donderdag 15 september 2011

IN EEN WIT PRIEEL

In míjn tuin …

... bloeit geurende witte lathyrus in grote potten. Vroeg in het voorjaar heb ik ze gezaaid omdat onze jongste zoon en zijn vriendin deze zomer zouden gaan trouwen. Weliswaar niet vanuit ons huis, maar toch wilde ik hier, in mijn tuin, uiting geven aan onze blijdschap!
De lathyrus heeft zijn best gedaan. Witter dan wit staat ie langs de oprit: niet alleen de bloemen zijn wit, ook de groen bedoelde blaadjes! De natte zomer heeft ze bestoven met een laagje bloem: meeldauw. Gelukkig hoefde ik op de grote dag niemand onder ogen te komen met mijn verflenste romantiek: het jonge paar had iets leukers bedacht!
Geen ja-woord in een gemeentehuis of kerk, maar buiten, onder het blauwe hemelgewelf met wolkjes hier en daar en groene cirkels in het gras rondom een romantisch wit prieel - zuivere symboliek! De bruidsmeisjes dartelden als elfjes in hun witte jurkjes over het gras: ook spróókjesachtig moet een huwelijk zijn!In het met bloemen versierde prieel was precies ruimte voor het paar en hun getuigen en natuurlijk de ambtenares van de burgerlijke stand. Voor de gasten stonden banken en stoelen klaar. De stoelen zorgzaam van plaids voorzien, maar het stralende bruidspaar, de zon en de persoonlijke toespraak van de trouwambtenaar gaven meer dan voldoende warmte!
Als getuigen had de bruid haar beide broers gevraagd en de bruidegom zijn broer en zus. Voor de wederzijdse ouders een geweldig moment, om zo alle kinderen bij elkaar te zien: vrolijk en blij voor hun zus en broer. Het “Ja!” werd met gejuich begroet!
... maar niet door iederéén gehoord!
Daarna mocht ieder zich verpozen in de grote tuin. Kano’s voor de ‘groten’ en een springkussen voor de kleintjes. Ruimte binnen en buiten om bij te praten met de familie en hapjes en drankjes in alle smaken. Langs het terras ligt  op loopafstand voor de kok een kruidentuin. Kamille en munt voor biologische thee worden vers geplukt.
Ik zie maggiplanten, oostindische kers, knoflook en blauwe bloemen van bieslook en borage. En natuurlijk lavendel. Ook courgettes groeien er, als kool! Maar het was niet het moment om alle planten hier te definiëren. Door beide vaders werd gespeecht, waarbij ontroerende en vrolijke details elkaar afwisselden.

De moeders deelden een andere taak. Stiekem knoopten we een spandoekje achter op de auto waarmee het bruidspaar zou vertrekken, want iedereen mocht het weten: dit stel was ‘Just married’, op een mooie augustusdag, buiten, in een romantische tuin in een wit prieel!

September 2011

1 opmerking:

Tjaaktje zei

Geweldig mooi geschreven, en nog leuker met alle mooie plaatjes :D
En het boeket, hoe heb je dat gedaan? Uitgeknipt? Ziet er ook zo mooi uit!

Liefs Tjaaktje