woensdag 10 januari 2007

OPWINDING

In míjn tuin …

… regeert Koning Winter. Het is er stil - er heerst een diepe rust. De opwarming van de aarde lijkt aan mijn tuin voorbij te gaan. Geen spoor van bloeiende blauwe druifjes, wilde tulpen in de knop of zelfs een bloeiende gaspeldoorn, zoals weerman Derk Bosscher (“Moi!”) van TV Noord al op 18 december liet zien.
Helleborus orientalis
Bij wie en waar is mij ontgaan, omdat ik het Gronings nog steeds niet voldoende machtig ben. En natuurlijk ook omdat ik tijdens de inleiding van het weerbericht, zeg maar: de inzoomfase, zo wordt afgeleid door de glinsterende pretoogjes en de halve grijns van onze immer goedgemutste Derk. Voor het volgen van het verhaal ben ik aldus geheel aangewezen op de plaatjes, die na mooi uitzoomwerk van de cameraman in beeld komen: de blauwe druif, de wilde tulp en de gaspeldoorn. Daar kan mijn tuin niet aan tippen; ik hoef Derk dan ook niet te bellen, voor zo’n mooi shot. Waarbij je trouwens het risico zou lopen dat niet Derk, maar net Jaap Nienhuis aan de beurt is, die met zijn grote snor en dito ego liefst hollend, springend en klimmend in beeld komt. “Goi dag!” Dat trekt mien toentje niet en ik ook niet!
In mijn winterse tuin moet ik het van heel andere opwinding hebben. Bij elk ommetje kom ik restanten tegen van oude getrouwen, nieuwe aanwinsten, onverklaarbare nieuwkomers en nog niet te definiëren andere sprieten. Dat komt straks allemaal weer in bloei! Ook volkomen kale plekken zijn opwindend: heb ik daar bollen gepoot en zo ja, welke?! Over bollen gesproken: zijn de winterakonietjes al in aantocht en waar blijven de sneeuwklokjes? De gedachte aan die eerste winterbloeiers roept meteen herinneringen op aan de vreugde van voorgaande jaren, bij het ontwaren van de eerste levenstekens in de tuin. Ik loop even terug naar de kerstrozen (helleborus); die bloeien meestal pas in februari, maar je weet het maar nooit! In ‘De Kruidhof’ in Buitenpost zijn er vele vierkante meters mee beplant: prachtig!
Helleborus 'Early Purple'

Nu zie ik de eerste knoppen in mijn eigen tuin: donkerpaars, van helleborus Early Purple. “Goed zo!” moedig ik ze hardop aan.
Overwinterde citroentjes en dagpauwogen zullen er weer zijn en dikke hommels en bijenkoninginnen, op zoek naar een plek voor het nieuwe volk. Dan komt ook weer die dag, waarop we voor het eerst buiten zitten, in de eerste warme stralen van de zon, en we elkaar bijna verwonderd aankijken: dat het er toch weer van gekomen is.
Dat komt allemaal bij me op, tijdens mijn rondjes door de tuin - mijn opwindende wintertuin!

Januari 2007

Geen opmerkingen: