dinsdag 10 juni 2008

ACHTERTUIN

In míjn tuin …
 
… bloeien akeleien sinds ik in 1987 tijdens een Deense vakantie zo’n plant, met mooi blad, tussen de stenen bij het vakantiehuis uitwurmde en meenam naar mijn achtertuin. Niemand wist wat het was, tot hij het jaar daarop begon te bloeien met prachtige donkerpaarse bloemen. Dat was mijn éérste akelei, die zich vrolijk uitzaaide en, net zo vrolijk, kruiste met de akeleien die ik er later bijkocht. Want ze zijn onweerstaanbaar en verrassen je uiteindelijk, door al dat gekruis, met geheel nieuwe varianten!
 
Lief akeleitje ...
Mijn láátste akelei vond ik onlangs in Middelstum, op het borgterrein Ewsum.

Allersmaborg
In de bibliotheek had mijn man het boek ‘Groninger Borgen, Wandelingen door tuin en tijd’ ontdekt, van Edward Houting. Zestien borgen komen hier uitgebreid in beeld. Niet alleen beschrijft Houting de geschiedenis van het huis en zijn bewoners, maar ook die van het groen op het borgterrein: de siertuin, de moestuin, de boomgaard.

 De eerste wandeling die wij met dit boek maakten, was die rond de Allersmaborg in Ezinge en we vonden het een belevenis! Goed voor een geestverruimende blik op Groningen én de aanschaf van het boek! De beschreven route is altijd aan te passen aan je eigen loopvermogen; er blíjft veel te genieten onderweg. Dat maakt nieuwsgierig naar de andere ‘wandelingen door tuin en tijd’. Ewsum in Middelstum, daar waren we nog nooit geweest (schande!) en op een lome meimiddag koersten we erheen.
Oprijlaan Ewsum
Imposante, geknotte linden flankeren de oprijlaan en hoewel de borg zelf verloren is gegaan, is er nog genoeg te  beleven.


Toornwerd
Langs het Boterdiep voerde de wandeling ons naar het idyllische Toornwerd, dat als een Frans dorpje blakerde in de middagzon. Na een bezoekje aan de bijzondere begraafplaats wandelden we langs een pad met Groningse gedichten terug naar Middelstum en het borgterrein, waar volgens het boek ook planten te koop zijn.
Eerst een wandelingetje over de ‘landgoedkwekerij’ met heerlijk geurende muurbloemen en daarna langs het koetshuis naar de tuinen, waar ik mijn oog liet vallen op een klein akeleitje, nog in de knop, met een rood randje langs het blad. Het bleek een aanwinst voor mijn verzameling!
Én een aansporing om de wandeling te herhalen, vijf dagen later, met tot slot een bezoek aan de streekproductenmarkt op Ewsum!
Ik geniet van mijn tuin met akeleien, maar ook van wandelen op het Gronings platteland: een geweldige, verrassende ‘achtertuin’!

Juni 2008

Geen opmerkingen: