niet cadeau en je zult altijd moeten investeren in gereedschap, bemesting, watervoorziening en natuurlijk plantjes en zaden. En zelfs in tijd, want de bejaarde van tegenwoordig heeft zijn/haar dagen gevuld met vrijwilligerswerk en past op kleinkinderen.


Kapucijners plukken
en sla en bietjes in
Beverwijk!


Het beleven van plezier aan het werk in een tuin kan al op heel jonge leeftijd ervaren worden. Mijn Amsterdamse kleindochters van ruim twee en bijna vier jaar werden door hun ouders meegenomen naar Beverwijk, met behalve een zwarte markt ook een groene markt: ‘De Oude Boerderij’, waar je zelf de biologisch verbouwde groente mag plukken. Tijdens het seizoen wordt een aantal keren een plukdag georganiseerd. Op zo’n dag is daar nog veel meer te doen, zoals ponyrijden, proeven en een workshop bijenhouden. Uiteraard ook uitleg over biologisch tuinieren. Mijn kleindochters hebben er kapucijners geplukt en bietjes, slakroppen, radijzen en prei.
Even tussendoor: over het ‘plukken’ van prei zijn de meningen verdeeld. In Maartens Moestuin haalde Maarten ’t Hart ongenadig uit naar collega-schrijver Geert Mak, die in zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ rept van ‘prei plukken’. “Volkomen bezopen!” vindt gedragsbioloog ’t Hart en trekt vervolgens heel voorzichtig een dikke prei uit de grond!
Mijn kleindochters hebben in ieder geval heel lekker gegeten ’s avonds en weten nu, zo jong als ze zijn, waar de groente vandaan komt en hoe lekker vers geplukt is!
Dat zouden meer kinderen moeten weten en in de zomer, maar ook in het najaar, valt er natuurlijk in het noorden des lands ook wel wat te plukken. Vooral fruit.

Van begin juni tot begin oktober kun je in het Drentse Gieterveen fruit plukken in Pluktuin Bosjes Fruit. Vanaf eind juni zijn de frambozen en rode bessen rijp. Bramen volgen eind augustus, maar tussendoor rijpen ook blauwe en zwarte bessen en kruisbessen. Vooraf krijg je tekst en uitleg. Kijk op www.bosjesfruit.nl voor alle informatie.
Op zondag 13 juli wordt in Nieuwolda van 10.00-17.00 uur bij Fruitbedrijf en Boerderijwinkel Molema het Kersenfestival gevierd met cultuur, workshops en muziek, maar ook een wedstrijd kersenpitspugen! Vanaf begin augustus kan een deel van het fruit zelf geplukt worden. Dan zijn de zwarte, witte, rode en blauwe bessen rijp. Later in het seizoen rijpen er meerdere rassen appels en peren. Op de Landelijke Appelplukdag, zaterdag 28 september, organiseert Molema ook veel activiteiten voor kinderen. Zie www.boerderijwinkelmolema.nl.

Japanse wijnbessen in eigen tuin:
die plukken ook lekker als ze rijp zijn
Terug naar Drente, waar Fruitbedrijf Landwinkel Goense van juni tot september ook veel te plukken heeft: zwarte, rode, witte en blauwe bessen, kruisbessen, bramen, frambozen en de hypoallergene appel Santana. Dat zoeken we even op: uit onderzoek is gebleken dat 75% van de mensen met een milde appelallergie deze appel zonder klachten kan eten. Kijk voor de pluktijden op www.fruitbedrijfgoense.nl.

Blauwe bessen
Als je vooral dol bent op (biologische) blauwe bessen is Fruit of Life in Dwingelo, ook in Drente, een aanrader van juli tot en met september. Maar er kunnen ook andere fruitsoorten geplukt worden en na de pluk kun je uitrusten met een drankje en/of boerenschepijs. Hun website: www.fruitoflife.nl.
Nog steeds in Drente is een bezoek aan de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen aan te bevelen: bijzondere tuinen met ongewone en/of vergeten groenten, een kleinfruitdoolhof met wel tachtig, vaak historische, bessensoorten en nog veel meer. Je kunt hier niet zelf plukken, maar wel winkelen in de zelfbedieningskraam: www.detuinenvanweldadigheid.nl.
Vanaf eind augustus biologisch geteelde frambozen plukken in Friesland: op de Frambozenboerderij en minicamping De Kastanjeboom in Opeinde. Er wordt aangeraden vooraf even te bellen of de frambozen inderdaad plukrijp zijn. Kijk op www.frambozenboerderij.nl.
Terug naar Groningen: in Zuurdijk, gemeente De Marne, vind je Fruitteeltbedrijf JJ Loots met een winkel aan huis, waar sappen en wijn worden verkocht. In de boomgaarden groeien diverse soorten appels en peren, die je in het oogstseizoen op drie tot vier zaterdagen zelf mag komen plukken. Informatie: www.fruitbedrijf-loots.nl.


Sla, peterselie en bieslook plukken in eigen tuin:
voor alle leeftijden
Een fijne zomer gewenst, al dan niet met (klein)kinderen, en blauwe vingers van het bessenplukken!

Juli 2014

Geen opmerkingen: