Heggenmussen
Met deze titel haak ik even aan bij het populaire tv-programma ‘Hoe schoon is jouw huis?’, waarin moeder Liny en dochter Marja, beiden tot in de nagelpuntjes verzorgd, smerige huishoudens te lijf gaan. De keren dat ik het heb gezien, leefde ik ontzettend mee. Eerst met de diepe treurnis van zóveel troep, maar aan het eind van het programma met de grote vreugde van alle betrokkenen over zóveel schoonheid! Uiteindelijk is dat toch wat we allemaal willen: een schoon en opgeruimd huis. Maar weet je dat een schone en opgeruimde tuin óók zo’n ‘kick’ kan geven?! Nu de dagen lengen en de temperatuur omhoog kruipt, kunnen we ook buiten aan de slag. Stroop de mouwen maar op!
WÉG ERMEE!
Begin met het afdichten van je nagels met (groene) zeep, ook de nagelriemen: zo blijven ze schoon bij vieze klusjes. Kijk vervolgens eens om je heen, in de tuin. Wat staat daar nou al jaren bewegingloos in de hoek? Oud hout, metalen profielen, een roestig keukentrapje, kapotte emmers? Daar doe je echt niks meer mee, dus dat kan allemaal weg. Voor ijzerwaren, zoals fietsen, dat keukentrapje of bedspiralen kun je een ijzerhandelaar bellen; die haalt het zó op. Gebarsten bloempotten wikkel je in een oude lap en sla je vervolgens veilig met een hamer in stukken, om onderin nog hele potten een drainagelaag mee te leggen. Oude kapotte tuinslangen kun je in stukken snijden als je last hebt van katten in de tuin. Leg de stukken tuinslang in levensechte bochten in de border en de kat zal denken dat het een echte slang is: hij neemt de benen! Nóg wat katten- en hondentips. Strooi koffiedik op plaatsen waar je zéker geen katten wilt hebben. En honden- en kattenpoep in de tuin kun je bestrooien met cayennepeper. Na een bui moet je wel op herhaling, met de peper.
MUREN
Als alle rommel weg is, komen de muren aan de beurt. Resten van hechtwortels, zoals van klimop of wingerd, wrijf je in met een katoenen doek die gedrenkt is in zéér zout water met een scheutje afwasmiddel. Kozijn en muur krijg je zo in een handomdraai schoon. Groen uitgeslagen muren, maar ook terracotta potten, inwrijven met groene zeep en na een nachtje intrekken met water afspoelen.
PADEN EN TERRASSEN
Groene aanslag op en onkruid tussen de tegels kun je redelijk gemakkelijk wegspuiten met een hogedrukreiniger. Maar die heeft niet iedereen. Geen nood, de mogelijkheden zijn talrijk. Bij droog weer azijn op tegels, stenen en grind sprenkelen. Het onkruid zal verschrompelen en de groene aanslag verdwijnt. Of los een vaatwastablet op in een gieter met heet water en vul dit sop aan met koud water. Sproei het mengsel vervolgens over de stoep en schrobben maar. Voor een blijvend resultaat schijnt schrobben met biotex de oplossing te zijn. Maar er wordt ook geschrobd met heet water en groene zeep. Gebroken tegels zijn nu weer zichtbaar: vervang ze. Is het terras eenmaal schoon, dan kun je nieuwe aanslag voorkomen door de aardappelen boven het terras af te gieten - iedere dag een stukje opschuiven! Meng water met azijn in een bloemenspuit en besproei de plekken waar katten hun urine sproeien: de urinelucht verdwijnt en uiteindelijk ook de katten, want die houden niet van de azijnlucht. Besproei in de zomer ook de binnenkant van de groene container met (schoonmaak)azijn tegen ongedierte in het afval.
TUINMEUBILAIR
En dan nu de tuinmeubelen. Rotan stoelen worden schoongeborsteld met zout water: drie opgehoopte eetlepels op een emmer water. Voor plastic tuinmeubelen zijn speciale reinigingsmiddelen in de handel, maar het lukt ook met een niet te harde borstel en groene zeep. Nooit schuren, want in de krasjes zal het vuil zich vastzetten. Ook geen hogedrukreiniger gebruiken, want daarmee spuit je de glanslaag van het plastic af. Zijn ze eenmaal schoon, wrijf de plastic meubels dan in met autowas, waardoor vocht en vuil geen kans meer krijgen. Ook (schoon) tuinmeubilair van metaal vaart wel bij autowas. Zwarte en groene aanslag op teakhout kan verwijderd worden met een oplossing van groene zeep in heet water en een pannenspons. Afspoelen, goed laten drogen, licht opschuren met fijn schuurpapier en behandelen met speciale teakolie. Voor vergrijsde meubels de teakolie achterwege laten. Met rijwielolie kunnen assen en scharnieren van tuinmeubels gesmeerd worden. Over olie gesproken! Olievlekken op de tegels van de oprit moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Strooi er kattenbakkorrels op en wrijf die krachtig fijn met een baksteen. Na een dag (zonder regen!) de korrels opvegen en inleveren als klein chemisch afval.
HYGIËNE
Oude bloempotten wemelen van de schimmels en de bacteriën. Borstel ze schoon met één deel bleekmiddel op negen delen water. Goed naspoelen. Hygiëne is niet alleen in bloempotten belangrijk. De compostvoorraad moet altijd worden afgedekt, tegen ‘bemesting’ en daarmee eventuele besmetting, door katten, honden en vogels. Houd tuingereedschap scherp en schoon. Dat gaat heel goed in een bak met zand en wat (mineraal) olie. Klop het gebruikte gereedschap eerst af en ‘schuur’ het dan in de zandbak schoon. Schepjes en schoppen kunnen er gewoon in blijven staan.
BRONNEN!
En hoe weet ik dat allemaal? Voor een deel geleerd door schade en schande, maar er is ook een keur aan boeken op dit gebied (weet je nog: Klazien uit Zalk!). Ook op Internet is veel te vinden, op sites als www.omaweetraad.com bijvoorbeeld. En dat gaat natuurlijk niet alleen over de tuin allemaal.
Laatste tip: voer de goede adviezen meteen uit, anders blijf je lezen en vergeet je ze weer!
Februari 2006
2 opmerkingen:
Tjeetje wat een leuk geschreven blog met zoveel fijne informatie.
Dank je wel
Dag Monique!
Ik ontdek je reactie wat laat - maar bij deze alsnog bedankt voor je compliment! Een goede reden om te blijven schrijven!
Hartelijke groet,
Mimi
Een reactie posten