vrijdag 12 april 2013

WINTER IN DE ZOMERTIJD

In míjn tuin … 


... was ik tot voor kort nog niet veel geweest. Aaneensluitende verkoudheden en niet aflatende vrieskou zouden je een heuse winterdepressie bezorgen. Zover is het net niet gekomen, met dank aan componist Ludovico Einaudi. Ook dit jaar trok hij een enthousiast publiek naar een uitverkochte Oosterpoort. ‘In a Time Lapse’, zijn nieuwe cd, is een feest om te horen en doet je alle kou vergeten. En dan de in november overleden componist Simeon ten Holt, die ons zijn ‘Canto Ostinato’ heeft nagelaten. Sombere gedachten aan de winters die nog komen verdwijnen op slag: met deze muziek is wachten op beter tuinweer een genoegen!

21 maart 2013: lente!
Maar je kunt niet de hele dag in je luie stoel meedeinen en dan is opruimen een even prozaïsch als probaat middel tegen winterblues. Zo vond ik een bak vol labeltjes, zadenzakjes en plantenstekers van ooit aangeschafte planten. Een onoverzichtelijk zooitje, in die bak, dus heb ik er een nette lijst van gemaakt. Al tikkend kwamen de herinneringen boven. Een feest der herkenning! Van veel planten wist ik al meteen dat ze inmiddels verdwenen zijn. Niet bestand tegen de klei, de schaduw, de zon, de wind en in waarschijnlijk de meeste gevallen: mij! Ik kan erg slordig zijn. Jammer, want er is soms veel geld aan uitgegeven, zie ik, en van sommige plaatjes word ik direct weer hebberig. ‘Papaver nud. Pulchellina’, wit: snoepjes! Maar ik heb geen idee waar ze gebleven zijn. De vaste lathyrus ‘Red Pearl’, ach ja, dat was een winkeldochter voor een prikkie. Die heeft het dan ook niet gered. Briza ‘Limouzi’! Ik hoor het Anja Oudolf (van Piet) in Hummelo nog zeggen: “Véél mooier dan de gewone Briza!” Want die had ik al, Briza media, het tril- of bevertjesgras. Maar een verschil is me niet opgevallen. Kennelijk beide niet langlevend, want ik heb al heel lang geen trilgras meer.


Allium atropurpureum


Phlox  'Lichtspel', getopt voor
twee keer zoveel bloemen!'Allium atropurpureum’, auberginepaars, gekocht bij De Border, op het landgoed van kasteel Twickel in Delden. Ach, dat is natuurlijk die ene in de achtertuin - ik heb ‘m ook op de foto, maar met de verkeerde naam eronder. En hier, phlox ‘Lichtspel’. Die kocht ik in de Prionatuinen in Schuinesloot, toen Henk Gerritsen daar nog rondwandelde en verhaalde over planten. Hij prees deze phlox aan als ‘fietsenrek’. Dat heb ik nog steeds niet uitgeprobeerd, maar het is wel een uitbundige stevige bos geworden!
Leuk tuinieren was het: lekker warm binnen, muziek aan, en herinneringen ophalen uit mijn tuin!

April 2013

1 opmerking:

Esmee zei

Op naar het mooie weer!