maandag 10 oktober 2005

S-A-R-C-O-C-O-C-C-A

In míjn tuin …

… wou ik zo graag een Sarcococca hookeriana planten. Een groenblijvend struikje, zo'n halve meter hoog, bestand tegen schaduw en met geurende bloempjes in de winter. Tenminste … dat heb ik nu al op negen verschillende plaatsen gelezen. Maar nog nooit ben ik er een tegengekomen en nog nooit heb ik in de winter iets geroken, wat mij op het spoor had kunnen zetten van Sarcococca hookeriana. Ik hoor er ook nooit iemand over: "Mijn Sarcococca doet het toch zó goed - die zou je eens moeten zien!"

Sarcococca hookeriana
Toch wilde ik hem hebben en ik ging naar het dichtstbijzijnde tuincentrum. Eerst zocht ik een half uur tussen de struiken naar het begeerde gewas. Toen moest ik een half uur zoeken naar iemand in een bloesje van het tuincentrum: om me te helpen. Er stak een vriendelijke jongen in het bloesje, maar hij verstond mij niet toen ik om een Sarcococca vroeg. "Hoe schrijf je dat?" Tja. Spel dat maar eens uit je hoofd. Want ik had natuurlijk weer eens geen boodschappenlijstje gemaakt. Ik deed mijn best en begon te spellen. Maar toen ik uitgehakkeld was, met al die c's, a's en o's, bleef de blik van herkenning uit. Sterker nog: hij zei dat hij daar nog nóóit van gehoord had, ook niet in zijn opleiding. Nee, die struik kende hij echt niet en hij wist ook heel zeker, dat ze hem niet hadden. Hij zei nog net niet, dat zo'n struik niet bestond. "Maar we kunnen hem wél voor u bestellen," besloot hij klantvriendelijk. Daaraan kon ik horen dat hij inderdaad een opleiding had gehad!
Als ik toen gewoon "Graag!" had gezegd, had ik al twee winters de geur van Sarcococca hookeriana kunnen opsnuiven. Dan had ik al láng aan iedereen kunnen vertellen: "Mijn Sarcococca doet het toch zó goed - die zou je eens moeten zien!" Maar nee, ik wist zeker dat bij alle andere tuincentra en kwekers de Sarcococca's voor het grijpen stonden, dus ik zei: "Doet u maar geen moeite."
Ik vergat even dat de meeste kwekers waar ik kom gespecialiseerd zijn in vaste planten en helemaal geen struiken verkopen. En uiteindelijk vergat ik zelfs helemaal dat ik een Sarcococca hookeriana wilde hebben. Maar nu er weer een winter nadert, duikt ook dit struikje weer op in mijn naslagwerkjes en weet ik ineens héél zeker: die jongen in dat bloesje, daar moet ik heen om een S-a-r-c-o-c-o-c-c-a te bestellen, nog vóór de winter invalt in mijn tuin!

Oktober 2005

Geen opmerkingen: